Čo ešte nepochopili na obecnom úrade

13.06.2014 10:35

    Na druhom obecnom zastupiteľstve v roku 2014 v bode 3 predkladal hlavný kontrolór správu o plnení uznesení.

Zastupiteľstvu vysvetlil, prečo mnohé uznesenia necháva s poznámkou v plnení a to preto, že neboli napr. k nim zverejnené zmluvy na internete. A znova upozornil, že ak zmluva nie je zverejnená do 3 mesiacov je neúčinná. Toto na OcÚ ešte nepochopili a vyhovárajú sa na to, že nájomné zmluvy uzatvára Valbyt, s ktorým majú podpísanú mandátnu zmluvu.

    Nechápu, že keď sa jedná o obecný majetok, sú povinní takú zmluvu zverejniť. Ľahko by na toto mohli doplatiť nájomcovia nebytových priestorov v majetku obce a obecných bytov, ktorí si napr. upravia priestory a keďže ich nájomné zmluvy nemajú účinnosť, keďže neboli zverejnené na internete do 3 mesiacov od podpísania, môžu ich z priestorov vypovedať a nie je jasné na akom základe vlastne platia nájomné, keď ich nájomná zmluva podľa zákona nie je právoplatná.

Bánik navrhol k uzneseniu, aby bola prednostovi uložená povinnosť vypracovať podrobnú správu plnenia uznesení, v akom sú stave a to od roku 2012. Starosta význam toho nevidel, ale bolo to prijaté uznesením 260/2014.
 

V diskusii sa opýtal p. Holko, ako je to s tými zmluvami, ktoré neboli zverejnené do troch mesiacov, ale sa realizovali.

Odpovedal hlavný kontrolór (HK): Ak sa zrealizovali, toto vlastne rieši obchodný zákonník. Obchodný zákonník presne rieši, keď zmluva nie je účinná. Tam jednoznačne obchodný zákonník rieši „A“, a to vrátenie veci, ale nerieši „B“ napr. pri stavebnej zákazke, ak obecný úrad zaplatí finančné prostriedky, tak podľa obchodného zákonníka neexistuje možnosť vrátenia späť.

Holko: ...do pôvodného stavu, jasné...

HK: Malo by sa to riešiť novelizáciou tohto zákona, pri kúpe tovaru je to jednoduché, ale horšie je to pri stavebných prácach. 

...

Petrásková: Ešte k týmto zmluvám, prečo nie sú uverejňované zmluvy za prenájom nebytových priestorov. Síce ich spravuje Valbyt, ale je to obecný majetok, tak aj tie zmluvy by tam mali byť...

Prednosta: To sú zmluvy medzi obcou a niekým iným.

Štubňa: Ale Dobrotovú sme takisto schvaľovali obcou.

M. Poliak: Jednoznačne schvaľuje to obecné zastupiteľstvo, je to obecný majetok,...

Štubňa k prednostovi: Rozumieš, my sme Ti (prednostovi) to nariadili, že máš spraviť nájomnú zmluvu na predaj vína, či čo to tam má, a tú nájomnú zmluvu robíš pre koho, pre Valbyt, či pre obec? Podpisuješ ju ty, alebo konateľ Valbytu?

Prednosta Štubňovi: Konateľ Valbytu.

Štubňa k prednostovi: A prečo ju ty pripravuješ?

Prednosta Štubňovi: Ja dám len pokyn Valbytu, rozumieš, aby uzatvoril nájomnú zmluvu.

Petrásková: Valbyt môže spravovať, ale vy ste prenajímateľ. Len sa pozrite na stránky iných obcí, čo všetko zverejňujú, dokonca aj prenájmy obecných bytov, všetko je tam.

M. Poliak: Jednoducho sa vám môže stať, že nájomca to môže napadnúť, čo sa môže stať,.. Skúste sa nad tým zamyslieť, vo veľa veciach sa tvárite ako keby ste tu neboli.

Viac sa dočítate po zverejnení oficiálnej zápisnice OcÚ.

Diskusná téma: Čo ešte nepochopili na obecnom úrade

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok