Nejdete k voľbám, pretože predsa nebudete voliť iba menšie zlo,...

02.03.2016 18:01

Pár slov o voľbách, voličoch a volení.

Tento článok predstavuje súhrn názorov, ktoré sa v tejto chvíli prezentujú na internete ...

Nejdete k voľbám, pretože predsa nebudete voliť iba menšie zlo, a to preto že chcete mať čisté svedomie, ale je lepšie ísť a voliť menšie dobro, ktoré je tiež riešením.

Nevolič ovplyvňuje iba relatívnu silu každého hlasu v súboji, ktorého výsledok je však určený iba výsledným pomerom platných odovzdaných hlasov. Je jedno, či k voľbám nedorazíte alebo odovzdáte iba prázdnu obálku, z hľadiska volebnej matematiky je to to isté.

 

Ak k voľbám nejdete, nechávate iba celú váhu svojho hlasu tým, čo voliť idú.

Aj nevolenie ovplyvňuje volebný výsledok aj keď vo voľbách do NR SR sú počty o niečo zložitejšie.

Rolu hrá aj dvoj a trojpercentná hranica a skutočne podstatnou je päťpercentná hranica (volebné kvórum).

Ak strana získa aspoň 2% platných hlasov, tak jej bude vrátená volebná kaucia, nezíska štátny príspevok za získané hlasy, neovplyvní rozdelenie kresiel v parlamente.

Ak strana získa aspoň 3% hlasov, tak jej bude vrátená kaucia a dostane naviac štátny príspevok za každý hlas, neovplyvní rozdelenie kresiel v parlamente.

Ak získa aspoň 5% hlasov, tak jej bude vrátená kaucia, získa štátny príspevok za hlasy plus ďalšie príspevky a dostane svojich kandidátov do parlamentu.

Taktiež vieme, že :

Slovensko má volebný systém, pri ktorom politické strany  dostanú v parlamente viac kresiel, než akú majú vo voľbách reálnu podporu. Slabé je aj zastúpenie regiónov.

Tento volebný systém na Slovensku je tzv. pomerný a v rámci Európy je bežne zaužívaný. „Lenže Slovensko v ňom má patologický prvok a tým je jeden volebný obvod. V pomernom volebnom systéme zvykne existovať viac viacmandátových volebných obvodov. Aj Slovensko bolo ešte do roku 1998 rozdelené na štyri volebné obvody, Mečiarova legislatíva to zmenila. Z tohto pohľadu je to negatívum, lebo sa vytratilo pomerné zastúpenie regiónov v parlamente. Predtým boli Bratislava, západné Slovensko, stredné Slovensko a východné Slovensko zastúpené pomerne k počtu obyvateľov.

Po vzniku jedného volebného obvodu sa stratila prirodzená motivácia, aby boli zastúpené všetky regióny. Jeden z prejavov pomerného volebného systému je, že predpokladá koaličnú vládu. Že po roku 2012 vznikla v rámci pomerného volebného systému vláda jednej strany, bola anomália. Málokedy sa stane, že pri takomto volebnom systéme získa jedna strana takú dominanciu.

 

Čo sa teda deje s našimi hlasmi?

 

Krúžkovanie

Vo volebnej miestnosti dostanete hlasovacie lístky, a keď si vyberiete, ktorú politickú stranu chcete voliť, môžete si vybrať aj politikov, ktorých chcete mať v parlamente. Zakrúžkujete ich, no môžete maximálne štyroch. „Ak niekto zakrúžkuje piatich, krúžkovanie je neplatné a ráta sa iba hlas pre stranu ako celok“. Krúžkovanie sú vlastne prednostné hlasy. Poradie kandidátov na kandidačných listinách si určuje sama strana. Ak voliči chcú, aby bol v parlamente napríklad niekto zo spodnej časti kandidátnej listiny, môžu ho krúžkovať, aby mal čo najviac hlasov a aby ostatných predbehol v poradí. Teoreticky sa môže dostať na prvé miesto aj človek z posledného miesta. „Lenže aj tu platí jasné pravidlo, že musí získať najmenej tri percentá z hlasov odovzdaných pre politickú stranu, aby mohol predbehnúť iných kandidátov. Ak stranu volí 100-tisíc ľudí, kandidáta musí krúžkovať aspoň 3-tisíc ľudí, aby ho to posunulo v poradí. Keby získal 2 999, tak nepreskočí ani toho, kto má napríklad 200 krúžkov“. Niektorí sa teda do parlamentu dostanú vďaka dobrej pozícii na kandidátke, iní vďaka krúžkovaniu.

Prepadnuté hlasy

Na prerozdelenie prepadnutých hlasov existuje vzorec, ktorý sa vysvetľuje takto: „Počet všetkých hlasov pridelených stranám, ktoré sa do parlamentu dostali, je vydelený počtom mandátov plus 1./150+1/ Z toho vznikne tzv. celorepublikové číslo a potom sa počet hlasov pre konkrétnu politickú stranu vydelí týmto celorepublikovým číslom.“ Pri prideľovaní poslaneckých kresiel po voľbách sa už vôbec neprihliada na strany, ktorých hlasy prepadli, podľa vzorca sa automaticky počíta iba s tými, ktoré mali 5 a viac percent. Najviac kresiel z prepadnutých hlasov, pochopiteľne, získa ťazná strana.

Keďže sa počíta s tým, že v každých voľbách prepadnú nejaké hlasy, politické strany v parlamente budú mať vždy viac kresiel, ako je ich skutočná podpora. „Platí, že čím menej hlasov prepadne, tým je zloženie parlamentu reprezentatívnejšie.

Preto je dobré, keď ľudia volia strany, ktorých hlasy neprepadnú. Podľa súčasných prieskumov sa zdá, že aj v tohtoročných voľbách môže prepadnúť až dvadsať percent hlasov, že znova bude približne pätina ľudí voliť tie strany, ktoré sa do parlamentu nedostanú.

Keď hlasujete za strany, ktoré sa nedostanú do parlamentu, „ich percentá“ pripadnú iným.

Koho volil nevolič?

Vráťme sa naspäť k voľbách do NR SR . Nebudete voliť ? Vaša vec. Váš (ne)volebný lístok má tú vlastnosť, že neovplyvní počet hlasov potrebných pre prekročenie volebného kvóra a politické strany nezískajú príspevok za váš hlas.

Skutočne si myslíte, že by konkrétny „jednofarebný“ lístok smerom k nejakej zo strán, ktorá je vám aspoň “najmenej nesympatická” nebol lepší ako váš polovičný hlas pre SMER? Len potom je ťažké pochopiť vyjadrovanie vašej nevôle smerom k "ficovoličom", keď ste im v posledných voľbách práve Vy aj tak dali viac ako polovicu hlasu. Takýto volebný lístok odovzdali aj všetci voliči ministrán a strán, ktoré neprekročili volebné kvórum. Toto síce môže byť pochopiteľné z pohľadu vyjadrenia podpory nejakej strane do ďalších volieb – ak existoval predpoklad, že prekonajú medzníky 5% alebo aspoň 3% (príspevky za hlas) a ako stávka na budúcnosť.

Jediné, čo sa rieši samotnými voľbami je KTO. Vaša účasť alebo neúčasť nie je nijakým spôsobom viazaná na Vaše ďalšie aktivity. Chcete niekoho chváliť alebo mu chcete nadávať? Smelo do toho. Vaše predchádzajúce hlasovanie v jeho prospech vás v tomto nijak neobmedzuje. Ak chcete ukazovať na zjavné nezmysly, na korupciu, na nekalé praktiky, tak toto nie je v budúcnosti nijak ovplyvnené ani tým či ste volili, ani tým koho ste volili.

Priama výzva k neúčasti, ktorou sa snažíte ovplyvniť ostatných podobne zmýšľajúcich je už iná káva. Výsledok volieb svojou neúčasťou aj tak ovplyvňujete. Naviac ešte dávate najavo aj potenciálnym politikom, ktorí by aspoň čiastočne mohli reflektovať Váš názor, že sa nemusia unúvať a lepšie bude pre nich posunúť sa ideami i riešením smerom ďalej od Vás. Geniálna stratégia.

Čím horšie, tým lepšie (Nech sa to poserie poriadne a ľudia uvidia a uvedomia si, že…)”

Len veľmi málo hlúpejších vyjadrení bolo povedaných. Je to to isté ako povedať, že každá nehoda zvyšuje plynulosť premávky – však vďaka nehodám si ľudia uvedomia, že majú jazdiť opatrne. Rovnako tak asi každá vražda zvyšuje bezpečnosť alebo každé znásilnenie je prospešné pre postavenie ženy v spoločnosti. Vojna je mier.

Biť sa po voľbách do pŕs a oslavovať víťazstvo “Nikoho”, je akoby hráči Barcelony začali po prehratom zápase oslavovať, lebo v štatistike „držanie lopty“ dosiahli 65% a súpera s jeho 35% porazili rozdielom triedy. Lenže futbal sa hrá na góly, a preto sa tohoto nedočkáme. A je jedno či vo finále Ligy Majstrov prehráte 0:6 alebo 1:2 na penalty. ťaz bude tak ako tak určený, slávnostný ceremoniál prebehne aj nejaké meno na trofej pre víťaza sa napíše a až do ďalšieho finále bude úradujúcim majstrom posledný víťaz. Toľko v krátkosti k vypichovaniu numera 25,8% a k poznámkam o tom, že tri štvrtiny Slovákov SMER nevolilo.

Sila jediného hlasu je pri voľbách takéhoto rozsahu prakticky zanedbateľná. Ale ak je Vaším cieľom svätý boj proti skazenému systému, tak Vami zvolený prostriedok „nevolenie“ vás k vytýčenému cieľu jednoducho nepriblíži ani o milimeter, dokonca vás vzďaľuje. Od ľudí, ktorí cítia potrebu sa k spoločenskému zriadeniu vyjadrovať a zároveň ho chcú ovplyvňovať tým, či oným smerom, by bolo dobré očakávať rozumnejšie postoje.

Je úplne jedno či to bude so škrípaním zubov, s beznádejou alebo s nadšením. Ak vidíte medzi kandidátmi aspoň mikroskopický rozdiel a dokážete si povedať, že ten prvý bude zrejme hrozný, ale ten druhý asi ešte o kúsok horší, tak tam ten svoj lístok odovzdajte. Nevolením menšieho zla jednoducho zvyšujete šancu, že vyhrá zlo väčšie. Nevolíte sice väčšie zlo priamo celým svojim hlasom, ale volíte ho na úkor toho menšieho. Nič viac a nič menej.

Ak je vašou snahou zmenšovanie nezmyselne veľkého, do všetkého sa montujúceho a všeobímajúceho štátneho aparátu, tak študujte ako ho zmenšiť, upraviť, zmeniť, okresať alebo aj zrušiť. Snažte sa presvedčiť ostatných o tom, že je to správne, že sa to oplatí, a že sa to podarí. Nesnívajte o apolitickej politike. Dávajte návrhy k tomu, aby aspoň niečo fungovalo lepšie. “Nepodpora” sa vo voľbách prejavuje len prostredníctvom podpory niekoho iného, a preto radšej vyjadrite podporu Niekomu. Niekomu o kom si myslíte, že bude aspoň o kúsok lepší ako ostatní – lebo platí -  menej zlý je stále lepší.

                                                                                                                             (zdroj internet)

Diskusná téma: Nejdete k voľbám, pretože predsa nebudete voliť iba menšie zlo,...

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok