Obecné zastupiteľstvo 22. 4. 2015 skončilo až po pol jedenástej

25.04.2015 13:48
O čom bolo zastupiteľstvo, nahrávalo sa, aké odmeny si schválili poslanci, rieši sa dopravná situácia v obci, našiel hlavný kontrolór pri kontrolách pochybenia?

Program rokovania, ktorý mali poslanci sa nezhodoval úplne s tým, čo sme si mohli prečítať my obyčajní ľudia na internete a na informačnej tabuli.

Nezrovnalosti sa ukázali aj pri preposielaní materiálov od prednostu, ktoré sa mali na zastupiteľstve schváliť ako napríklad rokovacie poriadky. Prednosta operoval s iným návrhom rokovacieho poriadku pre komisie (Prijatý uznesením 64/2015) a iným rokovacím poriadkom OcZ, než aký poslal poslancom. Nakoniec bol rokovací poriadok stiahnutý z programu.

 

Rokovanie sa natáčalo, ale nevysielalo

Kamerový záznam z rokovania vyriešili „po domácky“ a poverili ním slečnu Vlčekovú, referentku obecného úradu. Počas rokovania bola aj dlhšia chvíľa, keď sa vôbec nenatáčalo, lebo počas reči hlavného kontrolóra, Magera, zástupca starostu vypojil kameru z prúdu a pripojil si svoj notebook. Trvalo 17 minút, kým slečna Vlčeková na to prišla. Video: https://www.youtube.com/watch?v=8jDqxpKfRi8&feature=youtu.be

 

Marek Poliak sa spýtal starostu, či ten pracovník, ktorý za kamerou stojí, je odborne vyškolený, lebo pred pár dňami dostali takú informáciu, že na to musia prijať nového pracovníka, lebo na to nemajú vyškoleného pracovníka s pečiatkou, teda či máme nové miesto kameramana v obci a spýtal sa aj to ako sa so záznamom naloží.

Starosta tvrdil, že kamerový záznam bude spracovaný na digitálny nosič a bude umiestnený na webovej stránke obce. Nepovedal však to, kto bude za to zodpovedný.

 

Pre poslanca Mareka Poliaka tento spôsob natáčania nenapĺňal zmysel uznesenia 401/2014, aby bolo zabezpečené priame nahrávanie a vysielanie z rokovania zastupiteľstva a preto žiadal, aby bolo do 14 dní zvolané nové rokovanie zastupiteľstva, kde bude zabezpečené nahrávanie a priame vysielanie z rokovania.

 

Za pozmeňujúci návrh M. Poliaka bolo 5, Proti: Hucík, Dobrotová, Krupa Zdržali sa: Magera, Pacerová. Teda pozmeňujúci návrh nebol prijatý.

M. Poliak si žiadal výklad, čo je to nadpolovičná väčšina. Starosta mu vysvetlil, že nadpolovičná väčšina z 10-tich je 6, no Marek Poliak žiadal aj hlavného kontrolóra o stanovisko, ktorý mu to potvrdil.

 

Na obecný úrad prijmú ďalšieho referenta, 

už vedia aj koho, vraj pre veci životného prostredia a odpadového hospodárstva. Náklady na jeho zamestnanie na pol roka budú v hrubom 3700 Eur. Poslanec Poliak si vyjasňoval, že či už po pol roku nebude tento odborník potrebný. Zlatica Starke vysvetlila, že on nebude prijatý na určitú dobu, len teraz budú mzdové náklady narozpočtované do konca roka.

 

Poslanci si odsúhlasili zásady odmeňovania  

uznesením 66/2015. Za bolo 6, zdržali sa traja: Štubňa, Poliak, Krupa.

Za rokovanie obecného zastupiteľstva, za pracovné stretnutia si nadelili odmenu 35 Eur, za komisie od 8 Eur pre členov, 10 Eur predsedovi.

Zástupca starostu bude platený mesačne 150 Eurami. Členom ZPOZ a poslancom patrí finančná odmena 20,- € za jeden obrad. Členom redakčnej rady patrí odmena 8,- € za každú účasť na zasadnutí redakčnej rady.

Fotografovi Valaštianskeho hlásnika patrí odmena 8,- € za každú jednu akciu.

 

Odvolávania a vymenovávania

Poslankyňa Benediková požiadala zaradiť do programu rokovania ďalší bod: 

odvolanie a vymenovanie nového člena komisie pre sociálne veci a školstvo

Odvolaná bola poslankyňa Pacerová, ktorá sa chce venovať iným záležitostiam a zvolená bola p. Dorková učiteľka na špeciálnej škole. (97/2015)

 

Z komisie životného prostredia bola odvolaná Dáša Matejková,

vraj pre konflikt záujmov, keďže pracuje na životnom prostredí a zvolený bol poslanec Hucík. (67/2015)

 

Odvolaní boli členovia redakčnej rady

Valaštianskeho hlásnika, ktorí si o to sami žiadali a vymenovaní noví.

Práce v redakčnej rade sa vzdali na vlastnú žiadosť: Senčeková, Piliarová, Fábryová.

Noví členovia, ktorí boli vymenovaní na roky 2015-2018: Bundová, Maťovčíková, Pacerová, Pančíková, Vilhanová, fotograf: Náther (69/2015).

 

Vystúpil poslanec Poliak, že redakčná rada bude mať v blízkej dobe vypracovaný etický kódex alebo poriadok, podobne ako komisie. Redakčná rada, by mala byť zodpovedná aj za obsah infokanála obce. Nesúhlasí s osobou Silvia Vilhanová.

Holko sa vyjadril k tomu, aby sa vo VH neuverejňovali len populistické a tendenčné veci, tak by navrhoval aby tam bol aj kritik a povedal meno Petrásková. Proti tomu sa ozval Magera, že členovia v aktuálnom zložení ako sú, túto osobu nechcú mať medzi sebou. Ozval sa Krupa, že Petrásková klame a zavádza, že bol očiernený, že prezlieka kabáty v poslednom hlásniku.

(Pozn.: v poslednom Valaštianskom hlásniku Petrásková neuverejňovala žiadny článok, naposledy článok jej bol uverejnený v decembri 2014, v ktorom p. Krupa nebol ani spomenutý. Chyba sa stala ale v Našich novinkách, ale nie s cieľom očiernenia. Tam bol spomenutý ako jeden z dvoch starých poslancov, ktorí boli opäť zvolení a chybou bolo to, že bol spomenutý ako poslanec Smeru a nie SNS. Nebol v tom žiadny zámer očiernenia. Ospravedlniť sa p. Krupovi ani nedalo, lebo ospravedlnenie ani počuť nechcel. Každý robíme chyby a poslanec Krupa klamal zase celé zastupiteľstvo, že ho Petrásková očierňovala vo Valašťanskom hlásnikovi, v ktorom o ňom nie je v jej článku ani slovo.)

 

Redakčná rada urazila občanov

K Valaštianskemu hlásniku sa vyjadril aj pán Cipciar. Poďakoval za slušnú odpoveď starostovi, ale neslušné od redakčnej rady bolo, že o ňom rozniesla po Valaskej, že urazil starostu a článok mu neuverejnia. Neslušné bolo od nej aj hrubé urazenie ľudí, že nemajú písať ako im huby narástli. Chrapúnstvo od redakčnej rady, čo je toto za redakčná rada! Načo je ten hlásnik? Hlásnik je na to aby informoval, čo sa robí, čo sa pripravuje, ...nielen chváliť, starostovi ďakujeme, že nám dal 200 Eur, tomu poďakujeme, že nám dal na to. On mal záujem do hlásnika písať, on sa tu narodil. Vo Valaskej boli noviny v 60-tych rokoch, tie boli slušné. Aj oni mládežníci mali svoje noviny. Má to význam urážať ľudí, čo píšu, čo chcú dobre? Veď každý rozpráva ako mu huba narástla. No nedá sa do nekonečna chváliť, to nie je dobre, treba aj kriticky. Dúfa, že toto sa už nebude opakovať.

Holko: Možno redakčná rada aj preto odstúpila a preto podporuje poslanca Poliaka, aby sa vypracoval štatút.

Karak: Obecný úrad by mal mať v hlásniku pravidelnú rubriku a informovať, čo sa deje, čo sa pripravuje z pozície obce.

Pacerová: že budú dávať do hlásnika dávať výstup zo zasadnutí, pripravia štatút. Jej sa hlásnik páčil, vždy si v ňom našla zaujímavé veci.

Poliak: Žiadal, aby nebol vydaný VH, kým nebude prijatý štatút novín, ktorý by pripomienkovali všetci občania, nielen poslanci.

Pacerová: Oni mali štatút, máme z čoho vychádzať, len sa nejak neuchytil.

Bánik sa chcel len opýtať, či Danka Králiková bude členkou redakčnej rady, ako bola.

Magera: Ona nebola členkou redakčnej rady.

Bánik: Bola členkou redakčnej rady.

Holko: Bola písaná v tiráži.

Magera: Tým pádom zlyhali poslanci obecného zastupiteľstva  uznesením č. 5/2011 z 2.2.2011, ktorým boli schválení do redakčnej rady: Senčeková, Fábryová, Piliarová, Kán, Bundová, Strmeňová – fotografka.

Bánik: Na koho sa budú občania obracať?

Pacerová: Máme pracovníčky na obecnom úrade, čo to môžu zobrať. Bude to uvedené, to je škoda o tom dopredu.

Poliak: Valaštiansky hlásnik môžeme využiť aj na formu propagácie a reklamy a časť nákladov na tlač hlásnika môžeme pokryť reklamou...

 

Odvolané z rady Materskej školy 

boli Pastírová, Dobríková a vymenované poslankyne Pepichová, Dobrotová (70/2015)

 

Za zástupcu rady v ZUŠ 

bol vymenovaný poslanec Zelenčík. (71/2015)

 

Poslanci odsúhlasili zapojenie sa obce do programu Leader, v spolupráci so združením  Muránska planina – Čierny Hron. Poplatok je 0,4  Eur na jedného obyvateľa. (68/2015)

 

Poslanci žiadali o prizvanie na valné zhromaždenie Valbytu uznesením 74/2015.

 

Našlo sa VZN o dotáciách 2/2009,

Prijaté bolo ešte za Groneho, ale nikdy sa nedodržiavalo. Na základe tohto VZN mali byť s príjemcami dotácií obojstranne podpísané zmluvy s konkrétnym účelom. Starosta mohol rozhodovať do výšky 1000 Eur, nad 1000 Eur rozhodovali poslanci.

Štubňa priznal, že oni nevedeli komu aká čiastka z dotácií pôjde, oni schválili len objem dotácií v rozpočte.

Starosta nepriznal svoje vyjadrenie z minulého zastupiteľstva, že keď im to podpísala audítorka oni nemajú problém, ani keď zmluvy o dotáciách nemajú.

Na to už poukazovala Petrásková na predchádzajúcom zastupiteľstve, že sa tým porušuje zákon 583/2004 a poslancom: Magerovi, Benedikovej a Dundovičovi, odovzdala svoju komunikáciu s úradom, o čom pani Dobrotová nič nevie.  (Pozn.: Poslanci by sa mali pozrieť aj na to, akým spôsobom sa vo Valaskej vykonáva audit ako dôsledne a kto ho vykonáva).

 

Hlavný kontrolór si bránil svoju prácu

Svoje si povedal aj hlavný kontrolór. Odmietol obvinenie (Pozn. obvinenie nepredniesol nikto priamo na tomto zastupiteľstve), že si svoju prácu nevykonáva zodpovedne, že zavádza poslancov, klame. Za posledné 4 mesiace spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní, nakoľko bolo podaných niekoľko trestných oznámení. Všetci vedia, čo hovorí správa NKU, že faktúry boli preplácané nad rámec rozpočtu, boli nezverejnené zmluvy. On už ako občan upozorňoval na nedostatky a spisoval ich vo svojom voľnom čase, nech si pozrú zastupiteľstvo z júna 2012. Kritizoval obecný úrad vo všetkých investičných akciách.

 

Spomenul aj to, že keď prišlo NKU tak tu 7 ľudí kontrolovalo tri akcie, nech si uvedomia, že nie sme ako v meste, kde má hlavný kontrolór 100% úväzok a má tam dvoch troch ľudí, ktorým zadá úlohu. On robí len na 40 %, čo je 7 dní v mesiaci a popritom chodí na komisie, školenia, pracovné stretnutia, zastupiteľstvá. On si prácu urobí, ale prejsť a skontrolovať 500 faktúr a 200 zmlúv, to je množstvo práce a sú isté hranice.

Úväzok je daný na celé 6 ročné obdobie a nedá sa zmeniť.

Pre jedného kontrolóra sa nedá všetko skontrolovať, ale môžu sa zamerať na niečo konkrétne, napríklad z roku 2014 plot ZŠ,..

Marek Poliak poukázal na to, že práve tie pochybenia z minulosti ovplyvňujú súčasnosť. Ako napríklad nezverejnená poistná zmluva a krádež trezoru s väčšou hotovosťou, akú poistka kryla. Starosta podpísal s poisťovňou zmluvu ešte v roku 2012, do dnešného dňa nebola zverejnená a teda nie je účinná. Vzhľadom k tejto zmluve nebola žiadna interná smernica, podľa ktorej by sa mohli zamestnanci obce riadiť, akú sumu môžu držať v hotovosti a tak bola obec pre nezverejnenie zmluvy poškodená.

 

HK urobil kontrolu používania mobilov

na obecnom úrade, kde sa našli pochybenia. Marek Poliak žiadal uznesením, aby bola zrušená zmluva s firmou PAILES a aby bol urobený výpis čísla 0911 453 087 za posledné dva roky a vyvodená zodpovednosť. Za boli všetci.

 

Kontrola kúpy betónových stolov

HK podal správu aj o finančnej kontrole, ktorá sa týkala kúpy betónových pingpongových stolov v roku 2011, a zistil viaceré pochybenia: nebola zverejnená objednávka, kúpa bola nad rámec rozpočtu, predbežná finančná kontrola prednostom nebola dôsledná, táto finančná operácia nebola schválená v rozpočte, no a stoly, ktoré obec napochytre kupovala, nepotrebovala ani za 4 roky zamontovať. Rozpočtové opatrenie bolo k tomu schválené 25.5.2011 v rámci nejakého väčšieho rozpočtového opatrenia, poslanci nemali prehľad o tom, za čo hlasujú.

K pingpongovým stolom sa vyjadril aj Krupa, ktorý bol vtedy predsedom komisie výstavby, prečo neboli založené, že nebol záujem niečo riešiť a vyjadril sa aj  bývalý poslanec Karak, že ho udivuje, prečo to mala na starosti komisia výstavby a komisia pre kultúru a šport o tom nevedela. Položil otázku akým spôsobom sa došlo k tomu, od koho sa budú stoly kupovať. Ako sa s poslancami manipulovalo v minulom volebnom období, to by bol až román. Toto nechápe ani poslanec Dundovič, ako prišlo k tomu podnetu na kúpu, hádam sa o tom nerozhodol len sám starosta. Poriadnu odpoveď od starostu nedostali, uznal len to, že bola veľká chyba, že stoly neboli namontované, ale už na tom začínajú pracovať. (Pozn.: stoly už nie sú na očiach na prevádzkovom dvore).

Poslanec  Poliak žiadal starostu vyvodiť zodpovednosť za toto voči zodpovedným osobám, hlavne voči prednostovi obce a aby o tom informoval poslancov písomne. Za uznesenie boli 5, Proti: Hucík, Dobrotová, Zdržali sa: Štubňa, Krupa. Uznesenie prijaté, Magera bol v tom čase neprítomný. (61/2015) 

(Pozn.: pre predsedajúceho bol problém napočítať do 5).

 

Športový areál a hrubé nadávky

Krupa žiadal pri schvaľovaní programu stiahnuť bod 16:11 na vypracovanie projektu športového areálu. O ihriskách sa aj tak potom hovorilo v súvislosti so žiadosťou p. Hučka o odkúpenie nejakých 6 metrov (20x6m), aby si mohol vysadiť plot ako bariéru tlmiacu hluk od ihriska. Nemá nič proti športu ale tie nadávky, ktoré si musí vypočuť sú už nad hranicu únosnosti. On už má pocit, že to musí nahrať na kameru a pustiť do rozhlasu a komentovať, to je ten a ten. Žiadali aj uzavretie cesty na Partizánsku od kina. On by im prial každý rok opravovať plot. Jemu nevadí ani krik: Ako nahraj, prihraj, ale on počúva nadávky, ty kok.. vyje...., kur.., pi.. To nie sú deti, to nie je materská škôlka. Mrzí ho to, že sa takto musel vyjadriť.

Magera tam chce vybudovať bežeckú dráhu pre žiakov, aby nebehali po asfalte.

(Pozn. Viacerí si myslia, že škola má dosť veľký areál, aby si to dokázala vybudovať aj tam.  Ako školské zariadenie má väčšiu šancu získať granty. Ide tiež o to, aby sa škola nespoliehala vo všetkom na obec, aby si svoje potreby zabezpečovala zo svojho rozpočtu cez projekty a starala sa o to. Svoje ihriská skoro vôbec nevyužíva a na telesnej výchove deti posiela behať za brány školy po ceste.)

 

Štubňa: Obec má rok a pol povolenie od dopravného inšpektorátu na uzavretie cesty od Lekárne po Partizánsku

Poliak: Myšlienka je taká, aby v pripomienkovaní všetkých občanov sa urobil celý areál, oni ponúknu nákres voľnej plochy. Potom sa k tomu urobí projekt a pripraví financovanie.

Cipciar: spomenul aj ihrisko pri dolnej škole, kde je úžasný pľac, nevyužitý, kedysi sa tam korčuľovalo, vie, že to nie je obecné, ale nedalo sa dohodnúť?

Benediková: Má pocit, akoby ihriská pre ľudí, boli skládky nebezpečného odpadu,..

Dundovič: K hrešeniu, dá sa to poriešiť tým, ktorý bude mať tie ihriská na starosti. Ty bliakaš, hrešíš, nabudúce nebudeš môcť hrať. Oni sa naučia. Pri tom kine je čeliadka ľudí, tí bľačia hrešia, tí nevadia?

Hučko: Čudoval by si sa, tých počuť najmenej

Turňa: Zhruba 15 rokov dozadu v areáli špeciálnej školy sa hrával hokej bal. Ušlo nejaké to slovo dakomu, hrávali sme to v nedeľu okolo dvanástej, a počúvať nadávky pri nedeľnom obede je pre mňa také dosť hlúpe,.. To nie je o správcovi, že on bude dávať pokuty za hrešenie, je to všetko len o nás ľuďoch,... o výchove našich detí a o výchove samých seba,...

Hucík: Navrhol, aby sa pri projekte rozmýšľalo o stene (proti hluku), aby to urobila obec sama od seba.

 

 

Tajch, cesta Pod Hrbom, cesta Pod Lipovou, Nálepková ulica

Rozprávalo sa ešte o viacerých veciach, napríklad aj:

o rekonštrukcii tajchu (stiahli z rokovania, čakajú na vyjadrenie odborníkov, stanovisko jaskyniarov prišlo, treba opäť otvoriť vchod do podzemného systému nad prepadovým územím, urobiť dôkladný výskum z hľadiska geomorfológie priestorov, zamerať to a vyhotoviť 3D mapu, ďalej treba urobiť sériu stopovacích skúšok hydrologického systému ponoru Bystrej a vyvieračky za rôznych stavov vôd),

o ceste pod Hrbom, kde sa ľuďom váľajú ploty do záhrad a prepadáva sa krajnica,

hovorilo sa o ceste na Lipovú, (92/2015) ale nie tej k altánkom, ktorá spôsobuje, že  štrk z nej zapcháva rigoly  a voda potom nanáša blato na pozemky obyvateľov,

o dobudovaní Nálepkovej ulice (91/2015),...

Turňa sa sťažoval, že je problém osloviť projektantov na tieto projekty.

(Pozn.: Prečo by sa na niektoré projekty ako športový areál, námestie, nemohla urobiť verejná súťaž o cenu, do ktorej by sa mohli zapojiť mladí architekti na školách, obec Ľubietová tak získala napríklad návrh nádherného námestia).

 

Spomaľovače

Hovorilo sa o Mierovej ceste a o preložení tabule o ukončení obce. Hucík to nevidí ako riešenie problému a  spomaľovač tam chcú preto, že ľudia nemôžu bezpečne vyparkovať z dvorov.

Hovorilo sa o Partizánskej ulici ako jednosmerky, ale mohla by byť len od Starej Valaskej, lebo v zime zo strany Hronca autá vždy nevyjdú.

Holko žiadal všetko riešiť v rámci jedného dopravného projektu. Starosta povedal, že vypracovať to dali projektantovi z BB.

Keď príde projektant chcú sa s ním stretnút Hucík a Holko.

Prijali uznesenie 90/2015 o spomaľovačoch na uliciach Mierová, Októbrová, Partizánska.

 

Rôzne

Obec nesúhlasila s odpredajom pozemku KN-E 2250 o výmere 2185 m2 pre Milana Ťažkého ale majetok vyhlásila za prebytočný (84/2015).

M. Poliak informoval, že v bode Rôzne predloží viacero návrhov na uznesenie.

Uznesením 98/2015 žiadal starostu o podpísanie dodatku s ŽP, aby žiaci mohli odohrať majstrovské zápasy na veľkom ihrisku vo Valaskej.

99/2015 Vyhlásenie verejnej súťaže na zvukára a osvetľovača

100/2015 žiadalo zabezpečiť písomnú projektovú dokumentáciu kanalizácie Novej Valaskej

Magera (101/2015) žiadal o rozbor vody na studničke pod Detským domovom od Veolie a Úradu verejného zdravotníctva

Benediková (102/2015) žiadala o pristúpenie k rokovaniu s mestskou políciou v Brezne na zabezpečenie verejného poriadku v obci.

 

Diskusia

Hovorilo sa o spravovaní ihriska, že sú nejaké sťažnosti, čo sa týka poriadku, vydávania potvrdení za prevzatie hotovosti, narábaním so športovým náčiním ako sieť, bránky.

Detské ihrisko už nemá správcu, na ktorého boli sťažnosti.

Hovorilo sa aj o odpredaji  pozemkov pre záhradkárov.

Petrásková predložila Petíciu za zodpovedné si plnenie povinností zo strany obecného úradu ako vlastníka obecných bytov a za zvýšenie bezpečnosti a dôstojnosti bývania v dome na Nám. 1. mája 460.

 

Rokovanie skončilo niekedy po pol jedenástej. Nie je tu všetko spomenuté, ako predaj garáží a nejakých pozemkov, ale snáď si to budete môcť pozrieť už čoskoro na webovom sídle obce. Spomeniem ešte, že na úvod, mimo programu rokovania, pán z akejsi firmy prišiel predstaviť aplikáciu pre mobilné telefóny. Ako príklad uvádzal Slatinské lazy a Klokoč. Cez mobil by ľudia boli upozorňovaní na dôležité veci, ako očkovanie zvierat, odstávky vody, elektriny. Ale keďže obec nie je ani v súčasnosti schopná napĺňať obsah svojej webovej stránky aktualitami, takisto by to zrejme dopadlo aj s touto aplikáciou. Vstupný poplatok je 399 Eur, a k tomu 24 Eur mesačne.

 

Zapisovateľka: Murínová

Overovatelia zápisnice: Pepichová, Pacerová

Návrhová komisia: predsedníčka: Dobrotová, členovia: Štubňa, Hucík

Diskusná téma: Obecné zastupiteľstvo 22. 4. 2015 skončilo až po pol jedenástej

vela clenov redakcnej rady

Petraskova | 26.04.2015

A ked si tak vezmeme, ze doteraz bol Valastiansky hlasnik naplneny na cca 97% z prispevkov obcanov, ktori za svoje prispevky neboli vobec honorovani, tak naco je aj teraz v tej redakcnej rade az 6 ludi (mozno bude aj viac). To je pocet, ktori by mohol vydavat noviny kazdy tyzden. Na vydavanie novin raz za dva mesiace uplne staci polovica clenov a to by dokazali plnit noviny aj svojimi clankami, nielen cakat a plakat, ze im nema kto napisat clanok o takej a takej akcii. Stacil by jeden fotograf / grafik, jeden redaktor a jeden editor.

kameraman

:-) | 25.04.2015

Len jeden jediny clovek v tejto smiešnej dedine ma pečiatku (čiže ukončene vzdelanie) na fotenie a kameru. A 8 e za akciu :-D nenormalny zarobok, take dychovky 12 hodin na nohach sa ozaj oplatí :-D

Pridať nový príspevok