Bude Valaská na posmech celému Slovensku?

13.12.2014 09:35

    Kritika sa zle prijíma a tak vedzte, že tento článok nebude príjemné čítanie. Tiež sa budú mnohí pýtať, čo si to vôbec dovoľujem. Aj ja sama si hovorím, načo sa do týchto spletitých záležitostí Valaskej starám. No koľko ľudí z Valaskej si môže dovoliť čokoľvek verejne kritizovať? Veľmi málo. A to preto, že veľká časť občanov sa vôbec nezaujíma o to, čo sa vo Valaskej deje a ďalšia časť občanov je tak existenčne naviazaná na priazeň úradov, že kritizovať nemôže.

    No  povesť občanov vo Valaskej je po posledných udalostiach vážne pošramotená. A preto by sme sa mali zamyslieť, kam to tu speje.

Za starostu sme si opäť zvolili človeka, ktorý pri vykonávaní svojej funkcie starostu zneužil svoje právomoci a bol usvedčený z machinácie pri verejnom obstarávaní. Stále sme sa ale nedozvedeli čiastku, o ktorú obec pripravil. Trest 800 €, ktorý dostal, je fackou právnej a ľudskej spravodlivosti.

    Keďže sa pán starosta dopustil "len" prečinov, teda trestných činov s hornou sadzbou do 5 rokov, v prvom prípade na dva až päť rokov, v druhom na šesť mesiacov až tri roky, mohol byť úplne oslobodený od potrestania, prípadne mohol dostať peňažný trest od 160 do 331 930 €, alebo mohol dostať podmienku.

    Spomínam si na prípad osoby, ktorej bol uložený trest odňatia slobody za ukradnuté parenice. A tak sa pýtam, pred kým by nás mal právny systém viac chrániť, pred tými čo kradnú v centových položkách, alebo pred tými, čo si z verejných financií chytre ulievajú na svoje účely?!

Ako je vôbec možné, že súd neuložil tomu, kto bol uznaný vinným za zneužitie právomoci verejného činiteľa doživotný zákaz pôsobenia vo verejnom sektore a že mu už počas vyšetrovania prokurátor nepozastavil výkon funkcie starostu?

    Myslíte, že aspoň  poslanci urobili nejaké opatrenia na väčšiu kontrolu nakladania s obecnými financiami?  Kdeže, starostovi dali ešte väčšiu voľnosť a odsúhlasili mu, že bez schvaľovania OcZ môže voľne čachrovať s ďalšími 2000 €.

Starosta si na to zvykol aj vo väčších čiastkach.

    Od roku 2012 si akosi nemôžem spomenúť na žiadnu menšiu ani väčšiu investíciu, ktorá by sa udiala v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní podľa schváleného rozpočtu. Začali tvrdiť, že máme obecnú s.r.o., ktorej môžu priamo zadávať zákazky bez verejného obstarávania, lebo je kontrolovateľná obcou. No za celý rok 2014 vôbec nebola predložená správa o hospodárení Valbytu za rok 2013, nieto ešte nejaké kvartálne správy za rok 2014.

Neuveriteľné je, že ešte aj na predvolebnú kampaň v novinách MY a Echo si starosta musel „požičať“ z obecných peňazí. Doba je zlá, šetrí, kde sa dá!

    Vrcholom je však prijatý rozpočet na rok 2015. Na informačných tabuliach aj na internete mali ľudia možnosť vidieť len skrátený rozpočet, ku ktorému sa vôbec nedalo vyjadriť. Ale aj podrobnejší rozpočet nedáva poslancom možnosť skontrolovať si, či sa budú napĺňať ich uznesenia. Napríklad komu v akej výške budú poskytnuté sponzorské dary, pretože okrem futbalového klubu sú všetky ostatné kluby zhrnuté do kolonky so sumou 4000 €. Z rezervného fondu je rozpočet navýšený o 201 670 €, z ktorých by sa vraj mohla tešiť základná škola v sume 80 000 € pre telocvičňu, ZUŠ v sume 30 000 € pre podkrovný ateliér a v sume 70 000 € by sa mal opraviť tajch a pamätníky SNP.  Nepočíta sa so žiadnym chodníkom naviac, ani novými plochami na parkovanie, či konečne už poriadnym projektom dopravného značenia. Z rezervného fondu je to cez 6 miliónov slovenských korún, ku ktorým sa nikto na obecnom zastupiteľstve nevyjadril.

    Ak sa bude obecné zastupiteľstvo naďalej tak vazalsky správať voči starostovi ako doteraz a odsúhlasí všetko, hoci aj dodatočne, tak vo Valaskej to ďalej pôjde od desiatim k piatim.

    Niečo sa síce v obci robí, „modernizuje“, ale ako ľudia povedali, sú to také zlepence, šitie horúcou ihlou, prakticky nedomyslené, nedokončené investície, pri ktorých sa význam vynaložených financií akosi stráca. Bohatá obec by mala lepšie vyzerať.

    Noví poslanci to nebudú mať ľahké, ak budú naozaj chcieť nastaviť chod obce tak, aby bol dobre viditeľný a kontrolovateľný. A tí čo budú s plnou vážnosťou pre obec pracovať, s najlepším vedomím a svedomím, budú mať neraz vrásky na čele.

V poslaneckom zbore totiž doteraz prevládala ľahostajnosť a povrchnosť viac ako iniciatíva meniť veci k lepšiemu, predkladať uznesenia, návrhy, zaujímať sa, či sa s obecnými peniazmi efektívne nakladá v prospech verejných záujmov. Avšak s frekvenciou  rokovania obecného zastupiteľstva raz za 3 mesiace, tak ako to bolo doteraz, sa zmien k lepšiemu nedočkáme od nového poslaneckého zboru ani na konci volebného obdobia.

    Obec nemá zverejnený plán investičných akcií, o komunitnom pláne rozvoja obce som tu ešte ani nepočula. Obci chýbajú mnohé všeobecne záväzné nariadenia napríklad o predaji a hospodárení s obecným majetkom, o poskytovaní dotácií a sponzorských darov. A zas tie VZN-ka, ktoré má, nie sú platné. Pán prednosta nebol pred voľbami schopný dostatočne včas pripraviť ani VZN o predvolebnej kampani. To čo nakoniec na úradnú tabuľu vycapil, bolo len o vylepovaní plagátov a vôbec to nepostihovalo celú šírku možností volebnej kampane.

    Valaská je obec, v ktorej naozaj nezáleží na tom, ktorý poslanec je z ktorej strany. Ako neraz hovorila pani poslankyňa Pastírová: Všetci kopú za obec. Bohužiaľ, že sa im to najlepšie darilo do vlastnej brány! A prečo? Pretože na väčšinu z poslancov sa dalo zatlačiť cez stratu zamestnania ich samotných alebo rodinných príslušníkov zastúpených na úradoch a v obecných firmách. Doba je zlá. Je horšie zapredať svedomie alebo prísť o existenčné istoty?!

    Zmýšľanie, ísť cestou menšieho odporu, priviedlo Valaskú na úplné scestie. Ak si doteraz robili z Valašťanov posmešky pre psie klobásy, tak odteraz sa bude hovoriť, že sa necháme opiť aj suchým rožkom.

    Existuje na túto hanbu vôbec nejaké riešenie? Aténska demokracia na to riešenie mala – ostrakizmus, vďaka ktorému osoby narúšajúce demokraciu mohli z mesta vypovedať na 10 rokov. No naše zákony sú akési slabé. Zákon 180/2014 §6 , ktorý právoplatne odsúdeným za úmyselný trestný čin bráni byť voleným, nadobúda platnosť až 1.7.2015. No my sme si už právoplatne odsúdeného zvolili, tak čo s tým?

    Ako občania môžeme spísať petíciu za vyhlásenie referenda o odvolaní starostu.

Poslanci referendum môžu vyhlásiť aj bez petície. A to by mali, veď ide o česť dediny. No otázka je, či bude referendum platné, či sa ho zúčastní viac ako polovica voličov a či viac ako polovica z nich bude za odvolanie starostu.

Tak či onak, toto referendum bude previerkou sily našich morálnych hodnôt.

Ukáže sa, či sme schopní prevziať zodpovednosť za seba samých a rozhodnúť o ďalšom smerovaní obce.

Toho čo treba naprávať je veľmi veľa a dosiaľ tí čo mali najviac kompetencií niečo pre obec urobiť, potenciál obce využili skôr pre seba.

Dnes už môžete len zaplakať za chatovou osadou Bystrá, za Chvatimechom a čoskoro aj za rezervným fondom.

Chamtivosti na strane kompetentných a ľahostajnosti na strane ľudí sa tu doteraz najlepšie darilo a ako to bude teraz?

To záleží na všetkých nás! Ak bude vyhlásené referendum za odvolanie starostu, príďte  a hlasujte zaň. Nedovoľme, aby Valašťania vyšli na posmech.

 

Jana Petrásková, článok do Valaštianskeho hlásnika 6/2014

Diskusná téma: Bude Valaská na posmech celému Slovensku?

ivanovi

Petrásková | 14.12.2014

kedy a v čom by som ja pani Radičovej mohla radiť? Ja rozhodne nedosahujem jej múdrosť a prehľad. I keď v politike ľudia často strácajú súdnosť pre lákavosť chmatnúť po moci a kariére, pani Radičová svoje konanie stavia skôr na morálke, takže radu by sme potrebovali skôr my od nej.

ROMAN | 14.12.2014

SUPER ČLÁNOK A HLAVNE PRAVDIVÝ - GRATULUJEM

Re:

ivan | 14.12.2014

ty si asi radila aj pani Radičovej

Pridať nový príspevok