Starostu Valaskej odsúdili, vyhral voľby a postu sa vzdať nechce - doplnené o vyjadrenie Mareka Poliaka

06.12.2014 21:08

Valaskú má ďalšie štyri roky viesť starosta, ktorého v predošlom období odsúdili za machinácie pri obstarávaní.

VALASKÁ. Do najvyššieho kresla obce Valaská sa posadí starosta Juraj Uhrin, ktorý zatajil skutočnosť o spáchaní trestného činu.

Starostu odsúdili za machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Uhrin vo volebnom období v rokoch 2010 – 2014 vykonával činnosti, ktoré neboli v súlade so zákonom.

Podľa našich informácií išlo hlavne o investičné akcie, pri ktorých nedodržal zásady výberového konania a v niektorých porušil hospodárenie obce v súlade s jej rozpočtom.

Na základe zistených skutočností podal na neho občan M. P. trestné oznámenie, pričom celá táto kauza sa tiahla až do roku 2014.

Ako povedal zástupca starostu Peter Bánik, ktorého o vyjadrenie požiadala redakcia, starosta na základe pojednávania z 21. júla prijal dohodu o vine a treste.

Rozsudok mu bol vznesený až 12. novembra 2014, ktorým ho odsúdili za úmyselný trestný čin - machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Obvinený sa ku všetkému priznal, preto súd mohol rozhodovať o skutku, jeho právnej kvalifikácii a primeranosti trestu.

Skutočnosť obvinený zatajil

Na základe rozsudku zo dňa 12. novembra starostovi mandát zanikol. Túto skutočnosť bol povinný bezodkladne písomne oznámiť obci, čo však urobil až 18. novembra 2014, teda po voľbách do orgánov samosprávy obcí, v ktorých opäť kandidoval na starostovskú stoličku.

Keďže dohodu o vine a treste prijal vo volebnom období 2010 – 2014, nebol trestne stíhaný pre ďalšie v rokoch 2014 – 2018.

Dôveru v týchto komunálnych voľbách Jurajovi Uhrinovi ako nezávislému kandidátovi prejavilo 494 Valašťanov, a tým ho posunuli na prvú priečku.

Keďže obec, ako aj zástupca nedostali oficiálne oznámenie o rozsudku pred voľbami, v tejto veci nemohli konať.

„K zmene došlo až po 18. novembri, po tom, ako starosta oznámil obci zaniknutie mandátu za úmyselný trestný čin,“ povedal Peter Bánik, ktorý sa ujal úloh ako zástupca starostu v súlade so zákonom o obecnom zriadení.

Do tejto funkcie ho vo volebnom období 2010 – 2014 menoval samotný starosta.

„V úrade robím bežné činnosti a popri tom prichádzam na rôzne nezrovnalosti, ktoré odhaľujem až teraz, pretože k rôznym dokumentom sme sa ako poslanci nemali možnosť dostať. Zisťujem, že nie všetky činnosti sa plnili podľa dokumentov, ktoré obec prijala a o týchto skutočnostiach sa snažím informovať súčasných aj novozvolených poslancov. Sú mi naklonení a súhlasia s mojou filozofiou a činnosťou práce.“

Uhrin: Som na to hrdý

Starosta v týchto komunálnych voľbách získal mandát a na ustanovujúcom zastupiteľstve 12. decembra bude skladať sľub.

V prípade, že by sľub odmietol zložiť, alebo ho zložil s výhradou, mandát starostu mu zaniká.

Podľa Silvie Keratovej z Ministerstva vnútra, v takomto prípade by predseda Národnej rady vyhlásil v obci nové voľby, pričom do okamihu zloženia sľubu novozvoleného starostu zastupuje v plnom rozsahu jeho zástupca.

Uhrin sa však svojho postu vzdať nemieni a vo svojom písomnom vyjadrení uviedol: „Nemám prečo nezložiť sľub a nemienim svojím neprajníkom vychádzať v ústrety. Aj napriek tomu, že som bol odsúdený, v plnom rozsahu som mohol kandidovať za starostu, neporušil som žiadny zákon. To, že som bol zvolený, dokazuje len to, že som, a som na to hrdý.“

Obec zatiaľ vedie zástupca starostu

Juraj Uhrin sa odo dňa zaniknutia mandátu stal zamestnancom obecného úradu z dôvodu, že na výkon funkcie starostu išiel ako pracovník obecného úradu, čiže sa vrátil na pôvodné pracovné miesto.

Keďže bol odsúdený za úmyselný trestný čin, podľa Zákonníka práce dostal od zamestnávateľa okamžité skončenie pracovného pomeru.

Ako sme zistili od jeho zástupcu, Juraj Uhrin je stále v pracovnom pomere, pretože písomnú skončenie pracovného pomeru, zaslané poštou do vlastných rúk, doposiaľ neprevzal. Ako zamestnanec obce čerpal dovolenku a v súčasnosti je na PN.

Až do ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva obec vedie zástupca.

„Výsledky volieb však rešpektujem. Ctím si zákony a myslím, že ich aj ovládam. V tejto sfére pracujem už veľa rokov. Poslancom som od roku 1994 vo Valaskej a profesionálne robím na mestskom úrade od roku 1993. Viem, čo mi prináleží a tiež, ako vykonávať úlohy vyplývajúce z funkcie starostu obce. Podnikám niekoľko riadiacich činností a opatrení vedúcich k náprave chodu v obecnom úrade. Okrem iného na pondelok 8. decembra zvolávam obecné zastupiteľstvo za účelom schválenia VZN o miestnych daniach, aby od 1. januára 2015 nadobudlo účinnosť.“

Starosta sa bráni

Starosta je presvedčený o svojej pravde a na svoju obhajobu povedal: „Na upresnenie uvádzam, že som bol odsúdený za dva trestné činy, machinácia pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužitie právomoci verejného činiteľa, ktoré som údajne spáchal v rokoch 2011 a 2012. Dovolím si tvrdiť, že všetci, ktorí vypovedali vo veci, vedeli o stave predmetných vecí. Ako obvinený z týchto trestných činov sa mám ja cítiť zločincom? Zaplatil som za ne peňažný trest vo výške 800 eur, čím som svoju rodinu pripravil o tieto finančné prostriedky. Zlé jazyky tvrdia, že som sa obohatil, doslova, že som ukradol obecné peniaze. Týmto chcem odkázať Valašťanom, že to by som si nikdy nedovolil. Trestné oznámenie na mňa podal pán Marek Poliak, ktorý okrem šesťmesačného poslanca nedokázal nič. Možno sa cíti byť nadčlovekom. No aj napriek tomu ho zvolili za poslanca. Čo chce s tým dokázať?“

Starosta verzus zástupca

Juraj Uhrin tvrdí, že 12. novembra sa musel vzdať mandátu starostu, vyplývalo to zo zákona 369/1990 Zb. o obecnom zriadení.

„Môj zástupca Peter Bánik vzal do rúk vedenie obecného úradu a presne tak to aj vyzerá. Nemôže sa zmieriť s tým, že nebol zvolený za starostu, a preto ma stále očierňuje. Spomalil chod úradu a mne doteraz ľudia volajú, čo sa na úrade deje. Na svoju obhajobu môžem povedať, že som dostal výpoveď z pracovného pomeru ako referent obecného úradu. Za moje trestné činy som dostal tri tresty. Je to možné v dnešnej demokracii? Zaplatil som spomínanú pokutu, stratil som mandát starostu a ešte som dostal aj výpoveď? Na túto otázku mi nevedel na porade, na ktorej som zrejme nemal ani byť, odpovedať ani zástupca Peter Bánik, zrejme som ho zaskočil.“

Peter Bánik však s týmito tvrdeniami nesúhlasí a na záver dodal: „Nie je pravda, že sa nemôžem zmieriť s nezvolením, ako som sa už vyjadril, rešpektujem výsledky volieb. Chod úradu je zabezpečený v plnej miere a po zániku mandátu starostu z dôvodu právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin plním ako zástupca starostu všetky úlohy v súlade so zákonom o obecnom zriadení. Zamestnanec Juraj Uhrin nedostal výpoveď, ale okamžité skončenie pracovného pomeru za právoplatné odsúdenie pre úmyselný trestný čin. Nie je pravda, že som nevedel na jeho otázku, ako uvádza, reagovať. Naopak. Na pracovnej porade som všetkých prítomných informoval o tomto kroku s odvolaním sa na Zákonník práce, čo je uvedené aj v zápise z porady.“



Čítajte viac: https://bystrica.sme.sk/c/7532509/starostu-valaskej-odsudili-vyhral-volby-a-postu-sa-vzdat-nechce.html#ixzz3L9N4TOAw

Z redakcie MY Horehronie

V predchádzajúcom čísle týždenníka MY Horehronie s dátumom vydania 9. decembra sme zverejnili reportáž s názvom Starosta Valaskej odsúdený za trestný čin sa svojho postu vzdať nemieni. Starosta  Juraj Uhrin je presvedčený o svojej pravde a vo svojej priamej reči uviedol, že trestné oznámenie na neho podal pán Marek Poliak, ktorý však s jeho tvrdením nesúhlasí.
Marek Poliak zaslal do redakcie svoje stanovisko: „Absolútne nerozumiem, z akého dôvodu je uvádzané moje meno  v súvislosti  s podaním trestného oznámenia na Juraja Uhrina a tvrdené, že ja  môžem za to,  že starosta bol odsúdený  za úmyselný trestný čin. Nikdy som nepodal žiadne trestné oznámenie na Juraja Uhrina, nebol som  vypočúvaný počas celého vyšetrovania a ani účastníkom tohto konania. Ja to celé vidím len ako odpútavanie pozornosti od skutkovej podstaty spáchaného trestného činu."

Diskusná téma: Starostu Valaskej odsúdili, vyhral voľby a postu sa vzdať nechce

pre Petráskovú a všetkých jej podobných

valašťanka | 11.12.2014

Keďže som na internetovej stránke obce Valaská čítala Váš nepodarený článok vo Valaštianskom hlásniku, nedá mi, aby som naň nereagovala. Vôbec tu nebudem rozoberať kopec nepravdivých a neoverených slov, ktoré sú tam napísané, pretože Vy mi za to nestojíte. Chcem napísať len jednu dôležitú vec. Akým právom niekoho odsudzujete, keď vy nie Ste schopná splniť si občiansku povinnosť? Pozrite sa všetkým Valašťanom do očí a povedzte im, že Vy prvá Ste NEBOLI VOLIŤ. Na Vašom mieste by som bola celé 4 roky ticho a hambila sa za seba. Ten, kto nejde voliť, nemá právo posudzovať, kritizovať a písať nezmysly. Skúste sa nad sebou zamyslieť. Ak Ste v živote nešťastná, nemusíte peklo zo života robiť iným. Škoda, že sa verejne nedá obstarať rozum, lebo ten by sa Vám zišiel. Ale nie pri tom najlacnejšom, ale najdrahšom verejnom obstarávaní, aby Ste ho mali dostatok. Na každého príde čas, lebo Božie mlyny melú pomaly, ale iste...
Prajem Vám v živote toľko šťastia, koľko ho prajete iným a toľko nešťastia, koľko Ste ho dopriali iným.

Pre Vala šťanku

Petrásková | 11.12.2014

Pani Valašťanka, najjednoduchšie je nepodpísať sa a zaútočiť priamo na osobu, hlavne keď vám za to ani nestojí. Zúčastniť sa volieb je dobrovoľné, je to volebné právo, ale dopúšťať sa finančných machinácií, zneužívať právomoc verejného činiteľa je trestný čin. Ako môžete niečo také porovnávať! To už aj ja môžem tvrdiť, že keď volíte za starostu niekoho o kom viete, že sa dopustil trestnej činnosti a to pravdepodobne opakovane, neprejavil žiadnu ľútosť nad činnom, dokonca sa cíti nevinný, je veľká pravdepodobnosť, že v takom konaní bude pokračovať a vy svojou premyslenou vedomou voľbou mu k tomu napomôžete. Uvedomujete si to? Ja neodsudzujem ľudí, ale činy. Ak sa v článku nachádza čo i len jeden nezmysel, buďte tak dobrá, ozrejmite nám všetkým neznalým, aká je pravda, lebo ako sa zdá, ste informovaná zo zdrojov najbližších vedeniu obce. Ako vidím, viete niečo aj o verejnom obstarávaní. Keby sa rozum dal obstarať za obecné peniaze, predpokladám, že vy by ste ho už dávno mali. Nesnažím sa nikomu robiť zo života peklo, maximálne ak tak vyjadrím svoj názor a nemyslím si, že verejné veci by mali byť skryté. Na informácie má každý zo zákona právo. Bohužiaľ v tejto obci sa informácie zatajujú, prečo asi? Určite nie preto, že by bolo všetko v najlepšom poriadku.

Valašťanka - s tým sa nedá, len súhlasiť

tiež Valašťan | 11.12.2014

clovek by mal ist volit, ale moze sa rozhodnut, ci vobec pojde volit, je to na jeho slobodnej voli. Táto volba je pre cloveka beztrestna, ale volit niekoho, kto sa preukazatelne dopustil trestneho cinu s tym vedomim, ze sa taketo ciny mozu len opakovat, to akoby sa dopustil trestneho cinu sam volic. A tak dufam, ze vy ste neboli volit odsudeneho a nebudete musiet dalsie 4 roky chodit po kanaloch, ako by mal chodit Uhrin, ktory bol tymto statom riadne odsudeny a nechce si to priznat.

V tomto pripade volba nevolit bola pre niekoho tou lepsou volbou. Skoda, ze sa verejne neda zaobstarat rozum, aj s tym suhlasim. Keby mal starosta na urade rozum, snazil by sa pre obec urobit veci zakonne. Mozno by s tym bolo viacej ludi spokojnych. Ktovie cim si ziskal teraz svojich volicov, asi dobre utajenymi financnymi machinaciami.

Kto kona cestne nemusi sa takto spravat a utajovat veci. Ale to nie je len otazkou nasho obecneho uradu, to sa deje aj vo vyssich politickych sferach, su toho plne televizne spravy, ale preco by sme nad takymto mali zatvarat oci a tolerovat to v nasej obci. Starostu neodsudili ludia ako Banik, Petraskova, Poliak, Holko, ale stat. A o akom pekle tu hovorite? KAzdy je strojcom svojho neba ci pekla, alebo snad niekto iny ho do tych machinacii namocil? Dufam ze vy Valastanka nepatrite k napomahacom takychto osob, ktori vo verejnych funkciach okradaju nasu obec. Ved my ludia sa musime na tento stat zo svojich dani skladat, a nie je to malo. Inde su za to horsie tresty a v Cine aj trest smrti. Ak by mal starosta nejake svedomie, tak by sam odstupil ako aj bol pripad nemeckeho politika.

Neviem o pripade nasho starostu az tak vela, len nahodou ma zaujala tato pisomna konverzacia, tak by som aj ja rad vedel viacej faktov o tomto pripade. O ake machinacie vlastne islo zo strany starostu, v akej sume, ci je to len rozpravka o jednom eure, alebo su tam vacsie peniaze. Ci do toho boli zapleteni aj ini uradnici nasho obecneho uradu. Bolo by zaujimave konecne zverejnit celu pravdu, nielen utrzky, lebo takto obcania nevieme na com sme.
Potom by bolo rozumne skusit hlasovanie o dovere v nasho starostu, ked ludia budu vediet o jeho pravej cinnosti na urade. Mozno by vela ludi zmenilo svoj nazor. Ak je taky dobry, mozno k lepsiemu, ak je zly k horsiemu, ale na to treba vediet pravdu.

Ak mate nejake vedomosti, tak ich sem kludne zverejnite, nech aj ja a ostatni obcania vieme konecne pravdu, nielen od Poliaka, Banika, Petraskovej, Uhrina,..

A ja by som zaprial tolko stastia obcanom a hlavne nasim verejnym cinitelom,kolko pravdy je v ich slovach a poctivosti v ich skutkoch.

Cakam na vasu skoru odpoved
tiež Valašťan

čest

obcan kane | 08.12.2014

Obdivujem ho,že sa nebude hanbit ukázat sa medzi ĺuďmi a fungovat ďalej.Zrejme jeden z ďalšich ktoremu vyoperovali chrbtovu kosť.

Re:čest

PeterB | 11.12.2014

ale kdeze nevyoperovali mu chrbtovu kost, ved chodi natiahnuty ako sopel na rukave, vyoperovali mu asi len svedomie a s tym nemali velku robotu, bolo ho malo, bol to ambulantny zakrok

tak nám treba

jano | 07.12.2014

Divadlo,fraška.....inak sa to celé nedá nazvať...Beda ľuďom ktorým vládnu " volové "....

vesele vianoce odsudenemu starostovi

jp | 06.12.2014

chudacik 3 tresty dostal, ukratil rodinu o 800 Eur. Obmakcil aj p. Banika a tak uz cez vianocne sviatky bude mat naspat svoj starostovsky plat a ak vyroni slzu na ustanovujucom zastupitelstve, poslanci mu ho navysia aj o 50% za jeho uspesnu reprezentaciu

Re:vesele vianoce odsudenemu starostovi

xx | 08.12.2014

Tak teda neviem "jp", o čom to tu točíte. Ako čítam, tam čítam, ale vidím len to, že p. Bánik jediný dokázal s týmto "starostom" robiť poriadky. Za to, že pán Uhrin dostane naspäť svoj starostovský plat sú si na vine Valašťania, ktorí si ho zvolili s pekným náskokom za starostu. Veď je na to aj "patrične hrdý". Mali by sme sa teraz spamätať a namiesto takýchto premúdrelých príspevkov spojiť sily a využiť možnosť na spísanie petície, ako sa už písalo.

Re:Re:vesele vianoce odsudenemu starostovi

x | 09.12.2014

Hlavne treba prísť 12 .12 na vymenovanie a ukázať ,že nie všetci sme spokojní s takýmto stavom.

Re:Re:vesele vianoce odsudenemu starostovi

jp | 10.12.2014

Vobec nemusel mat starosta az tak vesele vianoce, stacilo ustanovujuce zastupitelstvo uskutocnit na 30 pracovny den t.j. 2.1.2015, pretoze nestandartna situacia si ziada nestandartny postup, s ktorym ale zakon rata a tak je zakonny. Nemuselo sa tak ponahlat nechat starostu skladat slub: na česť a svedomie. Naozaj ma česť a svedomie? Viedol by čestný clovek predvolebnu kampan na ucet obce, bol by čestný clovek hrdy na to ze porusil zakony, nehanbil by sa čestný clovek, ze ho uznali vinnym? Tu jednoducho chyba svedomie, sebareflexia. On sa naopak robi tym, ktoremu sa stala krivda. Je jasne, ze ak ho uznali vinnym, tak len z toho, co sa uz zatajit a popriet nedalo. No kolko poruseni zakona sa mu podarilo od roku 2012, ktore zatial nik nepresetroval a uz ani zase nepresetri, lebo opat bude starostom. Najvyssi kontrolny urad sem nebude chodit kazdy rok, vysetrovanie sa natahuje 3-4 roky a tak aj ked starosta nieco spacha, odsudeny zase nebude pocas volebneho obdobia a veselo moze klamat a k.... dalej. Alebo si azda niekto mysli, ze teraz bude uz zakony dodrziavat? Figu, za tieto 4 roky sa naucil ake su zakony derave a ako si moze podla seba bacovat dalsie volebne obdobie celkom beztrestne a navyse ziskal nove kontakty na prokurature a sude, nove cenne rady ako vykyvat s kazdym pokusom zbavit ho jeho funkcii. Prikladom toho ako ho pravnici vyskolili je aj to ako obabral Banika s okamzitou vypovedou zo zamestnania, ktoru si neprevzal a hodil sa na choru. Takze ake poriadky urobil Banik? Ziadne a pridte sa pozriet ako Uhrinovi 12.12. s usmevom potrasie rukou pri odovzdavani menovacieho dektretu za starostu.

Re:Re:Re:vesele vianoce odsudenemu starostovi

obcan | 11.12.2014

Pokial viem, tak problem je novozvoleny a odsudeny starosta Uhrin a to, ze oklamal ludi a ako tu citam, stale sa len navazate do p. Banika. Namiesto pisania na stranku radsej kandidujte do poslaneckeho zboru a snazte sa veci menit aktivne a nie pasivne pisanim veci, ktore aj tak nic nezmenia. Nemam presne informacie co urobil p. Banik, ale minimalne to o com referuje poslancom je viac ako sa v transparentnosti na urade urobilo za posledne 4 roky, takze vyjadrenie, ze nic neurobil je minimalne zavadzajuce ak nie rovno klamstvo.

poriadky so starostom

jp | 11.12.2014

Ak nejake snazenie Banika aj bolo urobit poriadky so "starostom", tak to vsetko bude znegovane, ked Uhrin zlozi slub starostu. Paradoxom je to, ze sam Banik da Uhrinovi do ruky menovaci dekret. Mohol si zobrat zo starostu priklad a ist na PN a tak by sa vyhol tejto neprijemnej situacii. Lebo toto si jeho volici budu zase dlho pamatat.

Re:Re:Re:Re:vesele vianoce odsudenemu starostovi

Transparentnosť. | 14.12.2014

Ujasnite si čo je to transparentnosť a potom sa tu vyjadrujte.Nikto sa tu nenaváža na Ing.Bánika .Ten mal možnosť 20 rokov niečo urobiť a nič neurobil.Len mútil vodu.Neviem či ste tu včerajší ale prejdite si roky do zadu a pozrite sa čo urobili poslanci čo tam sedeli niekoľko volebných rokov.Ak nerozumiete veciam ,tak tu nevypisujte sprostosti.Ďalšia vec čo ma zaráža, že pán Ing.Bánik včera niečo iné rozprával v STV 1 ako je skutočnosť,Ing.Uhrín ho 13.12.2014 ráno informoval o tom,že mu zanikol mandát starostu osobne.Bol na úrade a dal ústne vyjadrenie,tak prečo pán Ing.Bánik nekonal.Len sa obhajuje zákonom,veď on mu pomohol tým.Veď o tom vedel.Aj ústne oznámenie je oznámenie,čo potom Ing.Bánik následne poslal aj poslancom,že bude vykonávať úlohu starostu až do zloženia sľubu nového starostu.Taktiež pán občan ,pri rozhovore s pánom Ing.Uhrínom - potvrdil,že informoval Ing.Bánika o svojom strate mandátu a to 13.12.2014 ráno.Že voľby dopadli zle vo Valaskej sa poďakujte strane SMER !!!

Záznamy: 1 - 13 zo 13

Pridať nový príspevok