Angažovanosť, či agresivita?

18.06.2014 21:42

    Do Valaštianskeho hlásnika 3/2014 p. poslanec Ivan Karak napísal svoju reakciu na článok Zmocnili sa funkcií protifašistických bojovníkov s názvom Angažovanosť, či agresivita?

Reakcia na článok p. Karaka v otvorenom liste 17.6.2014:

 

Vážený p. Mgr. Ivan Karak!
 
      Dovoľte, aby som vám objasnila niektoré okolnosti článku Zmocnili sa funkcií protifašistických bojovníkov a aby som reagovala na niektoré vaše pripomienky.
    Článok vznikol na základe článku p. poslanca Krupu uverejnenom vo Valaštianskom hlásnikovi 1/2014, v ktorom informoval o výborovej schôdzi ZO SZPB, na ktorej hlavným bodom bolo odovzdanie funkcií mladším ročníkom. Nikde sa tam nedočítate o demokratickej voľbe, ale o odovzdaní funkcií a preto z toho vyplynuli aj expresívnejšie vyjadrenia, okupovali, zmocnili sa,.. čo v kontexte toho, že Zväz protifašistických bojovníkov vznikol ako memento boja proti okupácii a jeho poslaním je obrana demokratických princípov, je celkom priliehavé. Slovo zmocnili sa vyjadruje aj to, že to bolo náhle a prekvapivé, pretože o dlhodobejšej činnosti poslancov v tejto organizácii neboli informácie.
    Možno by ste mohli objasniť, odkedy ste boli členmi SZPB a ja osobne by som veľmi uvítala, keby ste niečo zaujímavé vybrali z kroniky ZO SZPB, lebo podľa mojich informácií doteraz ZO SZPB nevydala pre verejnosť žiadnu publikáciu o prechode frontu cez Valaskú, o obetiach vojny vo Valaskej, o menách pochovaných pod pamätníkom v cintoríne, nemá pravdepodobne ani vlastnú web stránku... Myslím si, že len slová vo Valaštianskom hlásniku „musíme si pripomínať hrôzy vojny“ bez sprítomnenia konkrétnych ľudí v príbehoch nestačia.
 
    Osobne si vážim ľudí, ktoré dlhé roky pripomínajú dôležitosť posolstva boja proti fašizmu, okupácii a celkovo proti vojne, pretože hoci som vtedy nežila, dosť som o vojne počula od rodičov a starých rodičov a uvedomujem si aké utrpenie a devastáciu vojny spôsobujú. No viem aj čo je príčinou vojen a že mier sa dá udržať len ak si budeme strážiť ľudské hodnoty a práva, vážiť si ľudský život a strániť sa mocibažnosti.
Nerovnováha v spoločnosti nastáva tak, že moc je sústredená v rukách pár jednotlivcov, alebo skupiny a voči zbytku spoločnosti ktorá nedrží „hubu a krok“, sú touto skupinou uplatňované represívne opatrenia. To isté sa môže diať aj na menšom „pľaci“. A zrejme sa aj deje v našej obci, pretože za vyjadrenie názoru, p. starosta ľudí udáva na polícii a pokúša sa aj o iné spôsoby ako človeka umlčať.
    Pre rovnováhu spoločnosti je preto nebezpečné, keď sa niekto nabaľuje funkciami. Možno mu ide iba o kariéru, honor, ale možno o moc. Kto sa však poctivo venuje svojej práci, bohate mu stačí aj jedna funkcia.
Zamyslel sa niekto nad tým, či je prospešné pre spravodlivý prístup k organizáciám na poli obce, keď starosta je rovno hlavou jednej organizácie a môže ju tak viac podporovať z obecných peňazí než iné organizácie. Nie je to konflikt záujmov?
 
    Zdá sa, že vás nahnevala ilustračná montáž vašich fotografií k článku. Nejde však o falzifikát. Falzifikát je napodobeninou originálu a nikto z nás vaše preukazy nevidel. Nie je to nič viac len ilustračná montáž k článku.

 
    

    Čo sa týka stránky nasavalaska.webnode.sk, podnetom pre jej vznik bola hlavne hrubá ignorácia, keď na otázky občanov sa na rokovaniach OcZ neodpovedalo, ich vystúpenia sa nedostali ani do zápisnice, a ak áno tak bez odpovedí kompetentných, prípadne výpovedná hodnota bola nepresná až prekrútená. Stránka vznikla aj pretože Valaštiansky hlásnik odmietol uverejňovať príspevky, ktoré pokladal za polemické a nelichotivé voči vedeniu obce a aj preto, že starosta sa tak vytrvalo bránil zverejneniu správy NKÚ.
 
    Iniciatíva ľudí tu bola vždy. Vo Valaskej je mnoho šikovných ľudí, väčšina z nich sa však  angažuje len v oblasti kultúry, pretože ich snahy zlepšiť čosi, čo sa týka vedenia obce, boli ukončené zastrašovaním.
Ja bývam vo Valaskej len tri roky v budove, v ktorej sídli OcU a od začiatku riešim veci, s ktorými inde problém nemajú, sú samozrejmosťou, no tu sú luxusom (osvetlenie na chodbe, dvere, schránky, poriadok,..). Pravdepodobne ani neviete, s čím sa tu boríme a čo všetko má na svedomí Valbyt a OcÚ.
V skratke čo sme v minulom roku odhalili:
- mnohoročný čierny odber elektriny v hlavnom vchode zo strany p. poslanca Š., neplatenie do fondu opráv zo strany obce,
- neodpisovanie vodomerov pod kinom,
- neplatenie za kúrenie zo strany obce a Š. za skutočné metre kubické,
- neodborne podpísané zmluvy medzi Valbytom a SSE,
- nepodložené prevádzkové náklady na kotolňu zo strany Valbytu,
- čerpanie z fondu opráv na príkaz starostu bez schválenia vlastníkmi bytov a to z fondu, do ktorého obec za NP neprispieva.
 
Za veľa vecí by sme mohli na obecný úrad, Valbyt, Š. podať trestné oznámenie, no dali sme im šancu, napraviť chyby. A hoci sme zistili veľmi závažné porušenia zákonov, dúfame že náprava pôjde zmierlivou cestou.
 
    Aby som pripomenula, tak viaceré otázky na zastupiteľstve ste dostávali opakovane tie isté, a vy ste ich na zastupiteľstve opakovane odignorovávali. Tak naozaj nechápem, prečo až teraz tá ľútosť, že sme si vybrali takúto cestu vyjadrovania, informovania a oslovovania? Nám je zas ľúto, že o priazeň voličov sa opäť budú usilovať tí istí poslanci, ktorí pchali na zastupiteľstve „hlavu do piesku“, keď išlo o vyvodenie dôsledkov za porušenie rozpočtových pravidiel a zákonov.
 
    Ak vám nešlo len o funkcie ZO SZPB na podporenie voličskej základne, ... prečo ste sa nezaujímali viac o vojnovú históriu? Podľa toho ako odpovedal na moju otázku starosta, teda predseda ZO SZPB, nemá šajn, že obec má zo zákona  130/2005 každoročne informovať o počte a technickom stave vojnových hrobov v katastri obce. Naštudovať by sa patrilo funkcionárom ZO SZPB aj zákon 487/2013, aby vedeli, aké úlohy od nich požaduje štát za to, že ich financuje. Po polroku vo funkciách ZO SZPB by som čakala od funkcionárov na svoje otázky overené a presné odpovede.
 
    Ale prosím vás aspoň o odpoveď na otázku: Prečo ste schválili v minulom volebnom období prenájom za hrobové miesta drahší ako dnes prenajímate m2 podnikateľom?
 
    P. Karak, nezdá vám poriadny úlet to, že prenájom hrobového miesta na valaštianskom cintoríne je drahší ako v okresnom meste Brezno?
 
Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom
Jana Petrásková

 

Ceny hrobových miest v prepočte na 10 rokov

  jednohrob dvojhrob detský hrob urnový hrob
Podbrezová na 10 r. –tlecie obdobie 7   3,5  
Podbrezová na 10 r. 14 28 7 14
Horná Lehota 10r.  16,6 33,2   10
Heľpa na 10 r. 16,59 33,19    
Č. Balog na 10 r. 24   10 12
Brezno na 10 r. 34 67 27 27
Valaská na 10 rokov 50 70   20

 

Odpoveď p. Karaka 18.6.2014:

Vážená pani Petrásková,

nemôžem sa doteraz ubrániť dojmu, že svoj článok o SZBP ste napísali bez dostatočných informácií a so zlým úmyslom. Príliš expresívne vyjadrovanie nezodpovedá skutočnosti.

    Ja som svoje členstvo v tejto organizácii "zdedil" po svojom otcovi, ktorý bol povstaleckým vojakom. Po jeho smrti (1995) som bol oslovený, aby som sa stal jej členom. Priamy účastníci povstania sú v nepatrnom počte, väčšina z nich je po smrti. Dá sa povedať, že organizácie vymierajú. Nádejou sú mladší ľudia, ktorí však o členstvo majú pramalý záujem. No a ďalšie som napísal v článku vo VH. Nikdy som nemal ambície zhŕňať funkcie, ale kde môžem pomôcť tak to urobím. Obava, že starosta vo funkcii predsedu SZPB, by mal finančne protežovať jej činnosť, nie je opodstatnená. Všetky spoločenské organizácie v obci majú na svoju činnosť odsúhlasený od OcÚ rovnaký príspevok 200 eur. Štát nijako nefinancuje miestne organizácie. Na druhej strane si však myslím, že starosta túto funkciu nemal prijať. O činnosti SZPB informujeme aspoň krátkymi správičkami vo VH. Tými otázky okolo vojnových hrobov oslovím výbor SZPB. 

Predložím tam aj vašu tabuľku a prehodnotíme to. Smiešne nízke poplatky podnikateľom za NP sa toho roku konečne upravili - zvýšili sa na môj podnet. 

    Ja som svoje postoje celospoločenského rázu neraz popisoval v mojich článkoch vo VH. Zažil som v obci veľa vecí s ktorými som nebol spokojný, ktoré ma poburovali a vyložene štvali, rovnako ako vás. Aj v obciach sa prejavujú všetky neduhy "našej" politickej a mocenskej sféry.Vy ste tu len pár rokov. Ja som toho zažil podstatne viac. Istú nádej na nápravu vidím v iných ľuďoch. Kým zlé veci budú chcieť meniť len 3 - 4 poslanci, tak sa nič neudeje. Kým bežní občania budú ľahostajní k riešeniu vecí verejných a tým aj svojich, tak demokracia nám nič nepriniesla.

    S neporiadkami na Valbyte má svoje veľmi zlé skúsenosti aj náš bytový dom 481. Týkajú sa nebytových priestorov. Sú toho istého charakteru ako u vás (voda, elektrika).

    Je toho dosť, čo treba v obci naprávať. Nevidím inú cestu, len aby tí, čo tie neduhy vidia sa angažovali v nadchádzajúcich komunálnych voľbách. Je to príležitosť aj pre vás. Len nepovažujte za nepriateľov ľudí, ktorí vás môžu podporovať.   

Možno by bolo k tomu dobré osobné stretnutie.  

S pozdravom,

Ivan Karak

 

Odpoveď p. Karakovi 18.6.2014:

    Článok Zmocnili sa funkcií SZPB bol komentár a polemika na článok, ktorý napísal p. Krupa a vyšiel teda z tých informácií, ktoré sám poskytol. Možno ste článok mali napísať vy, vy so svojimi informáciami, vy ktorý lepšie poznáte organizáciu, než ten, ktorý je v organizácii nováčikom. Vy viete, či bol dodržaný postup pri voľbe podľa stanov organizácie, lebo ja som sa dočítala len o odovzdávaní funkcií.
 
    Chápem, že sa vás mohlo dotknúť napríklad aj polemizovanie o tom, či budete informovať o svojej práci, pretože ani ako poslanci ste nemali o čom písať. To vychádza z doterajšieho poznatku, ako prebiehali rokovania OcZ za posledný rok, ako boli poslanci, ktorých sa článok týka, aktívni na rokovaniach OcZ a ako „prispievali“ lepšie povedané neprispievali do VH, samozrejme vynímajúc vás p. Karak. P. Starkeho som prvýkrát počula hovoriť až na poslednom OcZ.
Ak viete vy o nejakých ich článkoch, čo sa týkali ich práce ako poslancov, opravte ma, prosím a dajte mi vedieť, kde ich mám hľadať. Ak také články pravidelne za predchádzajúce 3 roky neboli, lepšie povedané od poslancov Krupa, Starke vôbec neboli, nedivte sa, že prísľub o pravidelnom informovaní o vašej práci môže niekto vnímať v poslednom volebnom roku len ako účelový krok pre zviditeľnenie sa.
 
    No a vyjadrenie pochybností, že p. starosta je tou pravou osobou ako predseda ZO SZPB, je tiež celkom legitímne v kontexte toho, že on ako štatutárny orgán obce, je zodpovedný za zrušenie hrobov, kde ležali vojnoví hrdinovia.
Každú zmenu a úpravu na cintoríne treba hlásiť na úrade, ktorý za to vyberá poplatok ako za drobnú stavbu. Takže na úrade mali o tom vedomosť, že sa niečo ruší. V prípade týchto hrobov nebolo zložité zistiť ani dátumy úmrtia osôb a keby boli pochybnosti o príčine smrti, hneď vedľa je matrika, prípadne obecná kronika.
    Je smiešne sa vyhovárať: „my sme o tom nevedeli“. Často sa hovorí, neznalosť neospravedlňuje, a ak taká neznalosť, nevedomosť  ba až bezvedomie panuje na samotnom obecnom úrade, že tam nevedia nič ani o zákonoch o vojnových hroboch, že obec nezapísala vojnové hroby jednotlivcov do ústredného zoznamu vojnových hrobov, neplní si každoročnú povinnosť informovať o vojnových hroboch, tak expresívnosť v článku má opodstatnenie.
Hroby vojnových obetí by mali byť obci dobre známe a patrilo by sa ich osobitne vyznačiť na pláne cintorína. Za tieto hroby by pozostalí mali byť oslobodení od poplatkov za hrobové miesto, pretože na tieto hroby obec môže dostať 5 násobok minimálnej hodinovej mzdy. Osobne sa nečudujem, že ľudia pre premrštené poplatky za hrobové miesto, likvidujú náhrobníky svojich predkov, s ktorými nemali citovú väzbu a nahradzujú ich náhrobníkom so všeobecným: Rodina „Taká“.
No aby sa to nestávalo, je to aj na členoch SZPB. V zákone  487/2013 máte definovanú v §3 ods. d) činnosť:
„Iniciuje v orgánoch štátnej správy a územnej samosprávy stálu starostlivosť o ochranu a údržbu pamätníkov, pomníkov, pamätných tabúľ a vojnových hrobov padlých hrdinov národného boja za oslobodenie.“
    Chcem vás upozorniť, že do kategórie pamätníkov spadá aj pamätník Švermu pred špeciálnou školou, ktorý ak sa nemýlim aj vďaka vašej iniciatíve má byť nahradený ešte tento rok niečím iným. Myslíte, že by vám zámenu jedného hrdinu za druhého schválili? Je pravda, že pamätník je zničený, ale ešte stále písmenami viditeľne pripomína Švermu.
 
    Čo sa týka financovania SZPB, nechápem, prečo tvrdíte, že vás nefinancuje štát, keď je to zadefinované v zákone 487/2013 o SZPB že príspevky dostávate z rozpočtovej kapitoly Ministerstva vnútra na činnosť a plnenie úloh. Žeby vám peniaze nepreposielala materská organizácia, lebo si zle plníte úlohy ;)?
Podľa mojich vedomostí členovia tejto organizácie aj za socializmu boli zvýhodňovaní a od štátu dostávali „príplatky“.

    No a koľko peňazí kam ide z obecného rozpočtu, síce môže byť schválené OcZ, ale vy ako poslanci vôbec nemáte presnú vedomosť, čo ste to schválili a bez bližších informácií odhlasujete aj zmeny v rozpočte, niekedy aj dodatočne a pri takejto finančnej disciplíne úradu, ste odhlasovali p. starostovi vlani ďalších 2000 Eur za mesiac, s ktorými môže nakladať podľa uváženia.
 
    Ako to je s hlasovaním poslancov, keď bolo treba schváliť uznesenie za vyvodenie zodpovednosti za porušenie zákonov ešte za rok 2012, sme krásne videli na minulom zastupiteľstve. Po objasnení p. starostu pre „normálnych ľudí“, že také uznesenie je proti úradu, tí „normálni“ poslanci, ktorých bola väčšina sa zdržali hlasovania.
No bohužiaľ, potom tí „normálni“, poslanci ktorých je väčšina, sa pred voľbami obhajujú, že oni sú tí dobrí, ale na zastupiteľstve nič nezmôžu, keď sa k nim nepridajú ďalší. No a ľudia, ktorí nechodia na zastupiteľstvá im možno uveria, že snaha zo strany poslanca je, ale chýba vôľa väčšiny.
Problém v zastupiteľstve je ten, že každý na každého niečo vie a tak ak nechcú, aby proti nim bolo niečo vytiahnuté, nemôžu ani oni nič na toho druhého povedať, držia sa tak v šachu a ťahajú jedno jarmo.
 
Nájmy za NP
    Neviem aké boli nájmy za nebytové priestory vo Valaskej v minulosti, ale osobne nie som zástanca vysokých nájmov, pretože cena nájmu  potom ovplyvňuje cenu predávaných tovarov a ľudia, ktorí sú viac mobilní si radšej nakúpia v supermarketoch v BR, kde podstatne ušetria, ale znamená to menšie tržby pre valaštianskych podnikateľov a ak sa to prestane oplácať, musia prevádzku zavrieť. V spiacom Brezne sú nájmy takisto premrštené a drahšie v porovnaní s BB. Ak chceme aby to v obci žilo, aby fungovali obchody, nájmy musia byť primerané.
Na dnes toľko.
 
S pozdravom
Jana Petrásková

Diskusná téma: Angažovanoť, či agresivita?

Reakcia na p. Petráskovú

Maroš Libič | 26.07.2014

Pani Petrásková, v prvom rade sa ospravedlňujem za chabé oslovenie, ale, pri všetkej úcte, nepoznám Vás, preto si Vás ani nemám dôvod vážiť, či nevážiť, no a po prečítaní Vašich reakcií viem určite aj to, že ani milá veľmi nie ste. Vážená či milá mi preto prišlo trochu nefér.

Okrem zlého úmyslu, s ktorým svoje listy píšete, mi vadí niečo úplne iné, v tejto krajine také typické pre drvivú väčšinu populácie. Neustále sťažovanie sa, vykrikovanie z pohodlného bezpečia, kritizovanie. Je to také Slovenské. Žil a pracoval som pár rokov v zahraničí, preto je pre mňa také ťažké pochopiť, ako niekto dokáže všetok svoj čas, schopnosti, um a energiu mrhať tak nehanebne zbytočne, ako je hľadanie chýb na práci iných, namiesto toho, aby niečo urobil pre nápravu, keď už tomu podľa rečí a sústavnej ktitiky tak dobre rozumie. Neobhajujem p. Karaka, vo Valaskej nežijem, zaujímam sa o problémy inej obce, kde momentálne žijem, ani netuším, kto je starosta, preto si nedovolím súdiť politiku a prácu Obecného zastupiteľstva, či ju obhajovať. Len sa neviem zbaviť pocitu, že hráte nefér, že Vaše slová sú účelové, prvoplánové, nepodložené a až príliš mi pripomínajú 5 miliónov hokejových odborníkov, trénerov a taktikov, ktorí sa každý rok po zbabraných MS v hokeji na Slovensku objavia.

Učiňte, čo Vám poradil p. Karak. Ak sa Vám niečo nepáči, nekritizujte to, ale zmeňte. V mojej práci v zahraničí nikto nepočúval moju ktitiku, kým som nepredložil spôsob, ako problém odstrániť. Bez toho mi zbytočným rečnením stratený čas len strhli z platu.

čo je nehanebné? resp. Re:Reakcia na p. Petráskovú

Jana Petrásková | 30.07.2014

Ďakujem za váš názor a radu.

Ani ja vás nepoznám, ale ak dovolíte oslovím vás Váž. p. Libič!

O zmeny vo Valaskej sa snažím od kedy som sem prišla osobne a väčšinou som sa stretala s rezignovaným postojom od tých, v kompetencii ktorých bolo niečo riešiť. Spýtam sa vás, je to fér, keď niekto berie plat a svoju prácu si neodvedie s plnou zodpovednosťou?

Keby ste bývali ako ja v budove, v ktorej sídli aj obecný úrad, vôbec by ste sa nečudovali, prečo sa ozývam. Napríklad aj včera nám tu išlo o život a majetok. Všetko je to tu zanedbané a veci sa riešia len provizórne. Predpokladám, že na to poviete, ak sa mi to nepáči, mám to zmeniť. A ja sa naozaj snažím to zmeniť a upozorňovať na veci. To nie je prázdna kritika unudenej ženy. Verte, že ja by som svoj voľný čas vedela venovať príjemnejším záležitostiam.

Ak niečo napíšem, tak to rozhodne nie je nepodložené. Môže byť, že niečo vyznieva prvoplánovo, ale to je len opis vecí ako sa to tu prvoplánovo deje a účelom toho opisu je, aby tí čo sú za to zodpovední sa už druhýkrát vyvarovali podobného správania, prípadne aby si všimli, čím sa treba zaoberať, čo treba napraviť.
Nedá sa povedať, že ja by som si len tak v pohodlí kritizovala, vykrikovala, pretože aj za ten článok o okupovaní funkcií SZPB na mňa p. starosta dal udanie na polícii.

Keby ľuďom išlo o verejné dobro a nie o vlastný honor, pre kritiku by sa neurážali a neudávali na polícii, ale poučili by sa z nej.

P. Karak sa ako poslanec obhajuje tým, že traja štyria poslanci, ktorí by aj chceli niečo zmeniť, bez podpory ostatných poslancov to nedokážu. Môžem sa spýtať, ak v poslaneckom zbore nie je vôľa meniť veci k lepšiemu, nenazvali by ste to "nehanebnosť" poslancov voči občanom obce? Tam by sa mi totiž viac hodilo vami použité slovo "nehanebne" ako posudzovať to, na čo ja mrhám čas. A veru by som ho nemusela mrhať, keby si každý plnil svoje povinnosti s najlepším vedomím a svedomím ako to sľuboval pri preberaní funkcie.

No to by svedomie muselo byť vedecky potvrditeľné, pretože u mnohých je len hypotetické.

S pozdravom Jana Petrásková, majte sa fajn a niekedy príďte pozrieť do Valaskej.

Pridať nový príspevok