Ustanovujúce OcZ 12.12.2014 a príhovor Petra Bánika

13.12.2014 08:51

Od 12.12.2014 má Valaská vo funkcii starostu opäť Ing. Juraja Uhrina, ktorý za uplynulého volebného obdobia porušoval platnú legislatívu, bol odsúdený za úmyselný trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a zneužívania moci verejného činiteľa, stratil mandát starostu 12.11.2014 a nevedomí, alebo inak ovplyvnení voliči ho 15.11.2014 zvolili za starostu opäť.

Je to výsmech nášho právneho systému, že dovolí človeku odsúdenému v súvislosti s výkonom svojej verejnej funkcie opäť prevziať tú istú funkciu. A dotyčný cíti hrdosť a domnieva sa, že nie on by si mal vstúpiť do svedomia a zamyslieť sa nad sebou, ale zamyslieť sa majú všetci naokolo!!! Toto je iste na zamyslenie!

Zastupujúci starosta Ing. Peter Bánik na ustanovujúcom zastupiteľstve vo svojom príhovore dal dôraz na atribúty ako česť a svedomie, na ktoré sa sľubuje pri nástupe do verejnej funkcie. Ak z dnešnej legislatívy nie je jasné, čo je tým myslené, tak celkom jasno v tom mali v roku 1936, keď vyšlo Desatoro dobrého starostu.

Ustanovujúce obecné zastupiteľstvo snímala aj RTVS. Ako vidieť na fotke, viaceré zarezervované kreslá ostali prázdne.

 

Prečítajte si príhovor Ing. Petra Bánika:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vážené poslankyne obecného zastupiteľstva, vážení poslanci obecného zastupiteľstva, vážení kandidáti na starostu obce a poslancov obecného zastupiteľstva, vážené dámy, páni, milí občania obce Valaská, vážení hostia.

    V našej obradnej sieni sa občania Valaskej stretávajú pri rôznych príležitostiach, ktoré sú významné aj pri osobnom živote. Dnes sme sa zišli pri udalosti, ktorá je významná pre celú obec Valaská a dotýka sa všetkých jej obyvateľov. Zišli sme sa, aby sme uzatvorili volebné obdobie rokov 2010 až 2014, ukončili činnosť predstaviteľov obce za toto obdobie a odovzdali ďalšie smerovanie našej obce kandidátom, ktorí boli úspešní v tohtoročných voľbách do orgánov samosprávy obcí na nadchádzajúce volebné obdobie 2014 - 2018.

    Zdá sa to ako krátka chvíľa, akoby to bolo len včera, keď sme zložením sľubu prijali mandáty a prijali sme plnú zodpovednosť za naše rozhodnutia.

Veľa krát bolo obtiažne rozhodnúť sa správne, ale rozhodovali sme sa na základe poskytnutých informácií a verím, že vždy podľa vlastného presvedčenia.

S odstupom času po zhodnotení predchádzajúcich štyroch rokov je treba kriticky skonštatovať: naša spoločná práca priniesla výhry, ale aj množstvo prehier, ktoré občania Valaskej vnímali veľmi citlivo.

    Chcem preto z tohto miesta vyzvať nové vedenie obce, aby sa poučilo z predchádzajúcich nedostatkov a skvalitnilo spoluprácu s poslaneckým zborom.

Základom dobrej spolupráce a kvalitnej rozhodovacej činnosti poslancov je odborná komunikácia starostu a poslaneckého zboru.

Chcem z tohto miesta vyzvať nové vedenie, aby sa poučilo z predchádzajúcich nedostatkov.

    Politika v sebe zahŕňa otvorenosť, komunikáciu s obyvateľmi, prístup k obyvateľom ako k zákazníkovi a citlivé vnímanie ich požiadaviek, prijímanie rozhodnutí aj na základe podnetov obyvateľov a zainteresovaných strán, snahu o vytvorenie a rozvíjanie vnútroorganizačnej komunikácie medzi zamestnancami úradu, ktorá je založená na vzájomnej dôvere.

Je potrebné, aby sa formovala kultúra volených predstaviteľov samosprávy, aby sa zamestnanci samosprávy vychovávali k spoločensky zodpovednému správaniu voči vonkajšiemu prostrediu, teda voči občanom, ktorých záujmy by mali byť samosprávou presadzované a chránené.

Občania prácu tých, ktorým dali svoju dôveru posudzujú podľa toho, čo nové a viditeľné sa udialo, či je to v ich prospech, alebo nie. Nie všetko sa však dá vybaviť ihneď a zaraz. Nie každý problém je rovnaký a jeho riešenie identické. Preto pri hľadaní najvhodnejšieho riešenia je priam nutnosťou otvorená komunikácia medzi starostom, obecným úradom a poslancami.

    Musím však kriticky konštatovať, že predchádzajúce dve volebné obdobia vládla komunikačná bariéra a neochota hľadať konsenzus. Nevôľa vznikajúca medzi vedením a poslancami sa potom logicky odrážala v nekvalitnom rozhodovaní poslaneckého zboru a poslanci veľmi často získavali potrebné informácie neskoro. Preto chcem poďakovať svojim kolegom, poslancom za to, že aj napriek vnútornej nejednotnosti, že napriek tým skutočnostiam a kritike, zotrvali vo svojej činnosti a snažili sa riešiť vzniknuté problémy. Chcem tiež poďakovať za korektnú spoluprácu štatutárom školských zariadení na území obce, štatutárovi 100% s r.o. obce Valaská. Ďakujem za dobré vzťahy a spoluprácu všetkým predstaviteľom našich organizácií pôsobiacich na území obce.

    Vážený novozvolený poslanecký zbor, želám vám, želám si pre dobro obce Valaská, pre dobro jeho obyvateľov, aby sa novozvolený starosta nechal inšpirovať prácou jeho predchodcov, mužov, ktorí v predchádzajúcich volebných obdobiach rešpektovali záujmy obyvateľov obce na čele ktorej stáli a snažili sa podľa svojho najlepšieho vedomia  a svedomia o jej rozvoj. Sú prítomní v tejto obradnej sieni, sedia medzi nami a všetci ich dobre poznáme, vážime si ich. Hovorím o pánovi Martinovi  Švantnerovi a Pavlovi Zelenčíkovi.

    Človek, ktorý vstupuje do komunálnej politiky musí pochopiť význam a zmysel toho poslania vzniknutého z dôvery občana. Je to obetavosť a pochopenie pre veci verejné.

Starosta je prvým mužom obce, do ktorého vkladajú obyvatelia dôveru, v jeho schopnosti viesť obec k prosperite a rozvoju. Je to zodpovedná a náročná úloha hospodáriť s verejnými finančnými prostriedkami v súlade s platnou legislatívou Slovenskej republiky, transparentne ako dobrý a rozvážny hospodár.

Starosta obce je predstaviteľom obce a najvyšším výkonným orgánom obce.

Verejnosť od neho očakáva, že bude vo svojom poslaní uplatňovať najzákladnejšie etické princípy: čestnosť a spravodlivosť. V sľube, ktorý starosta skladá na začiatku svojho funkčného obdobia sľubuje verejnosti vo svojom konaní čestnosť a svedomitosť, povinnosť ochraňovať záujmy obce a obyvateľov obce pri zachovávaní právnych noriem Slovenskej republiky. Morálne záväzky pri nástupe do funkcie prijímali starostovia už v predvojnovom období. Občianska náuka a výuka meštianskej školy z roku 1936 uvádza DESATORO DOBRÉHO STAROSTU. Prešlo viac ako 78 rokov od doby, kedy bolo vytvorené toto morálne portfólio pre starostov. Jednoznačne a s určitosťou pomenúva, čo verejnosť od svojho voleného zástupcu očakáva a aké morálne kvality by mali byť prirodzené pre takúto osobu. A tu nachádzame paralelu so sľubom, ktorý skladajú starostovia v dnešnej dobe čestnosť, svedomitosť, pracovitosť, úcta k zákonom a uprednostňovanie verejného záujmu pred svojím osobným. Preto mi dovoľte vážení prítomní odcitovať niekoľko myšlienok zo spomínaného DESATORA.

1. Si starostom všetkých občanov aj tých,  ktorí ťa nevolili.

2. Na čelo obce ťa postavia dôverou občanov.

3. Byť prvým občanom v obci je veľké vyznanie.

4. Sľúb sám sebe na svoju česť a svedomie, že túto dôveru nesklameš.

5. Usiluj sa podľa svojich síl a možností obce, aby si uľahčil život starým, chudobným a práceneschopným občanom.

6.Podporuj všetko čo napomáha rozvoju školstva tvojej obce a rastu vzdelanosti.

7. Nič lepšie ako dobré vzdelanie, okrem lásky a zdravia, našim deťom nemôžeme dať.

8. Buď ústretovým podporovateľom všetkého čo prispieva ku skrášleniu a zveľadeniu obce a ku zvýšeniu kvality životného prostredia v prospech zdravia občanov.

9.Obecný majetok spravuj úzkostlivejšie a nakladaj s ním opatrnejšie ako so svojim vlastným majetkom.

10. Ak premrháš len svoj majetok bude to len tvoja škoda, ak premárniš majetok obce, prídeš o svoje dobré meno a česť.

    S týmto odkazom, vážené poslankyne, vážení poslanci, dámy a páni, odovzdávam obec Valaská novozvolenému starostovi. Vám vážený poslanecký zbor prajem v nadchádzajúcich všedných dňoch správne rozhodnutia a veľa chuti a inšpirácie vo vašej náročnej a zodpovednej práci.

Ďalej predsedá ustanovujúcemu obecnému zastupiteľstvu novozvolený starosta obce po zložení sľubu. Ďakujem za pozornosť.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Následne si zastupujúci starosta p. Bánik zložil insignie obce a položil ich na tácku.

Uhrin sedel na opačnom konci stola, medzi nimi sedeli Mgr. K. Paprčková predsedníčka miestnej volebnej komisie, hlavný kontrolór Ing. M. Havaš a prednosta Ing. P. Minárik.

Starosta prečítal sľub starostu, podpísal sa a potom boli k sľubu vyzvaní noví poslanci.

Zatým starosta povedal príhovor, ktorý šikovne skončil o budúcoročnom 545. výročí prvej písomnej zmienky o obci a tak ľudia tlieskali. P. Sukičová mu na tácke priniesla reťaz, ktorú mu zavesila na krk. Podávanie rúk medzi zastupujúcim starostom a „novým“ starostom sa neodohralo.

Ktovie či ako memento, aby starosta v budúcnosti konal v medziach zákona, zarecitovala p. Pacerová báseň od Márie Rázusovej Čisté ruky: „Keď príde tvojho pokušenia chvíľa, že by si mohol priehrštiami brať ,.... ty musíš brat môj čisté ruky mať.“

 

Zvolená kandidátka na poslankyňu v 3. obvode p. Viera Babčanová sa 18.11.2014 vzdala svojho mandátu zo zdravotných dôvodov a na uvoľnené miesto nastúpil Jozef Hucík.

Noví poslanci uznesením určili starostovi mesačný plat 1789 Eur, čo je 824 x koeficient 2,17, v súlade so zákonom 253/1994. (Predtým mal plat 1939,- Eur brutto /mesačne. A to 805,- Eur * 2,17 koeficient +11% navýšenie , rozdiel 150 Eur.).

Diskusná téma: Ustanovujúce OcZ 12.12.2014 a príhovor Petra Bánika

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok