Čo Vy na to Piesočania ?

22.08.2014 10:43
 
    Poslanci na poslednom obecnom zastupiteľstve 11.8.2014, rozhodli o zrušení samostatného volebného obvodu /Vášho/ a zároveň o jeho spojení s volebným obvodom s materskou časťou obce !
V podstate ich k tomu donútil zákon o voľbách do orgánov samosprávy (č.346/1990), kde § 9 ods.1, doslova hovorí, že v obciach sa môžu utvoriť len viacmandátové volebné obvody, a jednomandátový volebný obvod prislúcha len mestským častiam, vtedy ak na ich počet obyvateľov prislúcha len 1 poslanec !
    Zaujímavé je tu pripomenúť, že tento zákon platí dlhšie ako 4 roky od posledných volieb,a že pred 4-mi rokmi tento problém páni poslanci vôbec nezobrali do úvahy, a voľby prebehli tak ako prebehli, teda tak ako je to teraz v súčastnosti! Teda viacmenej protizákonne !!!
    
    Položme si otázku, čo by sa vlastne teraz stalo, keby sa to potvrdilo dodatočne a v plnom rozsahu ?
Boli by všetky prijaté uznesenia platné ? Alebo ešte skôr - boli by poslanci právoplatne zvolení ? 
No to je podnetná otázka pre iné orgány a ani nechcime vedieť, aké dopady by recipročne pre obec nastali !!!
 
    No, ale teda čo s Vami ? - Prijatím pre mňa morálne sporného uznesenia č.302 ste dostali spoločnú kvôtu v počte 3 možných poslancov pre voľby do obecného zastupiteľstva. Podľa počtu obyvateľov ste asi v polovičnej menšine voči protipólu vo Vašom novom obvode !!!, a podľa tohto uznesenia už nemáte istotu zvolenia 1 poslanca, ktorý by Vás zastupoval v obecnom parlamente. Iste uznáte, že nemať svojho človeka pri rozhodovaní o záležitostiach a potrebách /napríklad ukončenie výstavby kanalizácie/ pre svoj obvod nie je šťastným riešením pre rozvoj miestnej časti ! Nuž a pre spoločné posudzovanie, pokiaľ nepostavíte silného kandidáta, je táto možnosť že bude zvolený, a to musí byť Vaša účasť nadpriemerná, dosť obmedzená a je celkom reálne možné, že v ďalšom volebnom období nebudete mať svojho zástupcu v obci !
    To je ale čierny scenár, ktorý Vám samozrejme neprajem, ale tento môj príspevok berte ako mobilizáciu aby ste sa vyhli tomu, čo môže reálne nastať.
Ale tento zákon umožňuje v § 9 ods.2, keďže obec nevolí viac ako 12 poslancov, v y t v o r i ť iba 1 volebný obvod. To by z časti viac riešilo Váš problém, keďže Vašich kandidátov by mohli voliť všetci voliči z celej obce !, a šanca na zvolenie Vášho kandidáta by bola podstatne väčšia /z väčšieho počtu voličov/. Ale o tomto neboli vôbec úvahy našich poslancov, - v podstate o tomto neprebehla ani diskusia, takže sa plne potvrdilo, že o Vás -  bez Vás !
Stále si však myslím, že nikdy nie je neskoro, a do budúcnosti by to chcelo vyvolať silnú diskusiu a novým prijatím zmeniť už prijaté.
Držím palce.
 
Ing. Ján Holko
 21/8/2014
 

Diskusná téma: Čo Vy na to Piesočania ?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok