Značky ktoré nám (ne)chýbajú ...

27.01.2014 22:32

      Pozerajúc a prechádzajúc sa po našom sídlisku mi nedá aby som sa pozastavil nad skutočnosťou, ktorá mi už dlhšie hlodá v mysli.

Čo to vlastne hľadám ?, čo mi tu chýba ?, všímajúc si iné obce a mestá...

Aááá... a už to mám, no predsa značky !, no nie značky ledajaké, nie značky informačné, nie ani značky áut, ani značky budov, či turistické, ale značky ,... no nebudem Vás naťahovať - no predsa značky  d o p r a v n é .

Dopravné značky vo viacerých podobách, ktoré prevažne absentujú v celej našej obci. No ale ja sa teraz budem zaoberať tými našimi – sídliskovými.

Tu žijem, tu chodím, tu vidím...že dnes na sídlisku stojí niekoľko pamätníkov, áno pomníkov doby minulej - doby keď ešte niekto na úrade takýmto problémom venoval pozornosť a po straníckej alebo nejakej inej línii ich dal vtedy v obci osadiť.

A kde teda sú ?... , tí borci doby železnej – doby, ktorá im umožnila vydržať až po dnešok, tí verní ktorým čas poriadne postúpal po tele, ktorých profil dnes už nie je čitateľný (ako niektorým našim poslancom...), ktorí osamelo čakajú na tých, ktorí ich prídu vystriedať a doplniť.

Prvý bojovník stojí tam kde sa v minulosti schádzalo veľa ľudí, tam kde mu bolo dobre, kde sa otáčali autobusy a ľudia si ho všímali a mali ho v úcte a rešpektovali ho, no nakoniec ho nechali zostarnúť,... áno je to on pravý Texasan – hrdý „cowboy“, ktorý  ešte aj dnes sa ešte pokúša „dať prednosť v jazde„ ale v oprskanom kabáte si ho už málokto všimne. (asi ako ľudí, ktorí sú veľmi - veľmi starí...)

Predstavuje uzol ktorý spája cestu od Hrona s cestou TDH.

Cesta od Hrona, teda od vstupu na sídlisko, cez most od materskej časti obce, popri cintoríne je cesta „Hronská“, ktorá pokračuje stále vpravo.

Pred domom Kučerovcov sa vetví doľava a ako „Partizánska“ s označením  - hlavná preteká celým hrebeňom, vrcholí pri Porubiakovcoch, a následne za „Kukučínovou“ sa premenováva na  hrončiansku „29.augusta“.

Zastavme sa trošku pri nej, ona totižto má tú zvláštnosť, že z opačnej strany, teda od Hronca je označená, ako vedľajšia a keďže pri odbočke na „Chalupkovu“ nie je nijako označená, vodiči vracajúci sa naspäť si neuvedomujú po akej ceste z hľadiska prednosti idú a tak podľa pravidla pravej ruky, by automaticky mali dať prednosť vozidlám napájajúcim sa na ňu z ulíc: „Pod Lipovou, kpt.Nálepku a Pod Hrbom“ (Byť tak tankom, pri vychádzaní z týchto ulíc, zberné suroviny ma nedajú za nič...)

A má aj ďalšiu zvláštnosť, na vrchole (pri Porubiakovcoch) sú umiestnené dve dopravné zrkadlá.

To čo sa díva doľava (do Hronca) je čitateľné, vidieť v ňom prichádzajúce autá, to druhé čo má ukázať autá od cintorína, ich ale ukazuje od ulice Pod Lipovou!!! Ako je z obr.vidieť je posunuté a obité z dôvodu kontaktu s kamiónmi ktoré cez leto zvážajú drevo cez Lipovú, pri ich snahe o komplikované vybratie T-križovatky !!! Tu treba pripomenúť že ulica Pod Lipovou je jednou z posledných tzv.nových ulíc,kde pod novým povrchom sú umiestnené inž. siete (voda, plyn, kanalizácia), ktoré nemusia vydržať zaťaženie od 15t vyššie!

Ale veď obec ako „dobrý“ hospodár, ktorému sú takéto veci viac ako ľahostajné, si iste ani takúto investičnú akciu potom nenechá újsť ...?!!!, hoci o tejto situácii veľmi dobre vie, a padli tu v minulosti aj pokuty za takéto priestupky! A pokutami to aj skončilo.

Ani zákazová značka umiestnená na moste (pri vstupe od starej časti) takýmto dobrodruhom nič nehovorí, neopomínajúc že už takúto značku na sídlisku nikde nenájdete !!! hoci ulica Pod Lipovou, ňou mala byť blokovaná z oboch strán, resp. zjazd z Lipovej znemožnený !!! (rampa – zátaras a pod.)

Pokračujúc ďalej (od Hronca k cintorínu) sa zastavme na sútoku štyroch ciest, a poďme pekne po poradí : teda naša Partizánska, sprava na ňu útočí Pod Hrbom, a zľava bližšia Októbrová a kolmá na „Texas“, je Tehelná !

Dovolím si tvrdiť že sa jedná o najzložitejšiu neoznačenú križovatku v celej obci, ktorá už uštedrila veru dobrých pár škriabancov a poklopov po čele!

Čiže záverom - jedna z najdôležitejších ciest v obci je absolútne mimo pozornosti „úradu“, nehovoriac o tom, že minimálne v zimnom období, by mala byť riešená ako jednosmerná (v smere od cintorína), čo obyvatelia tejto a priľahlých ciest pociťujú ako nutnosť, ktorá by nekomplikovala na nej každodennú prevádzku napr. v zime. - cesta je pomerne úzka – sneh z dvorov sa odhadzuje na ňu – celoročne je zvýšená frekvencia áut (obyvatelia Hronca a Osrblia - zamestnanci  Zlievarne - celoroční rekreanti).

No ale poďme sa podívať ďalej do útrob sídliska :

Druhý bojovník ktorý dbá o naše zdravie - dáva prednosť na ulici „Štúrovej“ smerom na námestie a do oboch priľahlých ulíc smerom na TDH a na Partizánsku..., (pri zdravotnom stredisku).

Akoby nám chcel naznačiť, vyhýbajte sa mi ...som chorý, neliečený a moje telo nakazené,... a predsa veď „úradná zdravotná pomoc“ nie je až tak ďaleko – musia o mne vedieť! No kto vie, ako dlho v sebe živí túto nádej, verme, že tŕňová koruna mu nebude úplne nasadená.

A čo sme tu ešte nespomenuli ? –áno máte pravdu,sú to oni, mĺkvo ležiace biele krivky počarbaných ciest slúžiace na to, aby sme ich poriadne postúpali (aj špinavými nohami), veď oni nám zaručujú istú bezpečnosť pred dosiahnutím cieľa.

Prechody cez cestu, také aké v tejto obci nenájdete – také veru nechceme.

Ale chceme, aby boli tam kde si zaslúžia byť, tam kde nás bezpečne prevedú na druhú stranu, a budú na nás zďaleka kričať: “použite nás“, sme tu pre Vás, sme viditeľné,... (viac ako starosta, viac ako poslanci, viac ako imaginárna požiadavka na dopravnú políciu, ktorej to trvá viac ako lačnému ...prejsť na druhý breh)

No a kde by mohli byť ?

  • určite pri prechode z TDH na Tehelnú (k marketu CBA)
  • určite pri prechode z TDH na námestie (do obchodov – tam kľudne aj dva prechody)
  • určite pri prechode od obecného úradu k zdravotnému  stredisku
  • určite pri prechode z Tehelnej na Partizánsku, či Pod Hrbom
  • určite pri križovatke – Hronská - Partizánska  (aj do cintorína a aj na obe cesty, a aj na chodník idúci popred Kučerovcov)

       *Apropo ... , kde sa nachádza ten vybudovaný chodník smerom na železničnú stanicu ? Minimálne 1 poslanec ho mal v batôžku sľubov...*

  • určite zvýrazniť prechod do starej časti (cez hlavnú cestu)
  • určite prechody na Školskej k obom potravinovým obchodom
  • určite pri prechode z Hronskej na TDH (pri moste na Chvatimech)

Určite, určite... určite je ich viac, kde by sa pýtali, napr., ešte pri školskej družine, pri športových ihriskách atď...

Ale toto už malo byť dávno predmetom širšej diskusie, poslanci mali mať dávno zmapované pripomienky a postrehy od nás – občanov, a nie sa po každom volebnom období vyhovoriť, že sa to nedalo – nemohlo, lebo bolo to či oné súrnejšie, dôležitejšie !

Hlavne komisia výstavby pri OcZ tento problém mala mať za povinné čítanie!!!

No a do tretice máme aj Tretieho bojovníka, súdiac podľa obrázku v lepšej kondícii, v novšom kabáte, a kde ? Posúďte sami.

Držíme mu „plech“ aby ešte dlho bol medzi nami a nebol len bezvýznamným terčom nezáujmu a nerešpektovania predpísaného!

Ak som na niekoho a niečo zabudol, či opomenul pripomeňte nám to Vážení spoluobčania, napíšte alebo priamo povedzte na OcÚ, vyvinte aj Vy tlak na to, aby sa veci ktoré majú byť v poriadku sa  aj takýmito stali.

A už celkom na záver len citácia zo zákona č. 135/1961 (cestný zákon):

Zmena: 8/2009 Z. z. s účinnosťou od 1. februára 2009

2) Miestnu štátnu správu vo veciach miestnych komunikácií a účelových komunikácií vykonávajú obce ako prenesený výkon štátnej správy. Obce na miestnych komunikáciách a na účelových komunikáciách určujú so súhlasom dopravného inšpektorátu použitie dopravných značiek, dopravných zariadení a povoľujú vyhradené parkoviská. Obce v rámci preneseného výkonu štátnej správy prejednávajú priestupky podľa § 22c na úseku miestnych komunikácií a účelových komunikácií.

...Takže pomaly sa už naplní 5 rokov, čo  môže obec v tomto konať a nemusí mať zviazané ruky s dopravným inšpektorátom.

Chce to len zdravý rozum, múdrych poslancov a chuť skutočne niečo urobiť aj na poli miestnych komunikácií a to v prospech nás všetkých.

 

                                                                     Ing.Ján Holko

                                                                     27/1/2014

Diskusná téma: Značky ktoré nám (ne)chýbajú ...

azda sa niečo pohlo

jp | 08.02.2014

a môžeme očakávať nové dopravné značenie. 4.2.2014 si Doprastav za 321,6 Eur vyfakturoval u obce výrobu dopravných značiek. P2 - 3 ks, A19 - 2 ks, C2 - 2 ks.

nespokojnosť

Žúborová Marcela | 05.02.2014

Som nespokojná s prechodom hlavnej cesty , od Školskej ulice cez TDH smerom ku schodíkom ....je to neprehľadná cesta ,pre parkovanie áut, hlavne pre chodcov..kvôli rannej špičke keď tadiaľ chodia deti v oboch smeroch či už do ZŠ alebo do Špeciálnej školy je to nebezpečné a po-obede tiež ... a na rýchlosť niektorých nezodpovedných vodičov som nahnevaná...v obci je tiež daná určitá rýchlosť a je nekontrolovateľná v našej obci..

Záznamy: 1 - 2 zo 2

Pridať nový príspevok