Ivan Karak - Spomalený film

29.11.2015 14:04
(na margo novembrového zasadnutia zastupiteľstva)

    Niekedy sa tak označovalo aj reálne konanie ľudí, ktorí sa nedokázali rozhýbať k nejakej činnosti, prípadne ju robili tak liknavo, až to bolelo. Takýto pocit som často mal ako poslanec z práce starostu i prednostu. Aj tie najjednoduchšie veci, ktoré sa dajú promptne vyriešiť zodvihnutím telefónu a vydaním príkazu patričným ľuďom, „riešili sa“ celé mesiace.

    Mám poruke aj prípady, ktorých riešenie vyžaduje pri normálnom konaní možno aj niekoľko mesiacov, ale ich vyriešenie sa naťahovalo na niekoľko rokov, ba nestačilo na to ani celé volebné obdobie (napr.kauza betónové ping-pongové stoly). Riešenie dopravnej situácie v obci, parkovacie miesta, bezpečnosť premávky na Partizánskej ceste, problémy vo Valbyte, sa „riešia“ už tretie(!!!) volebné obdobie. Ako dlho sa bude riešiť verejné osvetlenie?

Ako dlho sa budú riešiť ďalšie nemenované problémy v obci o ktorých sa hovorí medzi občanmi a poslancami? 

Kde je príčina tohto stavu paralýzy? 

Na to dáva odpoveď aj novembrové zasadnutie zastupiteľstva.

    Výkonným orgánom pre dianie v obci je starosta a prednosta úradu. Od starostu som často počul slová: už sa na tom pracuje, už sa to rieši, ... a čas plynul, mesiace ba aj roky. Prednosta navyše vedel pohotovo nájsť výhovorky, prečo to či ono nejde. Občanov zastupujú poslanci. Tí žiaľ majú slabé páky, aby veci presadili k realizácii. Môžu síce zaviazať starostu uzneseniami, ale čo ak ich starosta ignoruje. Samozrejme je to porušenie jeho základných povinností. Tak často som za moje posledné tri volebné obdobia mal pocit bezmocnosti nad ľahostajnosťou, svojvôľou, netransparentným konaním, plytvaním peniazmi, porušovaním zákonov zo strany starostov.

    Riešenie existuje len ak sa voči týmto vážnym neduhom zjednotí väčšina poslancov a budú mať podporu občanov. Vtedy to tak nebolo. Najmä občania neboli informovaní a vládla apatia.

Zmení sa to? Otvoria sa ľuďom oči?

Obecné zastupiteľstvo svojim charakterom predstavuje „obecný parlament“. Jeho kompetencie  definuje zákon o obecnom zriadení. Starosta obce je výkonným orgánom obce, vykonáva obecnú správu a zastupuje obec navonok. A mal by si uvedomiť, že jeho zamestnávateľom sú občania.
 

    Poslanci majú právo interpelovať starostu a prednostu vo veciach týkajúcich sa výkonu ich práce. Interpelovaný  je povinný odpovedať hneď, alebo ak treba overiť určité skutočnosti, v určenej lehote. Poslanci majú zákonom stanovené oprávnenie, ktoré môžu uplatňovať mimo obecného zastupiteľstva, požadovať od právnických osôb zriadených obcou vysvetlenia vo veciach týkajúcich sa ich činnosti. Majú takisto právo požadovať informácie a vysvetlenia od fyzických a právnických osôb, ktoré vykonávajú v obci podnikateľskú činnosť.

    Ako vyzerali interpelácie poslancov na novembrovom zasadnutí a najmä „odpovede“ starostu a prednostu si možno pozrieť na videozázname. ( https://tveso.sk/zaznam-ocz-valaska-25-11-2015/) Stojí to za to. Urobte si vlastný názor. A odpovedzte si, či ste s takýmto stavom spokojní.

 

Ivan Karak

Diskusná téma: Ivan Karak - Spomalený film

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok