Sľub staronových poslancov - rokovanie OcZ 25.11.2015

26.11.2015 14:07

Poslanecký mandát prijali staro-noví Ing. Peter Bánik a Blažena Pastírová, tá za náhradníka Pavla Molčana, ktorý mal väčší počet hlasov ako ona, ale mandátu sa písomne vzdal.

Starosta číta poslanecký sľub. Zľava noví poslanci: P. Bánik, B. Pastírová

Zástupca starostu Magera karhal hlavného kontrolóra

Hlavný kontrolór pripravil niekoľkostranovú správu o plnení, či neplnení uznesení. Namiesto uznania, že sedí na nekonečne dlhých pracovných stretnutiach, rokovaniach OcZ, odpovedá poslancom na otázky, hľadá právne riešenia vzniknutých situácií, vybavuje sťažnosti pri 40% úväzku si od Mageru vyslúžil len pokarhanie za zanedbávanie povinností vyplývajúcich z jeho funkcie, lebo za jedenásť mesiacov nepredložil a neinformoval poslancov o kontrolách, ktorými bol poverený poslancami OcZ uznesením 402, 403 zo 8.12.2014. Magera mal na to pripravené uznesenie, ale zatiaľ to nedal odhlasovať.

Prerokovanie hospodárenia obce I-IX/2015

My sme si vypočuli len pár čísel, OcZ berie na vedomie príjmy 76%, výdavky 68%. Za boli všetci okrem Poliaka.

Ohrozený starosta

Starosta a prednosta ďalej veselo ignorujú uznesenia a tak sa poslanec Poliak spýtal, kedy ich začnú plniť. Sú to uznesenia bežného režimu ako Valbyt, parkovacie miesta,... Spýtal sa: „Keď sa uznesenia prijmú, tak sú podľa všetkých zákonov platné a pre niekoho záväzné, pre vás dvoch to nie je záväzné?“

Starosta na to doslova vypenil: „ja niektoré uznesenia považujem za nezmyselné (Poznámka: sám ich podpisuje) a zaťažujú prácou obecný úrad, lebo okrem plnenia uznesení máme aj nejakú inú robotu. Tak tento tvoj výstup považujem priamo za útok na predstaviteľov obce..“

Dundovič k tomu povedal, že oni prijímajú uznesenia v dobrej viere, aby to pomohlo obci, a nie aby im vymýšľali robotu,..

(Poznámka: Ako sa zdá, starosta je človek, ktorý vyslovene trpí, keď na úrade nemajú čo robiť, preto si tam prácu šanujú. To čo už mohlo byť vybavené, ukončené, ponaťahujú niekoľko mesiacov alebo rokov.)

Petícia občanov, lebo starosta vetoval uznesenie o zrušení nájmu pozemku pre zmrzlinový stánok

Starosta nepodpísal uznesenie 177/2015, ktoré zrušilo uznesenie 155/2015, ktorým bolo dané do nájmu miesto pri tržnici pre pani Dobrotovú (Družstvo RDPaPS), ktorá by tam rada prevádzkovala stánok so zmrzlinou.

S umiestnením stánku nesúhlasia obyvatelia bytového domu na námestí 461, ktorí tam už teraz zažívajú peklo pre poštu, keď sa vyplácajú sociálne dávky, zažívajú peklo pre tržnicu, kam sa podvečer chodí zabaviť mládež a dokonca pri vstupe do svojho vchodu sú nútení platiť mýtne. Tí spísali petíciu, ktorú v ten deň podali na OcU.

Pani poslankyňa Dobrotová zase obchodila ľudí na TDH 462, ktorí budú vzdialení od stánku 16 m a so stánkom súhlasia, hoci im nikto nepredložil ani vizualizáciu toho, čo tam má stáť. A nejaká vizualizácia, zakreslenie by malo byť samozrejmosťou pri zásahoch do prostredia. Nechápala, o čo tomu spoločenstvu ide. Nemajú dôvod niečo také spisovať a byť proti, lebo sa ich to netýka. Stánok bude stáť aaaažžžž 31 m od ich bytového domu. Smiešne sa jej zdá, že pre zmrzlinový stánok ľudia spisujú petíciu a napríklad predaj vína v suteréne domu im nevadí.

(Poznámka: Pani poslankyni sa aktivity týchto občanov zdajú určite malicherné, ale silou mocou pretláčať svoje podnikateľské zámery a neuznať právo občanov na petíciu je od poslankyne politická bezočivosť.)

Nakladá Valbyt nezákonne s obecnými peniazmi?

 

Poslanec Poliak poukázal na to, ako obec roky nenápadne dotuje Valbyt cez správu nebytových priestorov. Valbyt za správu vybral v roku 2014 16 600 Eur, ale z toho čo dostal od nájomníkov, obci previedol len cca 2400 Eur, (poznámka: ešte menej ako v roku 2013, pred zvýšením nájomného.

Možno si poviete, že sú v tom náklady za energie, do fondu opráv, ale budete sa diviť, Valbyt do fondu opráv za nebytové priestory roky neodvádzal príspevky. Pocítili to spoločenstvá a obytné domy pod správou Valbytu, kde má obec nebytové priestory. Jednoducho do fondu opráv sa dlhé roky neplatilo.) Poslanec Poliak sa spýtal: „Nakladá Valbyt nezákonne s obecnými peniazmi?“

Odpoveď od starostu nedostal.

Pastírová poukázala napríklad na to, že Valbyt si duplicitne účtuje za správu, a pritom rozúčtovanie nákladov za kúrenie robia oni ako spoločenstvo.

Najbližšie by mala byť podpísaná zmluva medzi obcou a Valbytom, na jej prípravu dohliada hlavný kontrolór.

Finančné prostriedky pre učiteľky a iných pracovníkov prevedené z údržby obecných objektov

Schválili finančné prostriedky nielen pre učiteľov, ale aj pre iné pridružené prevádzky rozpočtovým opatrením č. 17 (197/2015).

Zvýšeniu platov sa potešia kuchárky, vychovávateľky, učiteľky MŠ, ZUŠ. Spolu 44 pracovníkov (ŠD 5, Jedáleň 7, MŠ 13, ZUŠ 19), ktorí nemali na 4% navýšenie platov nárok zo zákona. Prostriedky previedli z údržby obecných objektov. Poslanec Poliak to kritizuje, lebo obecné budovy sú zanedbávané. Napríklad ZŠ má problém s hlavným prívodom vody. (Poznámka: Ako viem zas ja, v triedach nie je dostatočný tlak vody, namiesto toho aby tiekla, len kvapká.)

Odmeny poslancom a členom komisií, redakčnej rade


Magera oplákáva zánik strany Náš kraj, ktorá sa dala kúpiť Borisom Kolárom
 

Poslanci si odsúhlasili koncoročné odmeny (200/2015). Štubňa navrhol zvýšiť Magerovi odmenu na 150 eur(199/2015). Zaslúži si, lebo sa zúčastňuje všetkých komisií. (Poznámka: Asi mesačne prijímaných 150 eur za funkciu zástupcu starostu ho dostatočne neoceňuje.)

Ostatní poslanci si odsúhlasili po 100 Eur, no a ešte dostanú aj za členstvo v komisiách, členovia redakčnej rady dostanú po 25 eur.

Urobili zmeny v komisách a v Zbore pre občianske záležitosti.

 

Valaštiansky hlásnik alebo ženský časopis

Redakčná rada Valaštianskeho hlásnika sa rozšírila o dve členky (207/2015): Schallerovú a Rafajovú. Pracovať vo VH chcel aj p. Cipciar (na fotke), ktorý rád poukazuje na veci, ktoré obec nectia. No poslanci mu to neumožnili a nezahlasovali za návrh poslanca Poliaka (206/2015), aby bol členom redakčnej rady.

Ktovie, či plne ženské osadenstvo VH, nepretvorí noviny na ženský časopis.

Iné

Mal sa schvaľovať dodatok k zriadeniu spoločného obecného úradu, ale neprerokovalo sa to ani na finančnej komisii a preto dali bod stiahnuť z rokovania.

O podpis Memoranda žiada Rómska iniciatíva. Na Piesku majú školiace stredisko, práčovňu,... Magera navrhol, aby ich zástupcovia prišli na úrad.


Klub Biatlon Valaská – Osrblie

Pán starosta v rámci svojej vlastnej aktivity z Valaskej urobil člena Klubu Biatlonu. Ale keďže nemal schválenie zastupiteľstva, priznal, že prihláška je tým neplatná. Bod sa nepodarilo stiahnuť z rokovania. Poslanci mu členstvo schválili (210/2015, proti Bánik a Poliak).

Starosta si 4 roky užíval bezhraničnú dôveru poslancov a jeho oznámenie o majetkových pomeroch nik nepreveroval

Komisia pre ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov a prešetrovanie sťažností teraz pod vedením Ľubomíra Štubňu sa 18.11.2015 prvý krát po 5 rokoch stretla, aby skontrolovala oznámenie o majetkových pomeroch starostu.

Zistila, že pán starosta si dal s oznámením minimálnu námahu, prekopíroval oznámenie o majetkových pomeroch z roku 2013 a zabudol aj prepísať dátum, takže oznámenie o majetkových pomeroch za rok 2014, podal nelogicky 31.3.2014. Strany 2,3,4 a 7 sa neobťažoval ani vyplniť a nepriložil daňové priznanie.

Poslankyňa Dobrotová starostu obhajovala, že to je banálna chyba.

Starosta sa usiloval bod rokovania zmietnuť zo stola a potom dával procedurálne návrhy, aby boli uznesenia vyplývajúce zo zasadnutia komisie stiahnuté. Keď to poslancom roky nevadilo, načo to teraz rozmazávať.

Hlavnému kontrolórovi je zvláštne, že komisia s tak zásadnými právomocami za 4 roky nezasadala a neskontrolovala či starosta podal, alebo nepodal majetkové priznanie, hlavne keď na starostu bolo 2 roky vedené trestnoprávne konanie. Táto komisia ako prvá mala konať, keď sa na obci začalo niečo diať a keď na úrad prišla polícia. (Poznámka: Vtedy bol predsedom komisie Bánik-SNS, členovia Krupa-SNS a Štubňa.)

Bánik sa vyviňoval, že ani zloženie komisie nebolo podľa zákona. (Poznámka: No ale on, ako poslanec roky sediaci na mestskom úrade v Brezne mal vedieť, že komisia v takom zložení nie je podľa zákona, a majú byť v nej zástupcovia všetkých politických strán, prípadne jeden aj za nezávislých.)

Multifunkčné ihrisko

Poliak žiadal o zavedenie lístkového systému, lebo výber poplatkov je nekontrolovateľný. Mesačne je z ihrísk obci odvedených len okolo 33 Eur, pričom sa tam hrá dennodenne a odhadom za deň by mala byť tržba aspoň 10 eur. Uznesenie prijali.

Interpelácie poslancov

Starosta skoro nereagoval na interpelácie poslancov. 

Poliak sa napríklad pýtal, kto uhradí škodu cca 6000 eur, ktorá vznikla krádežou trezoru. Bolo v ňom viac peňazí, než akú čiastku kryla poistka, a poistná zmluva nebola zverejnená. Poistná zmluva nie je platná, rokoval už starosta s poisťovňou? Starosta sa k tomu odmietol vyjadriť.

Pritom starosta tvrdil, že SBS-ka niečo zaplatí.  Máme to považovať za zavádzanie? Za 10 mesiacov sme SBS-ke vyplatili viac ako 3000 eur. Načo?Starosta: neviem sa k tomu vyjadriť.

Ďalšia otázka: Štatút obce. Netreba ho už upraviť? Prednosta vraj na ňom pracuje.

Plán investičných akcií. Pracujú na ňom?  - Starosta povedal, že sa už k tomu vyjadril, hoci sa nevyjadril.

Bánik sa pýtal na konkrétne uznesenia prečo neboli splnené. Napríklad verejnoobchodná súťaž na zvukára, zmluva s Valbytom, štúdia parkovacích miest, na toto odpovedal prednosta, že to bude v rámci dopravného značenia. (Pozn.: Ale ako sme sa dozvedeli, obecný úrad neurobil žiadnu objednávku, či zmluvu na pasportizáciu dopravného značenia. Takže na aké dopravné značenie tu čakáme?)

Diskusia

Hovorilo sa aj o tréningoch futbalistov na ploche pod ŠZŠI, kde by chceli vybudovať ihrisko a prezliekareň by chceli mať v bývalej 39, čo napríklad p. Holko považuje za lukratívny priestor. Petrásková sa spýtala, či priestory nemá Valbyt, je to obecná budova, je to blízko ihriska, majú tam dosť veľkú nevyužitú zasadačku. Na obci je dosť financií, aby sa niečo spravilo, aby to bolo v prospech Valbytu aj detí.

I. Karak apeloval na poslancov, aby sa vynasnažili o to, aby tento kabaret bol vysielaný aj na TV, lebo uznesenie o tom (401/2014) pokladá za nesplnené. Nechce uraziť poslancov, ale odpovede na ich otázky si cenniť nemôže.

Načo je premeranie svetelnosti verejného osvetlenia, veď stačí si zobrať vetrovku a prejsť sa po obci a vieme, kde je tma ako v rohu, že svetlá nie sú v dostatočnom počte, to je evidentné. Dundovič mu vysvetlil, že je to jediná páka na túto spoločnosť, lebo sa zaviazala na dodržanie tej istej intenzity verejného osvetlenia aké bolo predtým. (Pozn.: No starosta nepozná takú firmu, ktorá by to premerala a chce na to osloviť Ecoled. Čo je smiešne, lebo táto firma nevie ani sama o sebe osadiť svietidlá. Aj teraz sa osádzajú svetlá obcou.)

Má dojem, že obecný úrad nemá vízie ako obec zveľadiť, nemá investičné akcie na budúci rok. VH sa má viac pýtať starostu a prednostu.

Cipciar kritizoval 6 metrový plot za plotom MŠ na Švermovej, veď sa to dá spraviť aj lepšie a nadstaviť ho.

Poliak navrhol, aby boli oceňované osobnosti Valaskej, ktoré sú prínosom pre Valaskú (spomenul návrhy, ktoré sa k nemu dostali p. Vaníková, Luptáková), máme napríklad majsterku Európy. Pán Cipciar spomenul, že máme aj mládež šikovnú, chlapca ktorý je tretí na svete,..

Holko sa spýtal starostu prečo vetoval uznesenie 177/2015? Starosta povedal, že vysvetlenie občanov prečo by tam ten stánok nemohol stáť, nepovažoval za adekvátne.

Spýtal sa, či sa pripravujú Zásady hospodárenia. Od prednostu dostal odpoveď, že ich ešte nezačali riešiť.

Načal uväzok HK, je možné ho zmeniť, alebo nie? 

Spýtal sa starostu, či sa nehanbia za taký spôsob komunikácie, aký tu navodil. Nadviazal na p. Karaka, že keby to bolo na infokanáli, už by si nedovolili také odpovede dať.

Zarazilo ho, že redakčná rada sa tak uzavrela, že nechce medzi seba nikoho pustiť. Máme tu občana, ktorý hýri aktivitou, má prehľad, vie veci zdokumentovať. Nechú ho pustiť do svojich radov len preto, že sa dievčatá dohodli. Myslí, že je to aj osobná vec pána zástupcu starostu, lebo keď navrhovali pani Petráskovú, tak vystúpil prvý, že nie, keď navrhovali pána Cipciara, vystúpil opäť že nie. Tak nevie, či na tom nejak participuje. Zarazilo ho, že keď človek chce, takto ho odbíjajú a negujú.

Páčila sa mu prestrelka medzi HK a poslancom Bánikom, ten ho nesklamal. Stále je to ten starý pán poslanec Bánik, ktorý na otázku odpovedá protiotázkou a bazíruje na slovíčkach, na dikcii zákona.

Spýtal sa Štubňu, či sa zaoberali jeho podnetom podaným 23.9.2015, ktorý poukazuje na neplnenie uznesení starostu. Štubňa odpovedal, že ešte nie.

Hlavný kontrolór Havaš navrhol predbežne na budúci polrok kontrolu vymáhania pohľadávok a kontrolu opatrovateľskej služby.

Dundovič nadškrtol vianočné osvetlenie dediny. Je to na hanbu, reprezentácia obce žiadna.

Pastírová: Erby a tabule máme v žalostnom stave.

Cipciar Snažil sa objasniť, prečo chcel pracovať vo Valaštianskom hlásniku. "Neviem či sa vám páči VH, hlavne ten obsah jeho. Ja by som rád, keby ste sa aspoň raz pokúsili vyberať zaň po 20 centov, že kto by dal za to. Veď tam nič nieto, ak sa tam niekto nechváli, ak pán Magera sa nechválil, že boli na zájazde tamto, tak je celý nešťastný, čo sa on napracoval, keď mal to: zober loptu a nie drogy.,, A čo som chcel v tom hlásniku, presne to, čo sa tu deje, o čom sa rozpráva, aké vízie má obec. Čo sa ma bojíte. Za toto by som ja bojoval! Stretnúť občanov, popýtať sa ich, čo vás trápi, trápi vás niečo, čo by ste chceli. ...Niektorí  poslanci by sa mali zamyslieť, prečo išli za poslancov, odsedieť si to tu. Dokonca ten náš zo starej Valaskej sem ani nechodí, neviem prečo. Čo ste mu spravili pre Boha!" Navrhoval aby dali HK väčší úväzok, lebo tu robí robotu, akú neurobil ešte žiadny kontrolór za existencie tohto obecného úradu...

Hucík Toľko kritiky, toľko útočenia! Kde je tá Valaská teraz, keď všetci tak doteraz robili. My nerobíme nič?! Šiel som do toho len preto, aby som v našej časti niečo presadil.

Holko: Buďte tvrdší, nájdite páky, aby starosta plnil uznesenia. Na každom zastupiteľstve sa to točí dookola, lebo starosta neplní uznesenia.

  • Zápisovateľkou bola slečna Murínová, overovateľmi: Štubňa, Pacerová, návrhová komisia: Dundovič, Poliak, Hucík.

(jp 26.11.2015)

Záznam na internete:

https://tveso.sk/zaznam-ocz-valaska-25-11-2015/

 

Diskusná téma: Rokovanie OcZ 25.11.2015 - sľub staronových poslancov

Ako kocúr v plevách.

Ivan Gergič | 15.01.2016

Prekvapuje ma, že roky už čítam na internete záznamy zo schôdzí Obecného
zastupiteľstva, vždy sa riešia obsahovo tie isté a stále tie isté problémy, ktoré navrhujú páni poslanci, ktoré sú zmetené zo stola ako nezaujímavé - otravné a nedôvodné. Dokedy? Prešľapujú na mieste, ako kocúr v plevách. Poslanci a obec chce napredovať, tvoriť, vylepšovať. NO ŽIAĽ SEDÍ "ŽABA" NA PRAMENI.
Veľmi mi leží na srdci naša mládež. Niekto a možno všetci sa čudujú nad zázrakmi, ako sa dostala rampa pred Texas, či smeťový kontajner z Hronskej na železničnú zastávku, rozbité signálne svetlá zo zabezpečovacieho systému zo závor. Podpálené a zhorené plastové kontajnery do tla. Nie je to to dosť silný signál pre vedenie obce? spoločenské organizácie?
Chcel som vybaviť "za pečiatku" , ako administratívny prevod z Ministerstva obrany,
pre obec Osrblie, Hronec, Valaská sociálny taxik, po ktorom sa aj
dožadovala dôchodkyňa z Piesku. Bol "na ruke". Pán starosta UHRÍN odmietol isť ho prevziať do Nemeckej do vojenských skladov, so slovami "NEMÁM ČAS" a tak sme došli o túto možnosť. Mal som možnosť, tiež ako administratívny prevod "zohnať" pre obec AVIU - čistiace auto s kartáčmi na UPRATOVANIE - ČISTENIE OBCE , TIEŽ KROPIACE AUTO Z Bratislavy, ako administratívny prevod. Nestalo sa. Pán starosta
z OSRBLIA sa chytil možnosti a pre neho som zabezpečil prevádzky schopné nákladné auto V3S a ako darček ešte im "prikvačili" veľký elektrický agregát, s ktorým osvetlia areál Biatlonu aj obec, v prípade potreby. S radosťou ho prijali aj sa mi poďakovali , pozvali ma na Vianočné posedenie a zabíjačku.
Akej "úcty" sa mi dostalo vo Valaskej? Takej, že mi odmietli v r. 2010, predať v predajni Pekárne Lopej na námestí 1.Mája, vopred objednaný tovar, /makovníky, orechovníky a vianočku/so slovami, "skôr dáme Valašťanom a potom tým cudzím".
Žiaľ, žijem tu už 5-ty rok. Vidím, navrhujem, lenže nie som Valašťan od doby kamennej, čiže, nemám nárok.
Dovolil som si ponúknuť do Oc knižnice v novembri, beletriu v počte 36 kníh. Napísal som zoznam, dal pani vedúcej Obecnej knižnice.
Pozrela si ich a s dešpektom povedala: "no, môžeme ich aj vymeniť za naše staré a znehodnotené, my vám dáme staré a vy nám dáte tieto "nové". Svedkom tohoto dialógu bol aj pán prednosta OcÚ. Nuž neviem..........
Toto sú len útržky. Tých "príjemností" bolo podstatne viac.
Napríklad, pani vedúca z CBA /chvalabohu bývalá/ si mma dovolila vyhodiť z predajne, keď som poukázal na nedostatky, so slovami, prečo k nám chodíte? /nebol som tam 2 a pol roka/ z každého obchodu vás vyhadzujú, odmietajú vás obslúžiť, ani u nás nebudete obslúžený a neželáme si a by ste ku nám chodili.
Nakoniec, vyhodili ju. Nuž, kto čím bojuje tým aj padá.

Pridať nový príspevok