Exkurzia u dobrovoľných hasičov vo Valaskej

06.05.2015 18:23
Deti zo špeciálnej školy sa najľahšie učia zážitkami a tak pani učiteľky im pri príležitosti Medzinárodného dňa hasičov vybavili exkurziu do hasičskej zbrojnice vo Valaskej.

Hasiči kvôli deťom vyparkovali hasičské autá na ihrisko a pozvali ich do garáží a do svojho múzea.

Deti si vyskúšali, aký ťažký je taký hasičský kabát a prilba, ktoré majú hasiči oblečené pri výjazde k požiaru. Poťažkali si aj kyslíkovú bombu.

Chlapci by sa najradšej povozili na štvorkolke a v hasičskom aute. No to im hasiči nemohli splniť a tak sa aspoň potešili sadnutím si do starej Tatrovky, o ktorú sa ale hasiči starajú ako o domáce striebro a chystajú generálku kabíny a podvozku.

Otvorili im aj nové hasičské auto IVECO, ktoré bolo darom od ministra vnútra Kaliňáka v roku 2010, ale do vlastníctva ho získali až teraz po piatich rokoch. Z jeho výbavy vytiahli ľahké záchranné lehátko, ktoré po nafúknutí pevne zafixuje zachraňovanú osobu.

    Naposledy zasahovali valaštianski dobrovoľní hasiči pri požiari lesa na Diely v apríli 2015 a na miesto sa dostavili ako prví z pomedzi zásahových jednotiek. Na miesto určenia by mali prísť vždy do 10 minút. Nedávno ich otestovali na kontrolnom výjazde, a tam dorazili za 7 minút.

Vo Valaskej je celkovo v pohotovosti cca 25 dobrovoľných hasičov. Okrem toho majú medzi sebou aj ženy, tie však hasiť nechodia, lebo im chýbajú predpísané školenia.

    Jedna z nich je vyškolená preventivárka. Čo to je? Je to osoba, ktorá sa stará o preventívne protipožiarne prehliadky domov a prevádzok, ktoré sa konajú v tomto období na Piesku a opakujú sa raz za 5 rokov. Toho čo sa pri tom kontroluje je veľa, nielen stav komínov, omietnutie, vence, dvierka komínov ale aj strechy blízko stojacich domov, podlahy okolo výhrevných telies,... Stretávajú sa s tým, že ľudia si pod kotly dajú ako podlahu linoleum a v blízkosti komínov skladujú veci.

    Hoci hlavným prostriedkom na hasenie je voda, valaštianski hasiči v okolí hasične nemajú žiadny funkčný hydrant a vodu čerpajú zo Studničky pri labutiach. Tá je znečistená, zapácha a v cisterne kysne. Navyše to ani nie je vhodné miesto na čerpanie vody pri väčšom zásahu, keď by sa tam mali otáčať po vodu viaceré hasičské autá. V blízkej dobe by sa malo vybudovať miesto pri Hrone v oblasti lávky k ihrisku.

    Za trpezlivosť a ochotu patrí vďaka hlavne dobrovoľným hasičom Michalovi Lengyelovi a Miroslavovi Zelenčíkovi.

(6.5.2015, jp)

Diskusná téma: Exkurzia u dobrovoľných hasičov vo Valaskej

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok