A prečo sme v ďalšom novom roku po starom ...

15.02.2014 18:03

    Akokoľvek krásne znejú slová starostu na titulnej strane obecných novín z februára  2014, nemôžem sa zbaviť pocitu, že niečo je zhnité v tomto kráľovstve Valaštianskom. Ono predsa niečo sa robiť musí, veď o tom je to starostovanie – je to odvodené od slovesa „starať sa“. Veci ktoré spomína, sa v obci vykonávali už aj predtým, ako mu bolo „umožnené“ dostať sa k moci. Veď dychovka a s ňou spojené podujatia sú tu každoročne, športovať sa športovalo aj predtým, niektoré športy s podporou obecného úradu, niektoré bez, tradičná fašiangová bursa v podaní hasičského zboru, / už ako malého chlapca ma naháňali ... /je tu od nepamäti.

    Chváliť sa tým že sa vykonali čistiace práce v rámci protipovodňových aktivít ako aj opraviť cestu(y), či priecestie a separovať odpady, to sú práve tie činnosti od toho hore spomínaného slovesa! Sú to činnosti, ktoré sú životne dôležité pre chod obce, ktoré sú úplnou samozrejmosťou, ako aj ďalšie činnosti napr. bezpečnosť obce, pluhovanie v zimnom období, kosenie trávy a mnoho mnoho ďalších pri správe chodu obce.

Týmto sa predsa nechváli ...– a ak, tak mi tam chýba už len veta o pravidelnom chodení do práce !!! Samozrejme „správne“ bolo vypichnuté, že sa jedná o volebný rok /povedal by som že supervolebný/ s patričným pripomenutím / 2 x /  „voľby prezidenta“, len škoda, že nám nebolo ešte naznačené ktorým Smerom sa máme pozrieť do stáda kandidátov!

    Oveľa transparentnejšie by bolo v spomínaní na vybudovanie športových ihrísk spomenúť aj druhú stránku mince – a to návštevu kontroly z NKÚ v rámci procesov verejného obstarávania, evidencie a preplácania faktúr. Isté je že padli aj trestné obvinenia, ktoré sa formou klasických obštrukcií, neustále dokazujú a dokazujú ?! Mohli by nám o tom vypovedať aj poslanci, ktorí v tejto súvislosti vypovedali už niekoľkokrát. Vieme že bez vynesenia rozsudku, niet obvineného, ale taktiež vieme, že bez vetra sa ani lístok nepohne, a všetci vieme, že to čo vieme, vedia aj iní, ale nikdy nepovieme to, čo vieme, lebo nevieme, čo vedia tí, ktorí to vedieť majú...a majú moc rozhodnúť.....a platí predsa prezumpcia neviny...a to je zákon !

    Prečo nie je každoročne zverejnený plán investícií ?,prečo si súčasný starosta neosvojil aj niečo dobré zo štýlu svojho predchodcu ? -  a to začať každé obecné zastupiteľstvo odpočtom vykonaného. ...nuž napadá ma len jedno vysvetlenie a to, aby nemohol byť kontrolovaný a konfrontovaný s vykonanou alebo nevykonanou skutočnosťou !!!

Prečo sú na zasadnutiach obce vyslovené kritiky /aj z úst samotných poslancov/ o nepredložení podkladov - materiálov  k prejednávaniu dôležitých bodov ? ...nuž vtedy hrá vabank – buď to prejde alebo nie. /A chudáci poslanci mu zakaždým skočia na lep ./

Prečo neumožní zverejniť v obecných novinách aj kritické články, ohlasy, postrehy ?

Prečo mu je blízky argument, že na otázku nebude odpovedať ?

Prečo niekedy aj opustí zasadnutie v snahe vyhnúť sa vysvetleniu ? / a stalo sa /

Prečo ako jediný štatutár za obec vo Valbyte s.r.o. dovolí a neurobí opatrenia, aby táto „naša“ spoločnosť nehospodárila zo stratou?

Prečo sa bráni zverejneniu jej výročnej správy ?

...nuž už asi viete prečo !

    Starosta v ďalšom spomína, že obec je zapojená v združení obcí pod názvom „EKOLÓG“. Prečo v minulosti nevysvetlil, ako bola nevýhodne poskytnutá pôžička tomuto združeniu a ešte aj v rozpore so zákonom !

Takýchto „PREČO“ by som ešte mohol uviesť viac, omnoho viac ako uvádza on vo výpočte toho svojho vykonaného!

A keď sa zúčastním obecného zasadnutia /lebo Vy ľudia ho pravidelne odignorujete a stále nemôžem pochopiť prečo ? / a od marca 2013 kladiem otázky, /sú ako prílohy k zápisniciam/, na ktoré mi kompetentní /starosta, prednosta a poslanci/ nechcú odpovedať – všetci vieme prečo - tak vtedy sa v úvodníku starostu objaví veta :“No nájdu sa aj takí, ktorí hanobia prácu týchto ľudí a svojimi múdrymi rečami robia zlé meno vedeniu obce.“ Ak sa to týka nám podobným a naše „múdre reči“ mu nie sú po chuti, je jasné, že za tým všetkým niečo je. Ale čo je horšie, je to že sa v tomto systéme vezú všetci poslanci, lebo ani u jedného sme nenašli verejnú podporu! Skôr naopak! Alibistické vyhlásenia vice-starostu, že otázky neboli pod nadpisom „Otázky poslancom“ a že k nemu sa vlastne ani nedostali /pritom boli predložené na OcZ.../ No v tomto prípade plne platí to od nich to nevypovedané „že kolkovaná žiadosť sa vyžaduje“ s osobným doručením !!!

A ani to ďalšie elegantné prehodenie zodpovednosti za vypracovanie odpovedí na prednostu, doposiaľ nepadlo na úrodnú pôdu!, hoci aj najvyšší verejne na OcZ potvrdil prednostu k splneniu tejto úlohy. /...a teraz sa vžite do kože prednostu... /

 ... Čínsky stolný tenis je v strehu ...

    A že sa robí v obci aj niečo pozitívne ? No áno, veď to je vývoj, hádam sme si nezvolili starostu aby sme spolu s ním ustrnuli na mieste ? A aby sa tu nič nedialo? No len mierne povedané, vadí mi ten zápach, ten závan netransparentnosti spojený s každou investičnou akciou, s každým nezodpovedaným slovom ohľadne vyúčtovania, s povrchnosťou poslancov, ktorí nechcú a niekedy aj nevedia ustrážiť kroky, ktoré vedú do temna, a tu platí to známe, že

v kalnej vode sa najlepšie loví.

Záverom snáď len trochu pozmením slová starostu z úvodníka :

„Ako sa budeme starať o veci verejné, tak sa budeme mať“

 

                                                                                                          Ing.Ján Holko

                                                                                                           15/2/2014

 

Diskusná téma: A prečo sme v ďalšom novom roku po starom ...

starosta to musi vediet lepsie

jp | 15.02.2014

Starosta napisal: "Ako sa budeme o seba starat, tak sa budeme mat." A on si uz v praxi overil, ze sa nebude mat lepsie, ked sa bude starat o veci verejne, ale lepsie sa bude mat vtedy, ked sa bude starat o svoje veci a seba.

Záznamy: 1 - 1 zo 1

Pridať nový príspevok