Knižka o lanovke na Chvatimechu

17.02.2015 20:31

      Dnes sa mi na chate Bernardín do rúk dostala 42 stranová knižočka v šalátovom prevedení "60 rokov lanovej dráhy Chvatimech." Nie je len tak na predaj, ale snáď sa ešte dá zohnať, veď bola vytlačená len minulý rok v HLP grafik. Napísanie tejto knihy pokladám za významný počin Dušana Zemka pre zachovanie historického vedomia o tejto technickej pamiatke a o ľuďoch, ktorí ju stavali. 

Zaujímavá je napríklad pasáž, ako sa ťahalo oceľové lano na vrchnú stanicu. Nepodarilo sa to na prvý krát a vyžadovalo si to nové a nové posily, tak ako v rozprávke: Ako Dedko ťahal repku. Podarilo sa to na štvrtý krát, ale to už ťahali všetci robotníci z Piesku, študenti a učni. Toľko ľudí sa zapojilo do výstavby lanovky, že mi to pripomína skoro výstavbu egyptských pyramíd. 

Ak táto lanovka prežije, možno sa stane atrakciou a turistom ju bude sprievodca na pár sekúnd púšťať, aby videli tú technickú raritu. Áno ešte stále jazdí, a nevyzerá, že by mala s tým problém. Jej konštruktéri domysleli aj to, ako ju rozbehnúť pri veľkých zimách.
Veľká škoda však je, že pri tejto snehovej nádielke aká je teraz, nefunguje vlek.

Chata Bernardín je otvorená cez soboty a nedele a počas prázdnin. Dá sa tu celkom príjemne posedieť. Ak by vám nestačila ponuka z jedálneho lístka, na chatu dokonca robia donášku pizze z Cafe Maestra.

Autor: Petrásková

Z diskusie: Lanovka na Chvatimechu oslavuje 60 rokov

Diskusná téma: Knižka o lanovke na Chvatimechu

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok