Chémia s vecami, ktoré dobre poznáme

11.04.2015 11:01

        Dňa 30. 3. 2015 sa v Základnej škole Jaroslava Simana predstavilo občianske združenie Vedecká hračka, ktoré deťom ukázalo pokusy s vecami, ktoré dobre poznajú, napríklad: slamky, sviečky, chirurgické rukavice, igelitové sáčky, konzervy, balóny, ocot, sóda bikarbóna, lopty a čajové vrecúška. Pokusy sú veľmi zaujímavé a môžete si ich vyskúšať aj doma.

1. pokus:

Potrebujete: konzervu, nôž, igelitové sáčky, sviečky, špágát a zápalky.

Vrch konzervy odrežete nožom, potom do spodku konzervy urobíte dieru. Na vrch konzervy dáte niekoľko igelitových sáčkov a pripevníte ich tam špagátom. Na stôl položíte sviečky a zapálite ich. Keď otvor na konzerve namierite k sviečke a začnete bubnovať na igelitové sáčky, horiaca sviečka zhasne.

2. pokus:

Potrebujete: ocot, sódu bikarbónu, chirurgickú rukavicu, zaváraninový pohár a lepiacu pásku.

Do prstov chirurgickej rukavice dáte trochu sódy bikarbóny, potom do zaváraninového pohára dáte asi do štvrtiny ocot, chytíte prsty chirurgických rukavíc tak, aby sa sóda bikarbóna nevysypala a okraj rukavice navlečte na zaváraninový pohár a rukavicu dobre oblepíte lepiacou páskou okolo zaváraninového pohára. Sódu bikarbónu vysypte z prstov rukavice do octu. Chirurgická rukavica sa začne nafukovať.

(L)

Diskusná téma: Chémia s vecami, ktoré dobre poznáme

CHÉMIA S VECAMI KTORÉ DOBRE POZNÁME

Ivan Gergič | 18.04.2015

Nemám predstavu na akej úrovni je tento predmet žiakmi ZŠ akceptovaný, na tunajšej škole, ale na zvýšenie záujmu žiakov o tento predmet, mám k dispozícii veľmi atraktívnu "príručku" ktorej autor je Ž.K. KOSTIČ. je tam 150 chemických "záhad" a pokusov. Názov tejto knihy je: MEDZI HROU A CHÉMIOU. Som ochotný túto knihu zapožičať pánovi učiteľovi, vyučujúcemu tento predmet - Chémiu, ak by bol skutočný záujem.

Re:CHÉMIA S VECAMI KTORÉ DOBRE POZNÁME

Petrásková | 25.04.2015

Pokiaľ viem, išlo asi o žiakov 4. ročníka, tí chémiu ešte v rozvrhu nemajú. Tých pokusov im ukázali viac a pre deti to bola zábava. Zábavnejšia a pochopiteľnejšia by mohla byť chémia určite aj pre vyššie ročníky. Knihy takéhoto druhu so záhadami a pokusmi sú dobrým spôsobom ako zaujať žiakov.

Pridať nový príspevok