Včelár medzi žiakmi 4. ročníka

19.04.2015 21:23

Dňa 15.4.2015 štvrtý ročník 2015 Základnej školy Jaroslava Simana vo Valaskej navštívil včelár. 

Priniesol im ukázať úľ, plásty a všetko čo sa používa okolo včiel. Ukazoval deťom peľ, med, vosk, včelie plásty, ochranné masky na tvár proti poštípaniu, ktoré sa volajú klobúky a podobné. Vysvetľoval ako včely na pláste vyrábajú med a aj ako sa včely rozmnožujú. 

Včelia kráľovná si vyberie trúda, s ktorým podnikne svadobný let. Počas svadobného letu včely zabijú trúdy a do úľa sa vrátia len robotnice a kráľovná. Keď sa včely rozhodnú, že vychovajú z vajíčka novú kráľovnú, lebo terajšia je už stará, larvu chovajú materskou kašičkou, zatiaľ čo larvy, z ktorých sa vyliahnu včely robotnice chovajú medom. 

Stará kráľovná uvoľní úľ pre novú a s niekoľkými robotnicami odetí a nájde si nejakú dutinu stromu. Kráľovná vyšle hliadky, ktoré nájdu prázdny úľ. Kráľovné sa dajú vychovať aj umelo.

V zime sa včely chovajú vodou s cukrom v pomere: 2 kilá cukru na 1 liter vody. Počas zimy včely sa dožijú ďalšej generácie, ale v lete robotnice žijú približne len 6 týždňov, lebo kŕmia, upratujú, donášajú peľ, vyrábajú med,..

(L)

Diskusná téma: Včelár medzi žiakmi 4. ročníka

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok