Škola, ktorá chce v Brezne oživiť strojársku tradíciu

04.05.2015 21:18
V priestoroch budovy niekdajšej priemyslovky, ktorá mala u ľudí veľmi silné povedomie kvality vzdelania, sa od minulého roka nachádza škola s novým názvom: Stredná odborná škola techniky a služieb. 

Pod jednu strechu tu už v minulosti zlúčili Strednú priemyselnú školu, Dievčenskú školu z Piesku a Stredné odborné učilište z Mazorníka.

V budove niekdajšej priemyslovky je dnes Stredná odborná škola techniky a služieb

            Škola má teraz 383 žiakov rozdelených do 22 tried a zastrešuje niekoľko stupňov vzdelania od učňovského po nadstavbové v odboroch zameraných technicky a odboroch zameraných na služby a ekonomiku. Zorientovať sa v širokej ponuke školy nie je ľahké.

                Čo môžeme očakávať od vzdelania na tejto škole vysvetlila nová riaditeľka Danka Kubušová:
„Vzdelávame žiakov v 2 ročných, 3 ročných aj 4 ročných odboroch. Máme dennú aj večernú formu štúdia. Formou nadstavbového štúdia vzdelávane aj dospelých. Ponúkame skrátka vzdelanie tak, ako ho náš  región potrebuje.

V tomto regióne sme jediná štátna škola, ktorá má v ponuke aj učebné odbory, ktorých absolventi na trhu veľmi chýbajú. Úzko spolupracujeme s úradom práce a otvárame odbory podľa požiadavky trhu. Keď vieme, že bola požiadavka na predavačov, tak sme po niekoľkých rokoch otvorili odbor predavač. Keď vieme, že sa v našom regióne zamestná ročne 5 - 6 stolárov, tak odbor stolár nebudeme otvárať pre 30 žiakov každoročne, ale otvoríme ho každý druhý rok so skupinou 12-stich žiakov.

Stále sa hovorí, že máme málo remeselníkov, strojárov, že je nedostatok technicky zameraných odborníkov. Firmy strojárskeho zamerania nás oslovujú, doslova bombardujú požiadavkami na  ľudí, ktorí dokážu obsluhovať CNC stroje, ktorí vedia čítať technické výkresy, takých ktorí by dokázali v grafických programoch kresliť projektovú dokumentáciu. My takéto odbory máme a toto všetko sa dá u nás naučiť. Máme tu stolárov, nástrojárov, strojných mechanikov a aj tradičných, kvalitných strojárov z bývalej priemyslovky.“

 

Interná kaviarnička slúži pre odborný výcvik hostinských. Bar v nej zmajstrovali žiaci odboru stolár.

           No napriek tomu, že po odborníkoch s technickým zameraním je dopyt, žiakov v technických odboroch je na škole stále menej a menej. Najväčší záujem je o odbor hostinský, kde sa učí 82 žiakov, za mechanika počítačových sietí čo je 4 ročný odbor študuje 68 žiakov, ale v 4-ročnom odbore strojárstvo je len 9 žiakov a v dvojročnom odbore strojárska výroba 15 žiakov, pre ktorých majú zriadené elokované pracovisko na Pohorelej, ktoré je čiastočne financované EÚ.

            Pre žiakov základných škôl preto pripravili deň otvorených dverí a zobrali ich do strojárskych firiem v Brezne a okolí, aby žiaci sami videli a mohli počuť priamo od ľudí z praxe, že potrebujú strojárov, ľudí do výroby, do manažmentu, teda ľudí, ktorí sú technicky zdatní a technicky zameraní.

            Prepojenie odborného vzdelávania s praxou, o čom sa teraz veľa hovorí v súvislosti so zákonom 61/2015, u nich dlhoročne funguje. Nie je to však zatiaľ formou duálneho vzdelávania, ktoré je skôr stavané pre veľké podniky, ale ak by našli ochotného zamestnávateľa, škola je pripravená realizovať aj túto formu. V súčasnosti spolupracujú s 9 prevažne strojárskymi firmami a žiaci študujúci v odboroch služieb vykonávajú odborných výcvik v 14 reštauráciách a hoteloch.

            Podľa štatistiky úradu práce, nezamestnanosť absolventov tejto školy je minimálna. Cieľom školy je zachovať to čo je dobré, o čo je záujem, napríklad odbor hostinský, ale aj oživiť technickú a strojársku tradíciu. Obidve zamerania školy sú pre nich rovnako dôležité.

            Posledne sa im osvedčili trojročné odbory a potom nadstavba s maturitou v podnikaní v remeslách a službách. Filozofiou tohto vzdelávania je , že keď niekto ako remeselník má už v rukách výučný list na viazané živnosti, vie v čom chce podnikať, môže si potom doplniť ekonomické vzdelanie, aby sa zorientoval v legislatíve, účtovníctve, vypracoval si podnikateľský zámer, aby si dokázal viesť administratívu. Počas trojročného štúdia síce majú základy ekonomiky, ale nie až v takom rozsahu, lebo  týždeň praxujú a týždeň chodia do školy. Maturitu si tu môžu dorobiť absolventi viac než 50 učebných odborov.

Školské dielne majú také strojové vybavenie, že cieľom školy je ponúkať v nich aj strojárske práce pre verejnosť, napríklad ohnúť plechy,...

            Do povedomia ľudí sa chce škola dostať aj službami pre verejnosť. Chce ponúkať napríklad cukrárske, pekárske či stolárske výrobky. Chce tiež ponúkať drobné opravy odevov, strojárske práce ako napríklad ohnúť plechy, niečo pribrúsiť, upraviť alebo zhotoviť nejakú súčiastku, aby ľudia vedeli, čomu sa dá na škole vyučiť, aké to má uplatnenie a verili v kvalitu tohto vzdelávania.

            Škola je úspešná aj v písaní projektov financovaných Európskou úniou, ktoré sú zamerané na mobilitu, jazykovú a odbornú prípravu. A tak žiaci už po šiesty krát v školskom roku 2014/2015 mali možnosť získať skúsenosti na 3-5 týždňových stážach v zahraničí. Žiaci z odboru hostinský chodievajú do Jeny v Nemecku a do Prahy, žiaci z odboru výroba konfekcie a stolári do podnikov v Čechách a škola má partnera aj v Severnom Írsku, ktorý dokáže zabezpečiť prax žiakov podľa odborov. Účastníci absolvovaním stáže získavajú nielen nové skúsenosti a odbornosti ale aj Europas Mobility, ktorý im dáva väčšie šance uplatnenia sa na európskom trhu práce.

            No táto škola chce vzdelávať ľudí predovšetkým pre tento región a pripraviť takú ponuku, aby sa jej absolventi umiestnili na miestnom trhu práce. Chceli by oživiť tú strojársku tradíciu, ktorú kedysi Brezno malo a ktorú rozvíjalo od 50.-tych rokov minulého storočia, keď boli založené strojárske školy ako priemyslovka a učilište.

            Radosť škole robia aj šikovní žiaci. Na gastronomickej súťaži Gastro Junior – Bidvest Cup v Prahe na prvý krát získali bronzové pásmo a v celoslovenskom kole súťaže ZENIT v strojárstve zvíťazil už po druhý krát žiak Roman Bubelíny.

 

Text a foto: (pre)

Diskusná téma: Škola, ktorá chce v Brezne oživiť strojársku tradíciu

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok