Ulice v tme

11.10.2015 14:25
Napriek tomu, že Valaská má nové LED svietidlá, ktoré si od vlani prenajíma od firmy Ecoled solutions, ulice sú často v tme. Len pár dní pred Dňami obce bolo potrebné rozkopať novú Valaskú, kde prestala svietiť TDH ulica od námestia k Čiernemu Hronu.
Rozkopaná ulica TDH, kvôli zhnitým káblom verejného osvetlenia

Zhnité káble

Pri „obnove“ verejného osvetlenia totiž nedošlo k obnove celého verejného osvetlenia vrátane rozvodov a stĺpov. Montážna firma vymenila len svietidlá a na niektorých stĺpoch výložníky. Obci zostali staré prehnité káble, na opravu ktorých si platí človeka.

Niektoré lampy prestali svietiť už po dvoch týždňoch, alebo len blikali a dve z lámp v časti Piesok nefungovali od začiatku a vraj doteraz neboli firmou vymenené. LED svietidlá údajne vôbec nespĺňajú slovenskú technickú normu a chýba im výrobný štítok. Ak je to tak, tak táto firma sa dopustila podvodu, lebo v zmluve bola charakteristika výrobcu, výkon a iné. Je okolo 15 svietidiel, ktoré by bolo treba vymeniť, k čomu sa však firma neponáhľa, pretože na každej nesvietiacej lampe ušetrí za elektrickú energiu. Koľko už ušetrila za Piesok, kde vraj osvetlenie nefungovalo od jari!?

Šikovný starosta

Za tento super obchod nemôžeme poďakovať nikomu inému ako nášmu drahému starostovi Jurajovi Uhrinovi.

Zmluvu o nájme a poskytovaní služieb na 10 rokov podpísal skôr, než o tom stihol informovať poslancov. A to čiastka za rok mala predstavovať 21 346,67 eur bez DPH bez možnosti zmluvu vypovedať.

Tichí poslanci

Poslanci minulého volebného obdobia sa k tomu vôbec neozvali. Asi boli presvedčení o výhodnosti tohto počinu, finančnej úspore, lepšej svietivosti a kvalitnejšej prevádzke.

Na verejnom zastupiteľstve sa starosta obhajoval tým, že išlo o verejné obstarávanie elektronickou aukciou a to sa riadi inými pravidlami. No spôsob zadania jeho slovám odporuje.

Neschopná firma

Spoločnosť nebola schopná dodržať ani časový harmonogram, v ktorom sa zaviazala namontovať svietidlá do 85 dní. Trvalo jej to až sedem mesiacov. Obec si však neuplatnila žiadne sankcie za nedodržanie zmluvných podmienok.

Z nového LED osvetlenia sa obyvatelia nepotešili. Svetelnosť lámp bola zrazu niekoľkonásobne slabšia ako predtým.

Zásady hospodárenia s majetkom obce

Zarážajúce na tom je, že jeden starosta môže zaviazať obec nevýhodnou zmluvou na niekoľko rokov aj bez súhlasu poslancov, hoci obecné zastupiteľstvo by malo rozhodovať o prenájme aj jedného metra štvorcového obecného pozemku!

Chyba je vraj v Zásadách hospodárenia s majetkom obce, kde nie je žiadne obmedzenie, čo sa týka nájmu. A tak starosta na úkor občanov a náklady obce si môže prenajímať čo len chce, na akokoľvek dlho chce a za koľko chce.

Toto by mali vyriešiť do budúcnosti poslanci prijatím nových zásad. Piatim sa však vôbec nechce. Prečo asi? Azda preto, že si myslia, že čím horšie budú Zásady s množstvom dier, ktoré pán starosta využije, tým sa aj im môže dostať viac z obecného koláča?

(jp)

 

Súvisiaci článok:

Nové verejné osvetlenie do troch mesiacov

Nové verejné osvetlenie II.

Zmena obce na nepoznanie

Prečo ešte nesvietime po novom
 

Diskusná téma: Ulice v tme

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok