OcZ 24.6.2015 s on-line vysielaním

26.06.2015 16:10

24. júna 2015 sa konalo prvé on-line na internete vysielané rokovanie obecného zastupiteľstva https://tveso.sk/zaznam-ocz-valaska/.

Zastupiteľstvo začalo s meškaním cca 15 min. Záznam z neho si môžete pozrieť v archíve na https://tveso.sk/zaznam-ocz-valaska-24-6-2016/. Kvalita záznamu je taká, že miestami vôbec nie je poslancov a hlavného kontrolóra počuť. Zarážajúce však je, že pri hlasovaní o uzneseniach je pohľad na starostu a vôbec nie je vidieť ako poslanci hlasujú. Vzniká otázka, či starosta sám takto usmernil pracovníka, ktorý obsluhoval zariadenie na prenos, aby do vysielania nešiel pri hlasovaní pohľad na celé zastupiteľstvo. Ak to bolo urobené zámerne, zase budú pochybnosti a špekulácie, ako kto hlasoval a ak sa v zápisnici vyskytne nejaká dezinformácia, nebude sa dať overiť.

Nemôžem sa čudovať ani tomu, že moje vystúpenie občana o kvalite rokovacieho poriadku bolo vystrihnuté. Poukázala som na to, že na zastupiteľstve mali hlasovať o takej verzii rokovacieho poriadku, ktorý obsahuje zátvorky s textom na uváženie. Spýtala som sa, či si to už teda uvážili. Tento text tam vznikol v uplynulom volebnom období, keď prednosta z webu stiahol rokovací poriadok s tým, že je to len pracovná verzia, oni sa riadia iným rokovacím poriadkom. No ten skutočný rokovací poriadok dlho na web nezavesili a tak jeho zverejnenie inicioval p. Holko a na web sa dostala verzia (predpokladám) s jeho poznámkami.

Za zapisovateľku navrhli a odsúhlasili Alexandru Vlčekovú - referentku obce, za overovateľov poslancov Štubňu, Hucíka, do návrhovej komisie za predsedu Dundoviča a za členov Mageru, Zelenčíka.

Starosta v programe prehodil body inak ako boli v programe prístupnom pre nás občanov a aj niektorých poslancov. Body o premenovaní obecného hasičského zboru a zriadení dobrovoľného hasičského zboru prehodil pred rokovací poriadok. Magera so striktným chápaním rokovacieho poriadku došiel k názoru, že OcZ nemôže schváliť členov DHZ, lebo §7 im umožňuje voliť len veliteľa, preventivára a strojníka obecného hasičského zboru. Takže bod o schválení rokovacieho poriadku zase prehodili vyššie a v rokovacom poriadku prepísali obecný hasičský zbor na dobrovoľný. No podaril sa im ďalší lapsus, lebo odfláknutý rokovací poriadok poslanci nechceli schváliť. Takže sa uzhodli, že zákon je nad rokovací poriadok a tak nakoniec členov DHZ predsa schválili aj bez upraveného rokovacieho poriadku. Zriadenie DHZ sa schvaľuje zvyčajne cez VZN, aby to malo vyššiu právnu hodnotu. No schvaľovanie VZN obišli aj pri rozhodovaní o financovaní MŠ, ZŠ a ďalších zariadení a z VZN vypustili sumy. Na prijatie VZN je totiž potrebná 3/5 väčšina poslancov, musí sa vyhlásiť a musí byť pred prijatím vyvesené na všeobecné pripomienkovanie občanom. Takto si na úrade budú meniť ceny v zariadeniach bez toho, aby im do toho kafrali občania.

A ako sa plnili uznesenia?

Obec stále nepredložila nový štatút obce, v ktorom by boli zapracované novovzniknuté príspevkové organizácie MŠ, ZUŠ a neboli predložené ani zásady hospodárenia s majetkom obce do 31.3.2015 podľa uznesenia 30/2015.

Plán investičných akcií takisto nebol predložený, i keď sme sa dozvedeli, že obec má nejaký plán priorít. Na nič ale nemá čas, lebo betónuje altánok v ZUŠ, ktorý nebol v pláne.

Poslanci žiadali obec, aby každý týždeň podala správu, čo sa v obci robí.  Obec to sľúbila, ale zatiaľ nesplnila. Starosta na to: že predsa poslanci nemusia vedieť, čo všetko si oni povedia. (Pozn.: No poslanci sú zvedaví na ich činnosť a výsledky práce a nie na ich kvákanie).

Betónové ping-pongové stoly za 3000 eur stále neboli zamontované a vo veci bolo na starostu podané obvinenie za porušenie zákonného postupu pri obstarávaní a zanedbávanie starostlivosti o obecný majetok.

Turňa nebol schopný zabezpečiť do dnešného dňa žiadneho projektanta na cestu pod Lipovou, pod Hrbom, chodník na Piesku, tajch, dobudovanie Nálepkovej ulice... Pritom na cestu pod Lipovou (nie na Lipovú) netreba žiadny projekt, len štrk a dáky buldozér, dá sa to urobiť svojpomocne ako povedala p. Pacerová. Ide o poľnú cestu, ktorú vlastní obec a jej opravu žiadajú poľnohospodári.

O vybudovaní cesty na Lipovú sa hovorilo aj v uplynulom volebnom období, ale len hovorilo, lebo obec sa vyhovárala, že do tejto cesty zasahujú nejaké cípy súkromných pozemkov. No majitelia pozemkov, pokiaľ viem, neboli doteraz oslovení, žeby obec pozemky od nich vykúpila a urobila poriadnu cestu. Oni takisto nemôžu tieto pozemky súkromne užívať, lebo majú na LV vecné bremeno. Za búrok sa z cesty valí štrk, bahno a robí šarapatu majiteľom pozemkov pod Lipovou.

Poslancom bolo umožnené zúčastniť sa valného zhromaždenia Valbytu, ktorá je 100% eseročkou obce. Dozvedeli sa, že Valbyt je v strate okolo 70 000 Eur a žiadali si externý audit. Ten sa starostovi nepodarilo zabezpečiť, že taký audit je zložitý.

Nejaké uznesenia sa aj podarilo a to: uskutočniť rozbor vody na Studničke. Voda je pitná a vhodná na ľudskú spotrebu, ale aj tak tam chcú dať na návrh Mageru alibistickú tabuľku: Pitná voda, ale na vlastné riziko.

 

Starosta vstúpil do rokovania so ŽP Šport, aby dorast mohol hrávať na valaštianskom ihrisku majstrovské zápasy a začalo sa rokovať aj s Mestskou políciou v Brezne ohľadom zabezpečenia verejného poriadku vo Valaskej. Ako sme sa dozvedeli od p. poslankyne Benedikovej, rozhodnutie musí urobiť mestské zastupiteľstvo. Aby to bolo pre Brezno prijateľné, obec musí tiež niečo ponúknuť, napríklad zaplatenie dvoch policajtov.

Poliak k tomu dodal: To by nás ročne stálo okolo 40 000 eur čo nie je málo, ale na vybudovanie vlastnej polície by náklady boli väčšie. Polomku to stojí okolo 70 000 eur ročne a treba mysliť, že potrebujú aj dopravný prostriedok. Škrie ho, že stále platíme SBS-ku. P. Holko v diskusii navrhol, nechať si policajtov v Brezne zaškoliť a po čase si založiť vlastnú políciu, lebo môžeme zistiť, že policajti, ktorých Brezno má, sú natoľko vyťažení, že ak ich budeme potrebovať vo Valaskej, nebudú môcť prísť a potom si povieme, načo ich platíme. (min. 1 minúta jeho vystúpenia bola bez zvuku)

 

Kanalizácia v Starej Valaskej

Dozvedeli sme sa niečo aj o kanalizácii v Starej Valaskej a na Piesku. Zamestnankyňa obce chodí za obyvateľmi Starej Valaskej a Piesku, aby podpísali zmluvu o budúcej zmluve s Veoliou, pretože valaštianska čistička pre budúce obdobie nebude spĺňať požiadavky a tak bude pre obec jednoduchšie, keď sa o odkanalizovanie postará Veolia a prípoj sa urobí na čističku do Brezna.

(Pozn.: Otázka je, načo sa teda robili investície do tejto kanalizácie v minulých mesiacoch, keď obec ju neplánuje prevádzkovať?) Hucík si žiadal aj nejaké informácie, kadiaľ pôjde hlavný prípoj a koľko budú ľudia potrebovať na napojenie. Starosta odpovedal, že projekt bol rozpracovaný pred 4 rokmi Rojíkom a všetci ľudia to tam vedia.

Keď už o Piesku:

Tam už tri - štyri mesiace nemajú funkčný rozhlas. Načrtlo sa viac príčin tohto stavu: veterná smršť, porušenie vedenia pri pílení stromov a odcudzenie 300 m kábla. Poslanec Hucík sa sťažoval, že ľudia nemajú základné informácie ani o prerušení dodávky vody, elektriny a keďže tam žijú aj ľudia, ktorí majú dýchacie prístroje napojené na el. energiu, ide tam o životy. Samozrejme trápi ich aj to, že nevedia ani len to, kto vo Valaskej umrel. (Pozn.: reálne náklady na 300 m kábla + montáž kábla nepresiahnu 100 Eur, a v prípade bezdrôtového rozhlasu stačí zakúpiť vysielač + prijímač cena cca 100 Eur a dobrý technik znalý problematiky prepojí rozhlas z novej Valaskej na Piesok za pol hodinu).

 

Keď sme už pri mŕtvych a cintoríne,

pán starosta uskutočnil na cintoríne bártrový obchod. S obecnými mechanizmami bol upravený podklad pre urnový hájik, ktorý buduje Ulický. Za to Ulický obci postavil dva pomníky pre zosnulých bez majetku a príbuzných, ktorých musí obec pochovať na svoje náklady. Dundovič spomenul, že dom smútku sa rozsýpa a že chladnička nefunguje správne.

 

Hlavný kontrolór (ďalej HK) urobil niekoľko kontrol.

Kontrola 3/2015 Ihriská a platby

Zistilo sa, že za minulý rok sa za používanie multifunkčného ihriska a asfaltového ihriska vybralo len o niečo viac peňazí ako je dní v roku, teda 383 eur a ešte aj tam bola sčítacia chyba. Správou ihrísk bol poverený p. Hudec. Robí to na dohodu od roku 2009. Zápisy o použití ihriska značí do zošita.

Poslanci dali niekoľko návrhov ako sprehľadniť výber, ako napríklad lístkový systém, ale obci sa do toho nechce a odkladá to na čas po zrekonštruovaní ihriska. Takýto argument sa poslancom nepáčil. Ozvali sa: Poliak, Dundovič, Benediková. (V diskusii sa vyjadril aj p. Holko k precíznosti výberu a k stavu ihriska. Ak je v tak zlom stave, prečo tam už nevisí tabuľa na vlastné nebezpečie, alebo nie je zavreté.). Žiadali, aby bola vyhotovená a zavesená tabuľka s prehľadom platieb za ihrisko. Starosta prisľúbil, že tabuľka bude do piatku budúceho týždňa. Prednosta sľúbil, že bude urobený prevádzkový poriadok všetkých ihrísk a robia si už monitoring, ako kde vyberajú.

Cenník za prenájom a používanie multifunkčného ihriska je stanovený vo Všeobecnom záväznom nariadení obce Valaská č. 3/2012 ( uznesenie č. 115/2012 OcZ zo dňa 17.12.2012 ) a to nasledovne:

Ihrisko do 4 ľudí: 1,- €/hod

Ihrisko nad 4 ľudí: 2,- €/hod. (bez osvetlenia ) , pri osvetlení +1,- €/hod.

Uznesením 106/2015 prijali poslanci na vedomie správu HK 3/2015

 

Cieľom kontroly 4/2015 

bolo zistiť akým spôsobom bola stanovená cena pozemkov pod garážami a cena pozemku pre Podbrezovú

Podľa znaleckého posudku Kohuta z Polomky ceny za pozemky pod garážami boli v dvoch hladinách:

5,65  Eur/m2 na uliciach Októbrová, Štúrová, Švermová, Hronská, TDH

4,36 Eur/m2 na uliciach Hronská, Školská, dolná časť TDH.

So všetkými nákladmi prvá cena bola 5,77 eur druhá 4,48 eur.

Geometrický plán už bol vypracovaný v minulosti.

Pozemok odpredaný Podbrezovej má podľa znaleckého posudku hodnotu 4,40 eur/m2 s nákladmi 4,63 a predal sa za 4,60 eur/m2. Obec v uznesení uviedla nesprávne číslo pozemku ešte pred vyhotovením geometrického plánu.

Takže na občanoch sa zarábalo a Podbrezovej sa predalo pod náklady na m2 .

Kontrolu tvorby ceny pozemkov pod garážami viac-menej inicioval p. Poliak, pretože v blízkej dobe sa uvažuje o predaji pozemkov pod záhradami. Na finančnej komisii sa pýtal p. Bánika, bývalého zástupcu starostu, či obecné zastupiteľstvo bolo vtedy informované o cenách v znaleckých posudkoch a dozvedel sa, že neboli podrobne informovaní. Poukázal, že v záujme občanov sa malo zamýšľať nad dvoma cenami, tá nižšia cena sa nemala tak výrazne navýšiť a určite v prípade záhrad budú tiež rozdiely v cene. Poukázal na zvláštny prístup obce voči občanom, keď pozemky pod garážami im predala s výrazným ziskom, a pri predaji pozemku obci Podbrezová sa predalo pod cenu nákladov. A obec by mala konať hlavne v záujme občanov a aby sa nestal podobný precedens do budúcna.

Spomenul zvláštny prípad, keď občan, ktorý je vlastníkom garáže sa prišiel informovať na obecný úrad o predaji pozemku pod garáž a pani Trnková mu dala A4 s nákresom radovej zástavby garáží a poverila ho zistiť vlastníkov garáží. Pritom obecný úrad má detailné informácie o majiteľoch, veď vyberá dane. Nechápe takýto postup, či sa mu k tomu môžu vyjadriť. A žiadal pri predaji pozemkov pod záhradami predložiť všetky dôležité informácie k rozhodovaniu.

Starosta na to odpovedal: "Je mi úplne jedno, aký je osobný vzťah medzi pánom poslancom a našou zamestnankyňou. Je mi trošku divné, že pán občan, ktorý všetky informácie môže dostať na obecnom úrade, istým spôsobom obťažuje poslancov, ktorí ani nezavolajú, ani neprídu s ním ho evidentne nejakým spôsobom zastať. Tvrdiť, že dostal takúto informáciu, to sa mi nezdá normálne, pretože sme predali už niekoľko stoviek garáží a zatiaľ sme takýto problém nemali. Ak občan nevie, čo má robiť, nech sa príde spýtať za mnou alebo za prednostom... Zatiaľ sme žiadnu sťažnosť nemali.

(Pozn.: ani nám sa to nezdá normálne, že by to takto malo fungovať na obecnom úrade a sami by sme tomu neverili, keby sme niečo podobné nezažili ako sa na obecnom úrade informácie zatajujú a prekrúcajú.)

V diskusii sa tomu vyjadril  p. Holko: „Budem reagovať na váš výstup na poslanca Poliaka: Ten občan, ktorý prišiel na úrad prišiel ako na miesto prvého styku a dostal hlúpe informácie sa potom obrátil na toho, kto je jeho poslanec v jeho volebnom obvode, ktorého volil..."

Uznesením 107/2015 prijali poslanci na vedomie správu HK č. 4

Za:10

 

Poslanci schválili plán kontrol pre hlavného kontrolóra na 2. štvrťrok, v ktorom bude aj kontrola hospodárenia MŠ, čo sa pani riaditeľke MŠ Babčanovej až tak nepáčilo a rada by tam videla kontrolu ZUŠ. HK sa bude zaoberať aj kontrolou poistnej zmluvy, túto kontrolu už započal.

Poslanci schválili hospodárenie za posledný štvrťrok 2014 (109/2015) a aj záverečný účet za rok 2014 bez výhrad (113/2015), hoci tých by mohlo byť niekoľko. Zobrali na vedomie správu audítorky k účtovnej závierke.

 

Pani poslankyňa Dobrotová cez Družstvo RDPaPS má záujem predávať pri tržnici zmrzlinu a iný doplnkový potravinársky tovar a chce si tam prenajať pozemok pod stánok.

 

Poslanci nemajú výstup uznesení, nemajú vedomosť či boli podpísané a nakoniec v zápisnici uznesenia vyjdú v inom znení ako ich oni schválili. Benediková k tomu navrhla uznesenie (141/2015), aby hlavný kontrolór do 15 dní od konania zastupiteľstva vykonal kontrolu uznesení podpísaných štatutárom obce a neodkladne o tom informoval poslancov elektronicky. Starosta tvrdil ako uznesenia majú na sekretariáte pripravené k nahliadnutiu. 

Benediková predložila uznesenie na uzavretie núdzového soc. zariadenie v Starej Valaskej (142/2015)

Bol prijatý štatút Valaštianskeho hlásnika (145/2015), no neboli urobené uznesením zmeny v redakčnej rade, ktoré reálne nastali. Pani Bundová prestala pracovať v redakčnej rade a medzi redakčnú radu zaradili Rafajovú.

 

Samozrejme, že toho bolo viac. Predávali sa pozemky pod garáže a rozhodovalo sa o ďalších pozemkoch. 

Problém so svojim pozemkom má stále pán Švantner  (bývalý predseda MNV vo Valaskej v rokoch 1973 - 1990) a predstavil sa ako ten, ktorý zapríčinil, že sú vo Valaskej cigáni,.. Žiadal o prístrešok k železničnému nástupištiu, spomenul rozpadnuté schody pred kinom a aj to, že obec nekosí ich ulicu Budovateľskú.

Petrásková si žiadala odpoveď na petíciu občanov, ktorú nedostali do 30 pracovných dní; žiadala oficiálnu informáciu, kto sa stal riaditeľom ZŠ; pýtala sa prečo nie sú na webe rozpočtové opatrenia; chcela vedieť, či bolo v poriadku odsúhlasiť hospodárenie za rok 2014, keď tam bola ako položka inzercia na predvolebnú kampaň starostu; spomenula plot ZŠ, ktorého dvere sa nedajú zatvárať.

Veľa z problémov obce výstižne pomenoval Ján Holko a dal aj tipy ako to riešiť.

Archív záznamu: https://tveso.sk/zaznam-ocz-valaska-24-6-2016/.

 

Pôvodný program:

1. Otvorenie rokovania

2. Schválenie programu rokovania, určenie overovateľov a zapisovateľa zápisnice

3. Dokumenty predkladané hlavným kontrolórom obce

3.1.Kontrola plnenia uznesení z rokovaní Obecného zastupiteľstva

3.2. Správa hlavného kontrolóra č. 3/2015

3.3. Správa hlavného kontrolóra č. 4/2015

3.4. Návrh plánu kontrolnej činnosti na 2. polrok 2015

4.1. Prerokovanie rozboru hospodárenia za I.-XII. 2014

4.2.Predloženie Správy hlavného kontrolóra k záverečnému účtu  za rok 2014

4.3.Predloženie správy nezávislého audítora k účtovnej závierke k 31. XII. 2014

4.4.Schválenie záverečného účtu za rok  2014

4.5.Schválenie  tvorby Rezervného fondu z prebytku rozpočtového hospodárenia a prebytku rozpočtového hospodárenia

4.6.Prerokovanie rozboru hospodárenia za I.-III. 2015

4.7.Schválenie zmeny rozpočtu obce – rozpočtové opatrenie č. 8/2015

5. Schválenie rokovacieho poriadku Obecného zastupiteľstva Obce Valaská

6. Schválenie Dodatku č. 1 k VZN č. 5/2013 o financovaní materskej školy, základnej umeleckej školy a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Valaská

7. Schválenie dodatku č. 1 k VZN č. 2/2009 o poskytovaní dotácií, návratných finančných výpomocí a platení členských príspevkov

8. Zriadenie dobrovoľného hasičského zboru Obce Valaská - predkladateľ :   Miroslav Zelenčík – poslanec a člen DHZ Valaská

8.1.Zmena názvu z Obecného hasičského zboru Valaská na Dobrovoľný hasičský zbor Obce Valaská

8.2.Zriadenie Dobrovoľného hasičského zboru Obce Valaská

8.3.Menovanie veliteľa DHZO, veliteľov družstiev a členov DHZO

9. Prerokovanie majetkových prevodov obce  - predkladateľ:  poslanec Krupa,   predseda komisie  pre rozvoj obce, stavebný poriadok a územný plán

10. Diskusia

11. Záver rokovania

(26.6.2015, jp)

Diskusná téma: OcZ 24.6.2015 s on-line vysielaním

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok