Obecný úrad dostal zelenú na porušovanie zákona

27.07.2017 13:31
Uznesením podbrezovského vyšetrovateľa (Branislava Dostála) k veci znežitia osobných údajov dostalo naše zákonodárstvo riadnu facku. Trestný zákon  v § 374 vyložil tak, že zodpovedné osoby nášho obecného úradu vo Valaskej zase nie sú brané na zodpovednosť, hoci protizákonne na internete zverejnili osobné údaje istých osôb. Starosta Juraj Uhrin sa vyhovoril, že k zverejneniu osobných údajov došlo omylom. Prednosta vo výpovedi uviedol, že osobné údaje sa dostali na internet iba preto, že sa na ich vymazanie zabudlo.

Uznesením podbrezovského vyšetrovateľa/policajta (npor. Branislava Dostála) vo veci znežitia osobných údajov dostal náš právny systém riadnu facku.

 

Trestný zákon  v § 374 vyložil tak, že zodpovedné osoby nášho obecného úradu vo Valaskej zase nie sú brané na zodpovednosť, hoci protizákonne na internete zverejnili osobné údaje istých osôb. Starosta Juraj Uhrin sa vyhovoril, že k zverejneniu osobných údajov došlo omylom. Prednosta vo výpovedi uviedol, že osobné údaje sa dostali na internet iba preto, že sa na ich vymazanie zabudlo.

Našich úradných pánov zachránila "nevedomosť" a tolerantnosť vyšetrovateľa k ich nekompetentnosti v zastávaní úradov. Pán vyšetrovateľ vyrobil precedens a tak predpokladám, že náš obecný úrad má zelenú v zverejňovaní akýchkoľvek osobných údajov na internete.

V prvom rade tu ide o porušenie princípu ochrany osobných údajov a aj keď by nedošlo k žiadnemu ich zneužitiu, čo sa ešte nevie, zodpovedné osoby za nedbalosť pri narábaní s nimi (osobnými údajmi) by mali byť potrestané. Minimálne by mali dostať zo zákona pokutu.

 

Budeme sa rozčulovať? Načo, veď takto omylom beztrestne obecný úrad Valaská v budúcnosti môže informovať celý svet, aký stav na bankových účtoch mali starosta a prednosta pred začiatkom funkcie a po skončení funkcie.
Určite starosta nebude mať nič proti tomu, keď sa zverejní obvod jeho pása pred začiatkom funkcie a po skončení funkcie, prípadne výsledky pečeňových testov. (lebo toto by sa tiež mohlo objaviť na internete, keby takto nedbanlivo k zákonu pristupovali bankové inštitúcie, zdravotné poisťovne, nemocnice,..)

Zverejnenie týchto údajov nebude možné kvalifikovať ako trestný čin, lebo nemôže im sposobiť žiadnu škodu. Naopak, prinesie im to úžitok. Po celom svete budú vyhlásené finančné zbierky na ich kontá a starosta bude zasypaný poštou s výživovými doplnkami, aby sa mu zlepšilo zdravie.

A ak by pán vyšetrovateľ v budúcnosti uzatváral zmluvu s obcou Valaská určite mu nebude vadiť, ak sa tam spomenie jeho rodné číslo, alebo hoci aj číslo topánok.

Na záver vyberiem pre pána vyšetrovateľa túto vetu: "Zneužitie právomoci je porušením demokratickej zákonnosti a aj štátnej disciplíny, čo nevrhá dobré svetlo na orgány štátu, jeho inštitúcie a pod."

 

(jp)

 

Diskusná téma: Porušenie zákona o ochrane osobných údajov

IQ autora clanku

remix | 20.10.2017

Aj autori clankov by mali uvadzat svoje IQ

policajti nech zverejnia IQ a starosta psychologicky posudok

mix | 02.08.2017

A policajti by mali jednoznacne uvadzat svoje IQ, lebo ako je ten vtip, ze preco chodia spolu vzdy dvaja policajti, lebo jeden vie pisat a druhy citat, tak by potrebovali aj tretieho, co vie rozmyslat!!

Pridať nový príspevok