Poslanci prelomili starostove veto, starosta opäť nedokázal doviesť zasadnutie do konca

22.01.2016 15:32

    1. rokovanie v roku 2016, zvolané na netradičnú hodinu o 13.00, malo dobrú účasť až 8 poslancov (Štubňa, Pacerová, Bánik, Magera, Hucík, Poliak, Dundovič, Zelenčík). Chýbali Dobrotová, Pastírová a Krupa, ktorý ako sme sa dozvedeli, oznámil na pracovnom stretnutí poslancov, že sa chce vzdať poslaneckého mandátu.

    O toto zasadnutie žiadali sami poslanci, aby mohli opätovne hlasovať o uzneseniach, ktoré starosta nepodpísal na konci minulého roka a týkali sa obmedzenia jeho kompetencií.

TOALETNÝ PAPIER nad 200 Eur

Starosta mal problém hlavne s tým, že by schváleniu poslaneckého zboru mal podliehať nákup hmotného majetku nad 200 Eur a starostil sa, že je to malá suma a obmedzí to chod úradu a nad 200 eur si nebudú môcť nakúpiť ani najzákladnejšiu položku toaletný papier bez súhlasu OcZ! Uznesenie 240/2015 preto nepodpísal, že odsúhlasenie poslancov bolo nejednoznačné. (Pozn.:Pritom za uznesenie hlasovalo 10 poslancov.)

(Pozn.: Čudné, že sa na OcU nenájde jedna ekonómka, čo starostovi vysvetlí, čo je to hmotný investičný majetok. Ale asi by bolo potrebné pozrieť sa aj na tú spotrebu na OcU, na spotrebný materiál a aj na spotrebu toaletného papiera. Pýtam sa: ČO tam celý deň ROBIA? Sedia len na záchode, že im na pokrytie spotreby nestačí ani narozpočtovaná suma do prevádzkovej réžie? ).

Poslanci prelomili starostove vetá.

 

Uznesením 247/2016 potvrdili Uznesenie č. 242/2015

Obecné zastupiteľstvo vo Valaskej mení a schvaľuje § 7 zásad hospodárenia s majetkom obce Valaská, kompetencie pri hospodárení s majetkom obce, ktoré podliehajú schváleniu obecnému zastupiteľstvu

1. Nadobúdanie hnuteľného majetku do vlastníctva obce nad hodnotu 200,- €

2. Odpredaj hnuteľného majetku z vlastníctva obce nad hodnotu 200,- €

3. Nadobúdanie nehnuteľného majetku do vlastníctva obce

4. Odpredaj nehnuteľného majetku z vlastníctva obce

5. Nájom, podnájom a výpožičky nehnuteľného a hnuteľného majetku a prenájom, podnájom a výpožičky hnuteľného a nehnuteľného majetku od tretích osôb

Za: 8

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Uznesením 248/2016 potvrdili Uznesenie č. 240/2015

Obecné zastupiteľstvo vo Valaskej mení a schvaľuje dispozičné oprávnenie pre starostu obce Valaská na základe § 11 ods. 4 zákona č. 369/1990 Z. z. v znení neskorších predpisov k výkonu rozpočtových opatrení obce Valaská pri splnení nasledovných podmienok (uznesenie 145/2013): 1. Jednotlivé rozpočtové opatrenie môže byť uskutočnené presunom finančných prostriedkov medzi jednotlivými oddielmi a položkami /funkčnej a ekonomickej klasifikácie/ maximálne vo výške 500,- € mesačne, pričom sa nemenia celkové príjmy a výdavky Ostatné body zostávajú platné bez zmeny podľa uznesenia 145/2013

Za: 8

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Uznesením 249/2016 potvrdili Uznesenie č. 243/2015 Obecné zastupiteľstvo vo Valaskej ukladá hlavnému kontrolórovi, aby sa podľa správy o plnení uznesení obrátil na okresnú prokuratúru so všetkými nesplnenými uzneseniami.

Za: 8

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Uznesením 250/2016 Obecné zastupiteľstvo vo Valaskej začína konanie voči starostovi Obce Valaská vo veci ochrany verejného záujmu v zmysle čl. 9 ods. 2 písm. a) ústavného zákona č. 357/2004 Z. z.

Za:6

Zdržali sa: 2 (Hucík, Zelenčík)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Starosta sa zdvihol po bode 5. a bez udania dôvodu odišiel.

Vedenie rokovania prevzal zástupca starostu Magera.

Viacerí z poslancov starostov odchod komentovali ako pohŕdanie orgánom OcZ a občanmi. Starosta si sám navrhol hodinu, poslanci sa prispôsobili a mohol vybrať aj deň, no nechal to na posledný podľa zákona možný deň.

 

Interpelácie na starostu museli preskočiť, hoci by sa bolo čo opýtať, ale nebolo koho, lebo neprišiel ani prednosta. Napríklad, čo je s tou multikárou???

 

ZNEUŽITÝ INFO KANÁL OBCE

Ing. Holko sa dotazoval ohľadne zneužitého info kanála Valaskej. Prečo to tam ten človek dal, či s ním niekto z poslancov hovoril.

(Pozn.: INFOKANAL prestal vysielať minulý týždeň a ako dôvod napísali toto: KONČÍM S PREVÁDZKOVANÍM INFOKANÁLA VĎAKA KULTÚRNEJ KOMISII POD VEDENÍM POSLANCA POLIAKA. Otázka je: KTO a PREČO na vypnutie infokanála zneužil meno Mareka Poliaka? Je to preto, že sa začal viac informovať o prepojenie medzi Varesom a Obecným úradom Valaská a žiadal, aby sa vysielali rokovania OcZ aj cez TV?) 

Marek Poliak informoval, že písomne oslovil p. Kortiša konateľa firmy Vares, ktorá toto vysielanie zabezpečovala. Dozvedel sa, že zodpovedný je za to ich technický pracovník Zdeno Oravec. Samotné vedenie firmy také niečo neschválilo a do prijatia opatrení vysielanie vypli. Plánujú stretnutie so starostom. Poliakovi prisľubili ospravedlnenie, text ktorého navrhol pán Kortiš. Odvysielané zatiaľ nebolo. Poliak komunikáciu s konateľom Varesu rozposlal poslancom a zamestnancom obecného úradu.

Z komunikácie s pánom Kortišom sa dozvedel zaujímavé veci, napríklad, že medzi Varesom a OcU existuje Zmluva o prevádzke  č. P 70 / 02-01 z roku 2001. (Pozn.: len by ma teda zaujímalo, že prečo je vysielanie ešte aj po 15 rokoch len v skúšobnej prevádzke bez programovej štruktúry).

 

V diskusii z občanov vystúpil pán Kaderiak. Bol v nemom úžase, že starosta ešte ani v druhom volebnom období nevie čo je HIM (Hmotný investičný majetok). Zaujímal sa, či obec má vypracované rozvojové plány ako: IROP a Plán hospod. a soc. rozvoja. (POZN.: Nemá a nemá dokonca ani plán investičných akcií na rok 2016 a nemože čerpať z európskych fondov. Poslanci dali uznesenie na vypracovanie IROP a plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja 25.2.2015. Pracuje na tom nejaký pán z Podbrezovej (vraj zo slov prednostu), ale asi to bude chabé, ak obec nevie dať ani podklady. Poslanec Poliak sa už starostu aj pýtal, či stavba rodinného domu referentom Turňom na Mazorníku je investičná akcia obce). Poukázal na zanedbanú Hronskú ulicu. Zaujímalo ho, či niekto sleduje kameru na zbernom dvore, či sú sankcie za neoprávnené ukladanie odpadu k zbernému dvoru. Chodia tam dokonca ľudia z Brusna. Dostal odporúčanie obrátiť sa písomne na niektorú z komisíí.

 

Pán Holko nadškrtol, aby poslanci odsúhlasili referendum za odvolanie starostu, lebo starosta bude ďalej pokračovať v obštrukciách. Štubňa na to, že ak referendum nebude úspešné, bude to mať opačný efekt. Poliak k tomu, že ich zákonnou možnosťou na zbavenie mandátu je zákon 357/2004. (Pozn.: starosta k oznámeniu o majetkových pomeroch za rok 2014 nepriložil daňové priznanie a všetko okopíroval z roku 2013, vraj sa mu pomery nezmenili. Otázka: Vari ich domáca vínna pivnica dostatočne neprosperuje, alebo toto netreba priznávať?)

Poslanci ukončili rokovanie po 15.00 hod. ešte plní energie a duševnej pohody, čo by sa asi nestalo, keby starosta viedol celé zasadnutie.

 

(22.1.2016, jp)

Diskusná téma: Poslanci prelomili starostove veto, starosta opäť nedokázal doviesť zasadnutie do konca

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok