Referendum o rodine

24.01.2015 16:00

7. 2. 2015 nás čaká referendum o rodine. Na význam tohto refereda majú určite viacerí svoj názor. A možno by zas niektorých zaujímalo, čo sa v súčasnosti na školách o sexualite učí, teda aké sú učebné plány a metodika vyučovania, aby sa tak vedeli rozhodnúť pri otázke č.3.

Zvláštna je aj otázka č.2, či súhlasíme s tým, aby skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie detí. Čo všetko sa dá pod takouto otázkou predstaviť? Žeby matka, stará matka a dcéra v jednej domácnosti nemohli mať právo osvojiť si cudzie dieťa? Absurdné? Ale u nás sa ľahšie tvoria práve absurdné zákony a toto referendum k nim pravdepodobne napomôže.

No a otázka č. 1. či súhlasíme aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? Ja súhlasím, ale mohli by potom aj definovať ako sa bude volať spolužitie dvoch mužov a dvoch žien, žeby mužmužstvo a ženželstvo?

(jp)

 

Prezident Slovenskej republiky rozhodnutím č. 320/2014 Z. z., na základe petície občanov prijatej 27. augusta 2014  vyhlásil referendum a určil deň jeho konania na sobotu 7. februára 2015

Spôsob vykonania referenda podľa článkov 93 až 99 Ústavy Slovenskej republiky ustanovuje Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 564/1992 Zb. o spôsobe vykonania referenda v znení neskorších predpisov.

V referende oprávnení občania rozhodnú o otázkach:

  1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?
  2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?
  3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Diskusná téma: Referendum o rodine

Marekovi

jp | 01.02.2015

Keby bol život taký jednoduchý a jednoznačný, tak detský domov by mal byť pre osirelé a opustené deti lepšie riešenie ako adopcia homosexuálnym párom. No ale prečo potom nezanedbateľný podiel medzi sexuálnymi deviantami tvoria jedinci, ktorí určitú značnú časť života prežili v detskom domove prípadne inom podobnom ústavnom zariadení, kde boli odlúčení od rodičov?
Ako dieťatu zabezpečíte právo na mamu a otca, ak niektorý z nich napríklad umrie? Čo nariadite povinný vydaj alebo ženbu po smrti partnera? Zavedieme levirátne manželstvo ako mali Židia?
Keď dcéra, matka, stará matka bývajú v jednej domácnosti, tvoria rodinu, a vy podľa nejakého zákona, ktorý nedovolí adopcie skupinám toho istého pohlavia, nedovolíte im adoptovať si dieťa napríklad ich zosnulej príbuznej a pošlete ho radšej do detského domova. A adopciu dieťaťa jedincovi bez partnera tiež uprieme? Je naozaj život taký jednoduchý, aby sme zákony takto primitívne stavali?

referendum

Marek | 25.01.2015

Ja na referendum určite pôjdem. Myslím si, že človek nemusí byť katolík či jednoducho povedané veriaci aby išiel podporiť takúto vec. Ja tiež rozhodne nie som veriaci človek a nechodím do kostola. Som však presvedčený o tom, že referendové otázky, najmä prvé dve nie sú otázkou viery v Boha, ale zdravého rozumu a morálneho povedomia, či svedomia. Ak sa ešte dobre pamätám homosexualita je porucha sexuálnej orientácie a tá je aj súčasnou psychológiou radená medzi sexuálne odchylky(deviácie) a to spolu s pedofíliou, nekrofíliou a pod. Čiže to nie je nič čo je normálne. Z tohto dôvodu homosexuálnym párom nemôže byť zverené do výchovy dieťa. Každý normálny človek to predsa musí takto posúdiť. Mať dieťa predsa nie je právo! A každé dieťa má právo na kompletnú a úplnú rodinu a tou vždy bol otec a mama - muž a žena. Nie predsa len tak zo srandy sa aj pohlavne líšime na muža a ženu. Ak teda začneme považovať homosexualitu za úplne normálnu a stavať ju na úroveň a hodnotu klasického partnerstva muža a ženy, potom časom začneme za normálnu považovať aj pedofíliu? Veď je to zvrátené. Zamyslite sa. Psychológovia si vedia prečo ich radia do rovnakej skupiny deviácii. A uzatvárať manželstvo? Ak homosexuálnym párom tak záleží na "papieri" nech sa idú zosobášiť tam kde to je dovolené. Pre mňa nech si žijú na hromádke a doma nech si robia čo chcú ale dožadovať sa detí a manželstva? No a tá tretia otázka? Neviem, neviem. Tak ako majú rodičia právo vybrať si medzi etikou a náboženstvom i tu by mali mať slobodnú vôľu vybrať si. Základné a potrebné veci sa dozvedia na biológii. A tiež si myslím, že dcéra, matka a stará matka v jednej domácnosti si tiež nemajú čo osvojovať dieťa. I keď toto je špecifická situácia. Predsa tieto 3 osoby si nebudú medzi sebou prejavovať city partnerského charakteru ako by to bolo medzi dvoma mužmi partnermi. Podľa mňa referendum treba podporiť.

Pridať nový príspevok