Tabule hanby?

11.09.2014 22:57

Od októbra čakajú vlastníkov v bytovkách zmeny. Nové znenie má zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

Okrem iného novela zmenila spôsob hlasovania na schôdzi alebo zhromaždení vlastníkov, ako aj pravidlá pre písomné hlasovanie.

„Doplnili a spresnili sa pojmy a predĺžila sa lehota podania na súd z 15 dní na 30 dní v prípade prehlasovaných vlastníkov na schôdzi alebo zhromaždení,“ vymenováva tie najdôležitejšie novinky Petra Jurčáková, prezidentka Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku.

Tabuľa hanby

Veľmi citlivou otázkou, ktorou sa novela dotýka jednotlivých vlastníkov, je možnosť zverejniť neplatiča, ktorý má nedoplatok na preddavkoch do fondu prevádzky, údržby a opráv a úhradách za plnenia aspoň 500 eur. Môže to spraviť správca alebo spoločenstvo a v zozname sa uvedie meno a priezvisko vlastníka a výška nedoplatku.

Na jednej strane nástrojom je to nástroj na ochranu ostatných vlastníkov a zároveň môže slúžiť ako donucovací prostriedok k splneniu si základnej povinnosti vlastníka, ktorou je úhrada predpísaných poplatkov súvisiacich s užívaním bytu alebo nebytového priestoru, mieni Jurčáková. Či to však bude mať význam a aký to bude mať na súžitie v dome dopad, ukáže podľa nej len prax a čas.


Čítajte viac: https://magazin.reality.sme.sk/c/7376150/tabule-hanby-zmeny-pravidiel-v-bytovkach.html