Vysvedčenie bývalým poslancom

24.01.2015 22:00

Anketa o spokojnosti s prácou bývalých poslancov u občanov nedopadla dobre. Až 63 ľudí si myslí, že poslanci nemali šajn o tom, o čom hlasovali.

Občan - poslanec - starosta

    Občania Valaskej vo voľbách v r. 2010 odovzdali svoje hlasy ľuďom, o ktorých dúfali, že budú hájiť záujmy obyvateľov obce čo najlepšie. Poslanci dostali mandát zodpovednosti za chod celej obce. Schvaľujú rozpočet, prijímajú ďalšie uznesenia, ale ako?! Ste s ich prácou naozaj spokojní? Za posledné tri roky obec nedodržiavala vôbec finančnú disciplínu pri investičných akciách (prerábka bývalej Palmy v budove na nám. 1. mája 460, multifunkčné ihrisko), neefektívne hospodárila s majetkom obce (pôžička združeniu Ekológ, prenájom futbalového ihriska, prenájmy pôdy a pod). Po kontrole NKU v roku 2012 za rok 2011, ktorý konštatoval porušenie azda všetkých všeobecne záväzných pravidiel pri hospodárení obce, by si rozumný človek zobral ponaučenie a chyby by sa snažil neopakovať. No nie u nás. Starosta nemal odvahu zverejniť správu NKÚ ani len na webovej stránke obce, nieto ju ešte dať vytlačiť vo Valaštianskom hlásnikovi.

    V roku 2013 sa začala prerábať pošta na materskú škôlku bez zmluvy o dielo so schváleným rozpočtom 70 000 Eur. No ani táto suma nebola dodržaná. Poslanci dodatočne schválili ďalších 20 000 Eur po ukončení rekonštrukcie, aby bolo na zaplatenie faktúr Valbytu, u ktorého sa práce objednali. Za tieto peniaze by obyčajný človek postavil dom, a nie prebúral pár stien a ostierkoval ich.

Na obecnom zastupiteľstve je viditeľné, akí sú naši poslanci slabo informovaní, právne neznalí a prijímajú zle pripravené uznesenia, čo je však slabá práca zamestnancov obecného úradu.

Poslanci 24.4.2013 si schválili kontrolóra, ktorému však zadávajú na kontrolu prkotiny, viď výber poplatkov v materskej škôlke. Správa z kontroly rekonštrukcie škôlky bola predložená až po dodatočnom schválení 20 000 Eur poslancami, a správa vôbec neobsahovala zdôvodnenie, čo bolo príčinou prečerpania pôvodne schváleného rozpočtu.

    Ďalšie veci, ktoré ľudí môžu trápiť, je predaj pozemkov pod záhradkami a garážami. Poslanci odsúhlasili predaj m2 za 7,- Eur. Na zastupiteľstve p. poslankyňa P. žiadala, aby ľudí uchlácholili tým, že v cene majú aj geometrický plán a poplatky. No keď si to porovnáme, že nejakému pánovi M. z Bystrej prenajali opäť na 10 rokov 6 ha pôdy za 27,77 Eur ročne, tak je to dosť do očí bijúci nepomer. Navyše záhradkárov každoročne zaplavuje, ale obec to nemôže riešiť, koryto Č. Hrona nemôže dať prehĺbiť, lebo to je v kompetencii Povodia Hrona. No neviem, načo si dala obec do rozpočtu v roku 2011, 2012, 2013, 2014 položku protipovodňové opatrenia, keď vraj môže len zavolať hasičov a dať nanosiť vrecia s pieskom. To nás v roku 2011 stálo 21 678,- Eur, v roku 2012... 33 693,- Eur, v roku 2013.... 26 430,- Eur a v roku 2014 sa počíta so sumou 43 470,- Eur.

    Je pár aktívnych občanov, ktorí od poslancov a starostu žiadajú zodpovedať sa za prechmaty, ale bez väčšieho nátlaku väčšej skupiny ľudí sa na obecnom úrade bude "bašovať" naďalej tak, ako oni chcú. Preto vážení spoluobčania upozorňujte aj vy na to, čo sa v obci deje.